Herkese merha arkadaşlar sizlere bu akşamki makalemizde opencart ve vqmod ilişkisini anlatacağız.Hepimizin kullandığı sitelerin alt yapısı ya opencart 1.5.x veya opencart 2.x tir. Sitelerimizde yeni eklemeler yapacağımız zaman kimi modul ile kurar kimisinide el yordamıyla sitelerimizdeki dosyalarda değişiklik yaparak gerçekleştiririz. Buraya kadar herşey güzel, ancak geniş eklemeler ve karmaşık kodlama gerektin durumlarda, işte burada iş biraz zorlaşmakta. site bütünlüğünü bozmadan ve kalıcı zarar vermeden eklenmesi gerekmekte. Ancak bu kadar zamanımız veya bilgimiz yoksa, işte bu durumda yardımımıza vqmod eklentisi yetişmektedir.

Vqmod eklentisi kelime olarak ( Virtual Query Modification ) geçmekte, sistemsel olarakta ana dosyaları bozmadan kendisine ait vqmod/cache klasörü oluşturaraktan, gerekli işlemleri buraya kopyaladığı dosyalarda gerçekleştirmektedir.Vqmod kurulumu yaptıktan sonra, yapmamız gerek iş bu yapıya ait olarak çalışmasını sağlayacağımız, .xml dosyalar oluşturmaktır. Bu xml dosyalarında gerekli işlem yapılacak olan dosyalar belirtilmekte ve bu dosyalar üzerinde yapılacak olan işlemler bulunmaktadır. Sistem ilk önce işlem yapılacak olan dosyayı kendi klasörüne kopyalayarak burada .xml dosyasında belirtimiş olan kodlamaları tek tek oluşturmaktadır. Vqmod kullanmak hem pratik hem kolay hemde sorun teşkil ettiğinde gerekli durumlarda sadece .xml dosyasını kaldırarak sistemden silinmektedir.

Vqmod Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Vqmod eklentimizi kurduk, .xml dosyamızı attık ve sistemize giriş yaptığıımız zaman ya üstte undefined veya benzeri hata vermekte veyahut site beyaz sayfa olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi sorunlarda ilk yapacağımız işlem, vqmo/log dosyasındaki tutmuş olduğu hata kayıt dosyalarını kotrol etmektir. Bu hatalar genellikle ya dosyayı bulamadığından veyahut belirtmiş odluğunuz değişim yapılacak olan kodları belirtilen dosyalarda bulamamasından kaynaklıdır. Ayrıca eğer sql veritabanına işlem yaptırılan bir kod varsa bunda dikkatli olunmalı kullanmadan önce veritabanımızı yedek almalıyız. Eğer veritabanında ilgili kodda yanlışlış veyahuut sorun varsa veritabanımızı bozabilir ayrıca geridönüşü olmayan veri kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle eğer kendimiz kodluyorsak php ve mysql yapısına iyice hakim olmalı ve localde işlem yapmalıyız. Eğer eklenti kullanacaksak bu ekletideki kullanılan .xml dosyasındaki kodları iyice gözden geçirmeliyiz.

Vqmod Beğenmedim Kaldırmak istiyorum ?

Herhangi bir nedenden ötürü eğer vqmod eklentisini sileceksek burada dikkat etmemiz gereken husulara biraz değinmek istyorum. Vqmod eklentisi kurulurken ana dizindeki index.php ve admin deki ( klasöründeki ) index.php dosyalarına kendisini enjekte eder. Kullandığınız sürüme ait bu iki dosyayı sitenizdeki dosyalarla değiştirmenizden sonra vqmod klasörünü olduğu gibi sitenizden silebilir ve sisteminizden kaldırabilirsiniz. Ancak eğer mysql eklenen ve dosyalara işlenen .xml dosyası mevcut ise bunu ya el yordamıyla sitenizdeki dosyalara girmeniz gerekmekte veyahut bu eklenen tabloları myslqden dikkatli bir şekilde veritabanınızdan kaldırmanız gerekmektedir. Aksi durumda geri dönülenemez veri kayıplarına sebebiyet verebilirsiniz.Vqmod eklenti kurarkende kullanırkende ve kaldırırkende her yapacağımız işlemde verilerimizi yedeklemeyi sakın unutmayınız.




Kaynak : e-ticaretdersleri