netbozum
tr.link

cPanel ve Plesk Sitelerinizin Yedeklerini İnternet Üzerinde Ücretsiz Saklayın

6 Mesajlar 2.509 Okunma
acebozum
tr.link

Psycho Psycho <--! Am I Psycho? --> Kat. Mod.
  • Üyelik 11.12.2010
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Emekçi
  • Konum Edirne
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 6014
  • Beğeniler 3921 / 3922
  • Ticaret 6, (%100)


Makaleyi okumadan önce lütfen aşağıdaki özelliklerin sizin ihtiyaçlarınıza uyup uymadığını kontrol edin,


  • Bu makale ücretsiz yedeklemenin nasıl yapılacağını anlatmaktadır. Aynı oranda servisin kalitesi ve güvenilirliği şartlara göre değişebilir.

  • Yedekleme işleminin otomatik yapılabilmesi için cPanel veya Plesk hesabınıza root/admin erişimine sahip olmanız gerekir. Şayet bir VPS veya Sunucu sahibi değilseniz yedeğinizi hesabınızdan aynı şekilde manual FTP özelliği ile de yedekleyebilirsiniz.

  • Yedek boyutunuzun ücretsiz yedekleme alanlarında 1GB boyutunu aşmaması gerekmemektedir. (Premium hesaplarda 2 GB ve üzeri yedekleme mümkün olabilir)

  • Yedekleme işlemlerinde kullanılacak trafiğin hesabınızdan düşüleceğini bilmeniz gerekmektedir.

  • En önemli yedekleme işleminin önemini bilmeniz gerekmektedir.



[SIZE=4][COLOR=Teal]İnternet sitelerimi neden yedeklemeliyim ?[/COLOR][/SIZE]

Yaklaşık 12 yıllık internet mazimizde belki de yüzlerce veri kayıplarına şahit olduk. Kimi zaman müşterilerimiz , kimi zaman arkadaşlarımız bize emeklerinin boşa gittiğini anlatıp durdular. Yedeklemeleri her ne kadar önemsemiyor olsak da, bu üzüntünün ve emeklerin boşa gitmesini bir de veri kayıpları yaşayanlara sorun.

İnternet üzerinde yedeklemeleri birçoğumuz yine aynı sunucular üzerinde alıyor. Yedekler genellikle aynı hesap veya sunucu üzerinde tutulduğundan hacklenme veya donanımsal sorunlarda yedeklerimizde uçup gidiyor. Kimimiz daha güvenli olsun diye kişisel bilgisayarlarına indiriyor. Bu durumda dahi güncel yedekleri gün gün almak neredeyse eziyet, aylar öncesinde aldığımız yedeği yüklemek ise ne kadar verimli tartışılır.

Bu makalemizde size, düşük ve orta boyutlu veri sahibi cPanel ve Plesk hosting kontrol kullanıcılarının ücretsiz ve %100 güvenilir internet üzerinde nasıl yedek alabileceğinden bahsedeceğiz. Açıklamalara ekran görüntülerini ekleyeceğimizden sizin kullandığınız güncel sürüm ile değişiklikler gösterebileceğini şimdiden belirtmek isteriz.

[SIZE=4][COLOR=teal]Yedeklerimi neden internette barındırmalıyım?[/COLOR]
[/SIZE]


  • Sunucunuz üzerinde aldığınız yedekler donanımsal veya güvenlik açıkları nedeniyle her an kaybedilebilir. Bu nedenle internet üzerinde bir noktada yedek barındırmak her zaman daha güvenlidir.

  • İnternet üzerinde barındırılan yedekler her noktadan ulaşılabilirdir. Çok acil durumlarda bir internet kafede veya arkadaşınızın evinde dahi yedeğinizi tekrar yükleyebilirsiniz.

  • Yedeklerin yüklendiği ücretsiz dosya barındırma sistemleri veri güvenliğine önem verir , dosyalarınızın istem dışı veya donanımsal sorunlardan kaybolması çok düşük bir ihtimaldir. Buna ek olarak binlerce farklı disk üzerinde barındırılan dosyalar , veri kayıplarında genel kayıplar yerine tekil kayıplara neden olur , bu da tüm yedeğinizin silinmesi yerine örneğin 30 gün önce aldığınız bir sitenin yedeğinin silinmesi demektir ki çok da önemli bir problem değildir.

