Güray Çelik ve
Burak Bayer‘in kurucusu olduğu
Otomobul.com, aramanın gücüne inanan otomobil severler için son derece güzel bir servis. Uzun bir geçmişe sahip ama gün yüzüne çıkmaya yeni fırsat buluyor.
2002 yılında otomobil ilanları kategorisinde hizmet vermeye başlayan Otomobul.com, bir iş modeli kurulmadan adım atılması sebebiyle en fazla 1000 oto ilanı içeren basit bir ilan sitesi olarak kalakalmış. İkili bu arada diğer önde gelen servislere karşı adım atmak istememiş.
Farklılaşmak arayışıyla inceleme yapan ekip, araba almak isteyen kullanıcıların (doğal olarak) varolan servislerde tek tek arama yaptıklarını gözlemlemiş ve ardından Otomobul.com’u tüm ilanları birarada sunan dikey bir arama motoru olarak hayata geçirmeye karar vermiş.
Bu fikirle araştırma (
Otomobil Alıcısı – Türkiye 2010 kaynak olabilir )ve tasarım çalışmaları için 4 ay kadar bir zaman harcayan girişimciler, kodlama için de 4 ay harcamış. Test ve hataların giderilmesi için 1 ay geçirildikten sonra 5 Eylül 2011′de ilk Otomobul.com’un ilk test sürümü yayınlanmış.
Otomobul, 1 ayı geçen kısa sürede günlük 500 tekil kullanıcı sayısına ulaşmış. Yıl sonuna hedefi 2500 tekil kullanıcı. Bana kalırsa beklentilerinin üzerine çıkabilecek bir iş var ortada.
Türk girişimcilerinin son zamanlarda daha iyi işler ortaya koyduğuna yeni bir delil olan Otomobul ekibi, verdikleri hizmeti küresel boyuta taşımayı düşünmek de son derece haklı. İngiltere için
uk.otomobul.com (mesaj neden Türkçe anlamadım) adresinden hizmet verme çalışmalarına başlanmış bile.
Rekabet Otomobul’a benzer şekilde Türkiye’de hizmet veren önemli sayılabilecek 2 girişim var. Trovit.com.tr ve ArabaOyyo.com. Trovit, 2007′de İspanyol La Caxia’ya bağlı İnfoLab şirketi tarafından 600.000 euro yatırım alan bir girişim. Ev, araba ve iş aramaları için dikey bir arama motoru. Arama
Ooyyo‘nun Türkiye uyarlaması. Yurtdışında
lemonfree.com gibi farklı örnekler de var.
Güray Çelik ve
Burak Bayer‘in hedefi güvenilir ve kaliteli araçların tanıtım ve satışını yapmak için tüm Türkiye çapında bir ağ oluşturabilmek. Haftanın fırsatları gibi farklı düşünceleri var. Henüz diğer örneklerde görmediğim için sevindiğim Google reklamlarını kullanmayı düşünmüyorlar ama ücretli reklam modelini uygulanabilecek bir iş modeli olarak görüyorlar. Toplanacak verileri analiz ederek firmalara istatistiki veriler sunabilmeyi de düşünüyorlar.
Teknoloji Otomobul.com, tamamen açık kaynak teknolojilerle hayata geçirilmiş. Altyapı ve arayüzde
Drupal (içerik yönetim sistemi olarak), veritabanı için arama altyapısı ile farkılaşan
SOLR kullanılmış. Programlamada Python dili kullanılmış ve yaklaşık 50.000 kayıt bulunan bir ilan sitesini en fazla 2 saat içinde tarayabilen, belirli peryotlara göre çalışabilen arama robotları geliştirilmiş. Sunucu tarafında Amazon EC2 ile micro-instance sunucular kullanılmış. Bu sunucularda trafik yoğunluğuna göre sınıf atlamak mümkün görünüyor.
Otomobul’un girişimcileri benim gibi otomobil sever olduğu için mi bu kategoriyi seçmişler emin değilim ama kurulan sistemin pek çok kategoriye ve pek çok sisteme (eğitim, turizm, sağlık vs..) kolayca uyarlanabilir olduğunu söylüyorlar. Ürün aramasının yanısıra, bu ürünlere dair fiyat karşılaştırma sitelerini farklı dillerde çıkarabileceklerini ifade ediyorlar.
Gelecek Otomobul.com’un girişimcileri rekabetçi bir alana girdiklerinin farkında. Kısa vadede sitenin tanıtım faaliyetlerini canlandırmak adına desteğe ve yatırıma ihtiyaç duyacaklarını söylüyorlar. Önceki tecrübelerimizden edindiğimiz kadarıyla bu yazıdan sonra Otomobul ile iletişime geçmek isteyen kişi veya şirketler olacaktır ki söz konusu girişimcilerin teknik ve iş modeli anlamında iyi, daha önemlisi kullanıcı deneyimine dönük bir ürün ortaya koydukları gerçek.
İçerik indeksleme (şuanda
araba.com,
arabam.com,
hurriyetoto.com,
otoraba.com ve
tasit.com‘u indeksleniyor) ve bilgi işleme anlamında sürdürülebilir olursa, Otomobul kurucularının diledikleri gibi ‘internette ikinci el araç’ denince akla gelen ilk sitelerden biri olmaları işten bile değil..
Otomobul.com’u
Twitter’da takip edebilirsiniz.
Kaynak: Webrazzi