Android L veya tam adıyla Android 5.0 “Lollipop” veya “Lite”, Google’ın Android isimli açık kaynak kodlu mobil işletim sisteminin 25 Haziran 2014 tarihinde San Fransisco’da gerçekleştirdiği Google I/O 2014 etkinliğinde Android L, “Material Design” adıyla tanıtılmış sürümüdür. L harfinin hangi anlama geldiği, konferansta açıklanmamıştır. Sürümün yalnızca Android L adıyla tanıtımı yapılmıştır. Tanıtım etkinliğinin ardından Google’a ait seçilmiş Google Nexus cihazlar için bir sonraki gün beta sürümü yayınlanmıştır. Android mobil işletim sistemi sürümünün, 2014 yılı son çeyreğinde mobil cihazların pek çoğu için üretilmesi beklenmektedir.
L sürümündeki en belirgin değişiklik ise “Material Design” olarak adlandırılan ve kilit ekranında duyarlı bir dil tasarımı etrafında inşa edilmiş kullanıcı arayüzü ile yine kilit ekranının üst bölümündeki diğer uygulamaların görüntülenebilmesine izin veren bir yapıya ulaşmıştır. Tüm bildirim sisteminde iyileştirmelerin yapıldığı bu sürümde, özellikle gelişmiş uygulama performansı için Dalvik sanal makinesi ART kısaltması ile bilinen Android RunTime ile değiştirilmiştir. ART, Android’in 4.4 Kit Kat sürümünde tanıtılmış ve bu sürümün arayüzünde kullanılmıştı. Ancak Google, Android L ile birlikte artık tamamen ART’nin Dalvik’in yerine geçtiğini duyurmuştur. Yapılan bu değişiklik ile pil kullanım süresi arttırılarak Android çalışma zamanı da artması sağlanmış ve performans açısından daha fazla organize hale getirilmiştir.
Kaynak ve devamı: http://www.bilgive.com/android-l.html