  • Ücretsiz servislerin dışında FileServe ve HotFile gibi servislerin ücretli hesaplarına sahipseniz , alacağınız yedeklerin ömrü ve boyutları da bir o kadar artacaktır.

  • Tüm bu hizmetler cPanel ve Plesk gibi hosting kontrol panelleriyle sorunsuz çalışır ve ücretsizdir.

  • İnternet üzerinde satın alacağınız herhangi bir FTP Storage hesabından daha avantajlıdır.



Şayet siz de yedeklerinizi internet üzerinde barındırmak , amiyane tabirle “Eşşeği Sağlam Kazığa Bağlamak” istiyorsanız bu makale dikkatlice okuyun.

[SIZE=4][COLOR=teal]Ücretsiz FTP Yedekleme Alanı; öneri FileServe ve Hotfile![/COLOR][/SIZE]

cPanel ve Plesk gibi kontrol panellerinde yer alan otomatik veya manual yedekleme işlemlerinde bilindiği üzere FTP hesapları kullanılabiliyor. FTP üzerinden sitelerinizin yedeklerinin alınma işlemi her ne kadar biraz uzun sürse de , veri güvenliği açısından çok önemli. Yerel yedekleme yerine , internet üzerinde (uzak yedekleme) özelliğini aktif edebilmeniz için , verilerinizin internet üzerinde barındırılabileceği bir alana ihtiyacınız var. Bu noktada size tavsiyemiz kesinlikle FileServe'i kullanmanız olacaktır. Şimdi gelin FileServe'i tanıyalım…



FileServe halihazırda bizimde kullandığımız ücretsiz bir dosya barındırma sitesi. Bazı ek özelikler için her ne kadar ücret isteselerde , ücretsiz hesap özellikleri küçük ve orta seviyeli yedekleme işlemleri için oldukça elverişli. Ücretsiz hesap ile maksimum yedek dosya boyutunuzun 1GB'ı geçmediği durumlarda yedeklerinizi 60 gün boyunca hiçbir problem yaşamadan FileServe üzerinde tutabilirsiniz. Dilerseniz ihtiyaçlarınıza göre premium hesapda satın alabilirsiniz.

FileServe ücretsiz üyeliğinin yanında ücretli Premium üyelik de sunmaktadır. Hesap özelliklerine göre seçim yapabilirsiniz. Bizce ücretsiz sürüm de yedekleme konusunda ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır.

Birçok arkadaşımız bu konuda yedeğinin FileServe üzerinde tutulmasının güvenilir olup olmayacağını sorabilir. Bu konuda FileServe şöyle bir açıklama yapıyor.



Açıklamaya göre FileServe hiçbirşekilde mevcut dosyaların linklerini diğer kullanıcılarla paylaşmıyor. Yüklediğiniz yedeklerin indirme linklerini bir başlasına vermediğiniz taktirde izinsiz indirilmesi gibi birşey sözkonusu değil. Güvenli bir şekilde yedeklerinizi FileServe hesabınızda barındırabilirsiniz.

FileServe'de hesap açmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. (linkde referasyon kodumuz vardır)
http://fileserve.com/signup.php?reff=CZcQgSp1wAU ~



Diğer bir alternatif olarak Hotfile
bilindiği üzere en popüler dosya paylaşım sistemlerinden bir diğeri. Her ne kadar şimdiye kadar kontrol panel yedeğinin barındırılması için kullanmamış olsak da FileServe ile aralarında çok yakın benzerlikler var. FTP özelliğinin oluşu ve 90 günlük bir dosya barındırma süreci yedekleme işlemi için uygun. Aynı şekilde ücretsiz hesaplarında aynı haklara sahip. Güvenlik açısından FileServe ile aynı güvenlik politikasına sahipler , siz yüklediğiniz dosyaların linklerini paylaşmadıktan sonra , kimsenin yedeklerinize erişmi gibi birşey söz konusu değil. FileServe'e alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Buna benzer dosya paylaşım sistemlerini çoğaltabiliriz , fakat biz en azından bu iki sisteme güvendiğimizi ve önerdiğimizi belirtebiliriz.

