Jquery olarak piyasada çok sayıda manşet eklentisi olmasına karşın belki de en çok kullanılanlardan birisi Nivo Slider’dır. Açık kaynak olarak sunulan Nivo Slider, kolay kullanımı sayesinde benim de hazırladığım WordPress sistemlere entegre ettiğim gayet başarılı bir manşet eklentisi. Eklenti dediysem yanlış anlaşılmasın. WordPress eklentisi değil, jquery eklentisi.
Nivo Slider hali hazırda birçok WordPress eklentisi ile kullanımda var. Ancak bunlar çok geniş çapta olduğundan benim gibi basit ve hızlı arayışında olanlara pek hitap etmiyor açıkçası. Birde bu işi WordPress döngüleri ile kolayca halledilebileceğini düşünürseniz bence gereksiz de.
Bu yazıda sizlere Nivo Slider manşet sistemini WordPress sitemize entegre etmeyi anlatacağım. Bunu yaparken kolaylık olması açısından WordPress’in öne çıkarılmış görsel özelliğini kullanacağım. Kodlara ekleyeceğimiz kategori id’leri sayesinde belirlediğimiz kategorideki son 5 yazının (istediğiniz kadar yapabilirsiniz) öne çıkarılmış görselini ve yazının başlığını çekeceğiz. Aynı zamanda manşete tıklandığında da ilgili yazıya gidecek şekilde link vereceğiz.
Öncelikle temamızda öne çıkarılmış görsel desteği yok ise functions.php dosyamıza aşağıdaki satırı ekliyoruz.
Bu kısmı yaptıktan sonra manşet kısmında kullanacağımız öne çıkarılmış görseller için genişlik ve yükseklik değerlerini belirleyip yine functions.php dosyamıza aşağıdaki satırı ekliyoruz.
?>
Şimdi sıra gerekli dosyaları temamıza eklemeye geldi. Öncelikle temamızın header.php dosyasında tagından önce aşağıdaki kodları dosya yollarını belirterek ekliyoruz. Yani ilgili dosyaların tam yolunu girmeniz önemli. Aksi halde manşet çalışmaz.
<script></script>
<script></script>
<script>
$(window).load(function() {
$('#slider').nivoSlider();
});
</script>
Tüm bunları yaptıktan sonra son olarak manşeti eklemeye sıra geldi. Aşağıda yer alan kodu manşetinizin görünmesini istediğiniz yere yerleştirin.
Burada dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. En önemlisi 4.satırda yer alan kısım. Burada showposts=5 değeri gösterilecek manşet sayısını belirtiyor. cat=1 ise manşet bilgilerinin çekileceği kategorinin id'sini belirtiyor. Birden fazla kategori eklemek isterseniz araya virgül koymanız yeterli olur.(örn:cat=1,2,3,4)
("showposts=5&cat=1")
Ayrıca manşet dosyasının içerisindeki stil dosyalarındaki genişlik ve yükseklik değerlerini de kendinize göre düzenlemeyi unutmayın.
Düzenlenmiş olarak Nivo Slider Wordpress Manşet kodlarını aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
Kaynak: WordPress Nivo Slider Manşet