Çok hızlı bir şekilde gelişen akıllı telefonlar, artık vazgeçilmezlerimizden biri haline gelmiş durumda. Akıllı telefon bağımlılığı için ‘Nomofobi’ ismi konuldu.

Connecticut Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırma, akıllı telefon bağımlılığının belirtilerini ortaya koyuyor. “No mobile phone phobia” kelimelerinin kısaltmasından elde edilen Nomofobi’nin akıllı telefon olmaması durumunda kişiyi strese sokma ve çevredeki kişilerden kopma gibi etkileri bulunuyor.

Araştırmacılara göre beyinde hormon salgılayan, aynı zamanda kişiye mutluluk hissi veren durumlarda salgılanarak hücreler arası iletişim sağlayan Dopamin ile akıllı telefonlar arasında bir ilişki olduğunu söylüyor.

Akıllı telefona bildirim geldiğinde Dopamin salgısı artıyor, bildirimi öğrenme isteği çoğalıyor ve bu durum da bağımlılığa sebep oluyor.

Akıllı telefon bağımlılığının kişilere sağladığı negatif etki ile ilgili de araştırma yapılması isteniyor.

Araştırmacılar, kullanıcılar için akıllı telefonlarıyla ne kadar vakit geçirdiklerini öğrenmelerini sağlayan ve çeşitli tavsiyeler sunan Menthal adlı uygulamaya gözatmalarını öneriyor.

Kaynak: http://www.webeyn.com/nomofobi/