[SIZE=4][COLOR=Teal]FileServe örneğinde FTP yedekleme alanının incelenmesi[/COLOR][/SIZE]

Bizim için hayli önemli bir projemizin yedekleme işleminde FileServe'ı nasıl kullandığımızı göstermek istiyoruz. Bu örnek de cPanel otomatik yedekleme özelliği ile FileServe hesabı kullanılmıştır.

FileServe hesabınıza giriş yaptığınızda klasik olarak göreceğiniz kontrol panelinden hesabınızın son durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Birçok yazılımın beta sürümde yaptığımız geliştirmelerin backup boyutunun 800 mb olduğunu düşünürsek, 500 GB'lık backup hesabınızın şimdilik 89 GB'lık kotasını kullandığımızı görüyoruz. Şimdiye kadar herhangi bir problem yaşamadığımızı da ayrıca belirtmek isteriz.





Yeni hesap oluşturduğunuzda hesabınıza giriş yapıp FTP Hesap bilgilerinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Hesabınıza giriş yaptığınızda Ana Menüden , Upload linkine tıklayın. Bir alt menüde FTP Upload bağlantısına tıkladığınızda hesabınıza atanan FTP bilgileriniz yandaki resimdeki şekilde görünecektir.

Bu bilgilere ilerleyen adımlarda ihtiyacınız olacak . Ek olarak FTP erişim bilgilerinizin gizliliği konusunda hassas olmanızı öneririz.

[SIZE=4][COLOR=Teal]cPanel/WHM 11 örneğinde otomatik yedekleme özelliğinin FTP hesabınızla ayarlanması[/COLOR][/SIZE]

FileServe , Hotfile veya benzeri ücretsiz bir dosya paylaşım sisteminden FTP hesap bilgilerinizi aldığınızı farzedelim. İşlemin geri kalanında hosting kontrol panelinizin otomatik yedekleme özelliğinin aktif edilmesi gerekmektedir. Adım adım işlemin nasıl yapılacağını anlatalım ,



cPanel/WHM sunucunuzun 2086 portundan (SSL için 2087) root hesabınızla giriş yapın. Otomatik yedekleme özelliği yalnızca sunucuya root erişimi olanlar için geçerlidir. Reseller veya hosting paketiniz varsa elle yedek alımı hakkında detaylar ilerleyen satırlarda yer almaktadır.

Sol taraftaki ekran görüntüsündeki gibi arama alanına backup yazıp arayın. Çıkan Seçeneklerden Configure Backups bağlantısına tıklayın. Bu alanda karşımıza çıkacak ayarları tek tek inceleyelim.

1) Yedeklemenin aktifleştirilmesi için bu alandan "Enabled" seçili olması gerekmektedir.



2) Yedekleme sıklığı için , Günlük , Aylık veya Yıllık seçeneklerinin yanı sıra , yedeğin hangi günler alınacağını belirleyebilirsiniz. Üstteki ayarlara göre haftanın her günü yedek alınır ve bir önceki günün yedeği silinir. Ek olarak haftalık ve aylık yedeklerde ayrıca alınır.



3)Gelişmiş ayarları ekran çıktısında göründüğü şekilde bırakabilirsiniz. Dileyen ihtiyaçlarına göre değiştirebilir.



4)cPanel/WHM Yedekleme Ayarlarında FileServe FTP Bilgilerinin Girilmesi



Bu alanda önemle üzerinde durulması gereken ek bir ayar yoktur. /cpanel-bacups klasörü sizin FileServe hesabınızdaki yedeklama alanınızdaki yedeğinizin klasörünün belirlenmesi için girilmiştir. FileServe yedeklerinizi bu klasör altında tutacaktır.



