Dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle 2012′de Twitter’da Allah CC ismini kullanan kullanıcı Ertan P.’ye açılan dava bugün sonuçlandı. Muş Sulh Ceza Mahkemesi, iddianamedeki suçlamaları kabul ederek Ertan P.’yi hapis ile cezalandırdı.
Anadolu Ajansı‘nın haberine göre iddianamede bu hesap üzerinden Allah, peygamber ve kutsal meleklerin isimlerini ve kendisini de onların yerine koymak suretiyle çok sayıda dini değerleri aşağılayıcı ve hakaret vari sözler yazıldığı yer alırken sanığın aşağılama kastı ile bu tweet’leri yazdığı vurgulanıyor. Sanık Ertan P. ise o tweet’leri kendisinin yazmadığını ve başka birinden hesabı hacklediğini savunurken hesabı ele geçirdikten sonra sadece kan bağışı tweet’leri attığını söyleyerek beraatini istese de Muş Sulh Ceza Mahkemesi dava sonunda Ertan P.’yi suçlu buldu.
Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayet üzerine, 2012'de başlatılan soruşturma kapsamında öğretmen Ertan P., hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, sanığın sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "Allah CC" rumuzuyla hesap açtığı ve bu hesapla Allah, peygamber ve kutsal meleklerin isimlerini ve kendisini de onların yerine koymak suretiyle çok sayıda dini değeri aşağılayıcı ve hakaret vari sözler yazdığı belirtildi.
Sanığın yazılarının eleştiri veya inançsızlık çerçevesinde olmadığı sadece aşağılama kastı ile yazdığı kaydedilen iddianamede, "Sanık söz konusu rumuzu ve yazışmaları kabul ettiğini, ancak suçtan kurtulmak için kendisine ait bu hesabın başkaları tarafından hacklenmek suretiyle yazılmış yazılar da olabileceğini beyan etmiştir. Bunun soyut ve mesnetsiz olduğu, dosya kapsamından da üzerine atılı suçun sabit olduğu anlaşılmıştır'' denilirken
Davayı karara bağlayan hakim, sanık Ertan P.'nin eyleminin sabit olduğunu belirttirken ceza ertelenmezken Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını onaması halinde Ertan P., hapse girecek. “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlere alenen aşağılama” suçundan 8 ay hapis cezasına karar veren hakim, suçun yayın yoluyla gerçekleştirilmesi ve değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi nedeniyle bu süreyi 15 aya çıkardı.
Bildiği üzere Fazıl Say da Twitter üzerinden “dini değerleri aşağılamak” suçundan 10 ay hapis cezası almıştı. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda da Ekşi Sözlük kurucusu Sedat Kapanoğlu da yine aynı suçtan hapisle cezalandırılmış, ancak cezası ertelenmişti.
Dinimizin birçok emir ve yasağı insanların birbirlerine karşı sorumluluklarını hatırlatır. Ferdi ve içtimai hayatın huzuru, sükunu buna bağlı olduğunu hatırlatmaktadır.
Kaynak: AA