OS kısaltması Operating System teriminin yani işletim sistemi sözcüklerinin baş alınarak oluşturulmuş bir kısaltmadır. İşletim sistemi ise kullandığımız cihazın sahip olduğu donanımın yönetiminden ve denetiminden sorumlu olan yazılımdır. Temel sistem işlemleri ile kullanmış olduğumuz uygulama programlarının çalışmasını sağlamak da görevleri arasında bulunur. Çok sayıda program çalıştığında, her program için gerekli olan kaynağı ayırmak ve birbirleriyle çelişmeden çalışmalarını sağlamak işletim sisteminin sorumluluklarıdır. Yani kullandığımız cihazın beyni aynı zamanda kalbidir. Dolayısıyla verimli bir işletim sistemi yazılımına sahip olmadan cihazımızı beklentilerimizi karşılayacak seviyede kullanamayız.
Akıllı telefonlar yani mobil cihazlar için kullanılan işletim sistemleri genellikle telefonu üreten firmanın geliştirdiği işletim sistemi oluyor. Ama farklı örnekleri de bulunmakta. Şu anda en çok tercih edilen ve kullanılan işletim sistemleri ise Android, Windows mobile ya da Windows Phone, Blackberry ve iOS olarak göze çarpıyor. Nokia’nın Symbian işletim sistemi gibi ürünler ise piyasadaki hızlı değişime ve gelişime ayak uyduramadığı için yok olmak üzere. Linux ile tanıdığımız Ubantu da yakın dönemde telefonlarda kendisini göstermeye başladı. Ancak belirttiğimiz gibi en çok kullanılan işletim sistemleri yukarıda adını vermiş olduğumuz 4 işletim sistemi. Tabi bu mobil cihazlar, daha da kesinleştirirsek akıllı telefonlar için böyle. 2014 yılı son çeyreği verilerine göre ise Apple firması dünya akıllı telefon pazarında liderliğe yükselmiş bulunuyor. Dolayısıyla Apple tarafından üretilen cihazlarda kullanılan iOS dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri. Dolayısıyla kısa bir tanıtımını yapmak faydalı olacaktır.




iOS Hakkında:
iOS ya da eskiden kullanılan adıyla iPhone OS Apple tarafından geliştirilmiş olan bir işletim sistemi. Sonradan iPod Touch ve iPad cihazlarında da kullanılmaya başladı. Mac OS X baz alınarak üretilmiştir. Kapladığı alan 500 MB olarak belirtilmektedir. İşletim sisteminin içinde bulunan dört katmanın ilki Core OS tabakası, ikincisi Core Servisleri tabakası, üçüncüsü Medya tabakası ve son olarak dördüncü katman Cocoa Touch tabakası olarak sayılabilir. İlk olarak 2007 yılının Ocak ayında bir fuarda duyuruldu. 2007 yılının Haziran ayında ise yayınlandı. Ama başlangıçta bu isim ile yayınlanmamıştı, daha doğrusu Apple firmasının pazarlama bölümü bu ismi zikretmemişlerdi. iPhone OS olarak tanıtıldı. Çoğu kişi tarafından iOS olarak anılsa da işletim sisteminin resmi adı 2010 yılına kadar iPhone OS olarak kaldı. 2010 yılında Apple firmasıtarafından yapılan açıklama ile iPhone OS adının iOS olarak değiştirildiği duyuruldu.



Başlangıçta üçüncü tarafların geliştirmiş olduğu uygulamalara destek sağlamıyordu. Fakat o tarihten bu yana geçen 7-8 yıl içinde işletim sistemi ve kullanım şekli fazlasıyla değişti ve gelişti. En son sürümü ise 3 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı. Bir önceki sürüm olan iOS 7 ile arayüz tamamen değiştirilmişti. İşletim sistemi ve sunumu daha düz bir tasarım anlayışı ile baştan yaratılmıştı. Sisteme bazı yenilikler eklenmiş ve işletim sistemi güçlendirilmişti. iOS 8 ile de aynı tasarım anlayışı devam ettirildi. Yeni tasarım başlarda kullanıcılarına bazı sorunlar çıkartmıştı. Ancak özellikle iOS 8.1.2 sürümü ile sorunlar düzeltildi ve sistem stabil hale getirildi. Apple tarafından yapılan açıklamalara göre iOS 8’in benimsenme oranları hızlı bir şekilde yükseliyor. Bir ay içindeki kullanılma oranı, benimsenme oranı %73’ten %75’e çıktı. Bu çok küçük bir rakam gibi görünebilir ama Apple tarafından 2014 son çeyreğinde satılan telefon sayısının yüz milyona yaklaşan bir rakam olduğunu düşünürsek küçük gibi gözüken farkın aslında çok büyük bir rakam olduğunu anlıyoruz. iOS 8 yeni uygulamaları ile birlikte işletim sisteminin gelişiminin hız kesmeyeceğini gösterdi.