Ayarların tamamlanması için son olarak yedeklenmesini istediğiniz cPanel Kullanıcılarını belirlemeniz gerekmektedir. Yedeklemek istediğiniz hesapları seçmek için , Select >> butonuna tıklayarak karşınıza çıkacak hesapları ve hesaplara ait hosting hesaplarını seçin. Devamında Save diyerek kaydedebilirsiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus , seçili hesaplara ait paketlerin yedekleme miktarının 1 GB'ı geçmemesi gerektiğidir. Aksi taktirde yedekleme FileServe tarafından kabul edilmez.

Son olarak hesapların seçiminin ardından sayfanın alt kısmında yer alan Save butonuna tıklayarak ayarlarınızı kaydedin. Aynı adımları yaparak ayarlarınızı kontrol etmenizi öneririz. Bir sonraki adımda ayarların doğru oluşturulup oluşturulmadığını test edeceğiz.

[COLOR=Teal][SIZE=4]cPanel/WHM Yedekleme Ayarlarının Test Edilmesi[/SIZE][/COLOR]

cPanel günün en az yoğun olduğu (gece ilerleyen saatlerde veya sabah) zamanlarda yedekleme işlemini yapar. Yedekleme ayarlarının doğruluğunu kontrol etmek için dilerseniz bir gün bekleyebilirsiniz. Fakat buna gerek yok , dilediğiniz zaman cPanel'e yedekleme işlemini zorlayarak yaptırabilirsiniz. An itibariyle yedekleme işlemi arka planda başlatılacaktır.

Yedekleme işlemini (zorlayarak) başlatmak için sunucunuzun SSH ekranında aşağıdaki komutu girebilirsiniz.

/scripts/cpbackup --force

İşlem arka planda otomatik olarak başlayacaktır. Bu süreç biraz uzun olabilir , cPanel işlemci yükünün en düşük olduğu anı bekleyene kadar yedeği almayacaktır. Yedekleme işlemi tamamlandığını anlaşılması için cPanel işlem sonrası size yedekleme ile ilgili rapor epostası gönderecektir.

[cpbackup] Backup complete on *hostname* konulu epostada yedekleme işlemine dair kayıtlar yer almaktadır.

[SIZE=4][COLOR=Teal]Yedekleme işlemi sonrası FileServe hesabında yedek dosyalarının kontrolü[/COLOR][/SIZE]

Yedeklemenin cPanel tarafından tamamlanmasının ardından, yedek dosyalarının FileServe hesabınıza doğru bir şekilde aktarıldığını kontrol etmek için FileServe hesabınıza giriş yapın. My Files menüsünün altında yedekleme ayarlarında belirttiğiniz cpanel yedek klasörünüzü göreceksiniz (örnekte /cpanel-backups ). Klasör içeriğine baktığınızda sitelerinizin yedeklerini görebilirsiniz!


cPanel/WHM Yedeklerinizin Artık FileServeda!

İşlem tamamlandığında /cpanel-backups klasörünüzde 3 adet ek klasör oluşacaktır. Günlük, haftalık ve aylık yedekleriniz artık güvenli bir uzak sunucuda barındırılıyor olacak. İşlemin güvenilirliğini test etmek için birkaç dosyayı indirip sıkıştırılmış paketleri açın. Şayet paketler sorunsuz bir şekilde açılıyorsa yedekleme işlemi başarılı!!!

[SIZE=4][COLOR=Teal]Notlar[/COLOR][/SIZE]


  • Ücretsiz yedekleme işlemleri boyunca yapacağınız tüm ayarlar bilginiz ve tecrübenize göre özelleştirilebilir.

  • Yedekleme alanı olarak FileServe veya Hotfile alternatifi ücretsiz veya ücretli alanlar belirleyebilirsiniz. Önemli olan FTP özelliğini olmasıdır.

  • Ücretsiz servislerde yedekleriniz belirli bir süre sonra (FileServe 60 gün , Hotfile 90 gün ) silinebilir. Yedeklerinizi sonsuza kadar barındırmak için Premium hesap satın alabilirsiniz.

  • Tüm makale içeriğinde yer alan ticari markalar saygıdeğer sahiplerine aittir. VPSCube ile ilişkisi yoktur.

  • Hatalı ayarlar veya servislerin illegal kullanımı sonucu oluşabilecek problemlerden sorumlu değiliz.

