Etrafımızdaki yayın organları ve bazı kaynaklar, Atatürk’ün geçmişinden yeterince bilgi veriyor. Gelin daha farklı bir konuya göz atalım. Atatürk vefat ettiğinde kuşkusuz bütün dünya sarsıldı. İngiltere ‘deki ünlü gazeteler ise Atatürk’ten şöyle bahsetti.
Ünlü İngiliz gazetesi The Time’ın yazısı şöyleydi:
“Modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk öldü. Ebedi Türk milleti,onun eserlerini ebediyete kadar yaşatacaktır. Türk gençliği onun kıymetli emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni daima koruyacak ve O’nun izinde yürüyecektir. Kemal Atatürk, Türk’ün tarihinde ve gönlünde daima yaşayacaktır.”
Atatürk’ün vefatı sadece bizim için değil, bütün dünya için önemli bir kayıptı.
Başka bir İngiliz gazetesi olan The Sunday Times ise O’ndan şöyle bahsetti:
“Devletinin yenilmez başkanı, komutanı, en önemlisi kurucusu. Doğduğu andan öldüğü ana kadar zaferler içinde yaşamış adam. Ne olağanüstü geçmiş…”
Ayrıca bir makalesinde ise Türkiye’nin yükselen prestijinin kaynağının Mustafa Kemal Atatürk olduğunu yazmıştı. Daily Mail gazetesi Atatürk’ün kadınlara büyük haklar tanıdığını ve okuma yazma öğrenmelerinde büyük katkıda bulunduğunu önemle vurgularken, Daily Express ise Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in babasının ölümüne aşırı derecede üzüldüğünü ve bayıldığını konu almıştı.
Daily Sketch ise:
‘Türkiye’yi muhteşem bir ulus yapan adam Atatürk’ün inanılmaz kariyeri,Cumhuriyet’in 15.yıldönümünden bir kaç gün sonra İstanbul’da ölümünden sonra sona erdi.” demişti.
İngiliz basını bu şekilde manşetlerden Atatürk’ü duyurmuştu.
The New York Times’la devam edelim. Gazetenin ilk sayfası şöyleydi:
“Atatürk 58 yaşında öldü.Türkiye bugün halefini seçecek. Modern Türkiye’nin yaratıcısı ve cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk,Dolmabahçe Sarayında öldü. O,13 savaş yarası ve bir çok suikastten sağ kurtulmuştu fakat siroz hastalığına yenik düştü.Ulusun kahramanı Atatürk’ün yerine,silah arkadaşı ve eski başbakan olan İsmet İnönü’nün geçmesi bekleniyor.”
10 Kasım’dan itibaren 3 gün Atatürk’ten bahsettiler,hayatını ve başarılarını yazdılar. The Washington Post ise 10 Kasım’da Atatürk’ün öldüğü haberlerini yalanladı ve komada olduğunu söyledi.Ancak 11 Kasım’da Atatürk’ün öldüğünü yazdı ve Onun kariyerinden bahsetti.
Başka bir ABD gazetesi olan Los Angeles Times’ın manşeti şöyleydi: Hasta Türk Lider Öldü’yazısına diğer gazeteler gibi kariyeri ve yaşamıyla devam etti. Ayrıca ölmeden önce cumhurbaşkanlığı görevinde, önceden savaştığı İngiltere gibi ülkelerden borç aldığını yazdı.
Time gazetesi “Çelik Disiplinli Adam” diye başladı ve şöyle devam etti:
“Modern Türkiye bugün çok önemli sosyal ve siyasal mimarını kaybetti. İstanbuldaki beyaz kubbeli, mermer Dolmabahçe Sarayında ,eskiden padişah ve halifelerin yaşadığı sarayda, siroz hastalığı nedeniyle öldü. Yanında manevî kızı Sabiha Gökçen ve yakın arkadaşı olan Ali Fethi Okyar vardı. Atatürk’ün ölümünü duyup intihara teşebbüs eden Mustafa Kemal Atatürk’ün arkadaşı Salih Bozok’un durumu ciddiyetini koruyor.”
ABD gazetelerinin Atatürk’ün ölümü hakkında düşünceleri böyleydi.
İşte Yunanistan basını:
Elefteron Vima gazetesiyle başlayalım. Öncelikle manşette “Türk halkı cumhurbaşkanının ölümüne ağlıyor.” yazıyordu. Sonra ise:
“Ölümü beklenen Cumhurbaşkanı Atatürk, Dolmabahçe sarayının en güzel yeri olan deniz manzaralı odada vefat etti. Makbule Hanım, Atatürk son nefesini verdikten sonra gözlerini kapatıp hıçkırıklara boğuldu.”
Daha sonra Atatürk’ün hayatına geçti ve işte burada Türkleri kapalı bir şekilde kötüledi:
“Selanik’in hristiyan kesiminden ayrı olan o dar, kirli sokaktan geçenler, Aziz Dimitri kilisesinin yakınında bulunan -melankolik ahşaplı, gösterişsiz Türk evlerinden birinde- Türkçe, Yunanca, Almanca, Fransızca ‘Atatürk burada doğmuştur’ yazısını görürler.” demişti. Ayrıca Atatürk’ün 1880 yılında doğduğunu yazmıştı.
Yazısının devamında Atatürk’ün Cumhuriyeti kurmasını ve Türk devletinin başına geçmesine memnun olmayan bir tavırla:
“Atatürk; yıkılmaz, soylu, güçlü padişah Abdulhamit’i jöntürklerle birlikte bitirmeyi planlamıştı ve yaptı.” yazıyordu. Sonra ise “Padişahlık döneminde yıkılmaz olan halifeliği lağvetti.” yazmıştı.
Diğer Yunan gazetesi Kathimerini ise “Atatürk mukadderata boyun eğdi.” yazdı ve Yunan hükümetinin Atatürk’ün yakınlarına taziye ziyaretlerinden bahsetti.