  • Konu hakkında teknik destek yalnızca mevcut müşterimize verilmektedir. Dilerseniz sorularınızı yorum olarak paylaşabilir , diğer kullanıcılardan yardım alabilirsiniz.

  • Tüm bu işlemler ücretsiz olup karşılığında sizcen ücret talep edenlere inanmayın.

  • Tüm bu makale emeğe saygı (devlet yasalarına gerek yok) gereğince izinsiz paylaşılmamalıdır. Paylaşmak istiyorsanız içeriği değiştirmeden, referans gösterilerek yayınlayabilirsiniz.




Saygılarımla,
Mustafa Toraman | VPSCube Networks
www.vpscube.com
mustafa.toraman@vpscube.com

Makalenin Orjinali : http://www.vpscube.com/blog/cpanel-ve-plesk-sitelerinizin-yedeklerini-internet-uzerinde-ucretsiz-saklayin
melankolia

kişi bu mesajı beğendi.

Hatalıysam telefon etme, idare et (?)

googleasistan
reklam

KeremZOR KeremZOR o kadar zor değilim Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.09.2011
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Uİ Designer &amp; Web developer
  • Konum KKTC
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 1378
  • Beğeniler 363 / 346
  • Ticaret 9, (%100)
yazıyı tam olarak okumadımda bu sakladığımız site ne kadar güvenilir? çalma olayı falan olmaz demi? illaki biri sorar
 

 

LadyArch3r LadyArch3r Web Developer Kullanıcı
  • Üyelik 02.04.2011
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad B** K**
  • Mesajlar 930
  • Beğeniler 60 / 102
  • Ticaret 3, (%100)

Aktifblogum adlı üyeden alıntı

yazıyı tam olarak okumadımda bu sakladığımız site ne kadar güvenilir? çalma olayı falan olmaz demi? illaki biri sorar


fileserve yada hotfile çalışanı nereden bilecek senin siten olduğunu bilse bile kalkışamazlar böyle bir şey yapmaya.ama gidip dandik bir türk firmasına upload edersen adam siteni kopyalar üstüne senin üstüne çıkar.
 

 

KeremZOR KeremZOR o kadar zor değilim Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.09.2011
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Uİ Designer &amp; Web developer
  • Konum KKTC
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 1378
  • Beğeniler 363 / 346
  • Ticaret 9, (%100)

LadyArch3r adlı üyeden alıntı

fileserve yada hotfile çalışanı nereden bilecek senin siten olduğunu bilse bile kalkışamazlar böyle bir şey yapmaya.ama gidip dandik bir türk firmasına upload edersen adam siteni kopyalar üstüne senin üstüne çıkar.


dediğim gibi yazının tamamını okumadım özür dilerim ben bir site üzerinde depoluyoruz sanmıştım başka siteye upload edildiğini bilmiyordum
 

 

wmaraci
wmaraci

Psycho Psycho <--! Am I Psycho? --> Kat. Mod.
  • Üyelik 11.12.2010
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Emekçi
  • Konum Edirne
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 6014
  • Beğeniler 3921 / 3922
  • Ticaret 6, (%100)

Aktifblogum adlı üyeden alıntı

dediğim gibi yazının tamamını okumadım özür dilerim ben bir site üzerinde depoluyoruz sanmıştım başka siteye upload edildiğini bilmiyordum


yazı bana ait değil malesef. ben sadece kaynak belirterek yayınladım. yazı sahibine mesaj attım. kendisi gelip sorunuzu cevaplar :)
 

 

Hatalıysam telefon etme, idare et (?)

melankolia melankolia Uzun Yollara Devam Kullanıcı
  • Üyelik 16.06.2011
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Dijital Baskı Operatörü
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad C** K**
  • Mesajlar 4577
  • Beğeniler 1011 / 1012
  • Ticaret 3, (%100)
Çok güzel bir anlatım hocam teşekkürler bilmiyordum bunu :) bende cpanelden yedek indirip ondan sonra ftpye atıyordum önceden şimdi bunu deneyeceğim en kısa sürede.
 

 

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al