Merhaba arkadaşlar.. İlk resmi makaleme hoş geldiniz
Bu makalede sizlere “Bir grafiker olarak nelere dikkat edilmeli, tasarım çizerken yapılacak hataların nasıl önüne geçilmeli?” gibi soruları yanıtlayarak grafikerlik konusunda biraz bilgilendireceğim.. Özellikle bu konuya giriş yapmak isteyenler için profesyonel anlamda detaylıca anlatacağım
Evet.. ”Bir tema çizmeden önce neler yapmalıyız?” konusuna açıklık getireyim.. Son zamanlarda da aldığım sorular ile bu konuya açıklık getirelim.. Bir tasarım çizmeden önce birkaç konudan emin olmanız gerekir.. Bu konular;
- Tasarım genel olarak boyutu
- Çizimde kullanılacak renk paleti
- Çizim sırasında karşılaşılabilecek sorunlar
Ben 4 ana maddeye ayırdım konuyu.. Bu 3 ana madde ile anlatacağım sizlere tasarıma giriş dersini.. Öncelikle iyi anlamda bir tasarım çizmek istiyorsanız elinize bir kağıt ve kalem alın.. Biraz düşünüp sitenizin konusu hakkında bir şeyler karalamaya başlayın.. Bu sırada bir diğer önemli konu ise sitenizin ana fikrini de içine alan adıdır.. Sitenizin adı kişisel ise (
www.isimsoyisim.com) kesinlikle kişisel bir tema çizmeniz lazım ki buda aralarında en zor olanıdır diyebilirim.. Çünkü kişisel bir tema size özgü özelliklerinizi anlatacağınız bir site olduğunu gösterir ve bu da oldukça zor bir iştir.. Çizeceğiniz tema ne kadar profesyonel olursa sizin kullanıcı kitlenizde o kadar çok olacaktır.. Yani kimse bilgisayarın karşısına geçip kişisel bir siteyi kolay kolay takip etmez.. Elbette takip edeni olabilir ama ya çok takipçisi vardır ya da hiç yoktur..
Tasarımınızda çizeceğiniz ve ekleyeceğiniz bölümlere göre bir boyut seçmelisiniz.. Boyutu seçerken sadece kendi bilgisayarınızın ekran özelliklerini değil, genellikle kullanılan bilgisayarların ekran özelliklerini dikkate almalısınız.. Yani sizin bilgisayarınızın ekranı çok küçük diye tasarımı gidip 600×850 gibi saçma bir boyutlandırma ile çizmemelisiniz.. Çok büyükte olmamalı.. Yani gidip 1750×1000 gibi bir çizimde çok büyük olabilir.. Son zamanlarda ideal olarak tercih edilen fakat eğer sitenin her bilgisayarda tüm ekrana oturmasını istemiyorsanız (kareli sitemizdeki gibi bir tema) 1024×768 gibi bir boyut tercih edilebilir.. Yalnız boyuta bağlı kalmadan içeriğinizi düşünmeyi unutmayın..!
Öncelikle renk paletinden belirtmek istediğim tasarımda kullanılacak renkler.. Tasarımlarda ideal olarak 3 renk tercih edilmelidir (en fazla). Eğer siz rengarenk bir tema hazırlarsanız (header : sarı, içerik : lacivert, footer : kırmızı, menüler : mor) bu sitenizi ziyaret edenlerin bir daha ziyaret etmesini engelleyecektir.. Şahsen ben böyle bir siteye girsem tekrar girmek istemem (profesyonel bir içeriğe sahip olmadığı sürece).
Çizim sırasında birçok sorunlar karşılaşılabilir elbette.. Birkaç örnek verelim sizlere..
Kağıda çizdiniz ama Photoshop’a geçiremiyorsunuz..
Bence en önemli problem budur.. Çünkü çözümünü bulamayacak kadar zorlanılan anlar olabilir.. Belkide tasarımın en gözde yerini yapamadığınız için her şeyi çizmişken bırakırsınız.. Bunları düşününce de sinir bozucu
Çözüm ise aslında konudan konuya değişir.. Fakat genel olarak yapmanız gerekenleri söyleyeyim.. Öncelikle çiziminizde o noktaya bakın ve genel olarak verilebilecek ismini düşünün.. Yani mesela header (başlık) bölümüdür veya footer (en alt) bölümdür.. Bunları düşünün ve google ile aratın.. Daha sonra bir sonuca varamazsanız ki büyük ihtimalle bulamayacaksınızdır, bu nedenle de bu konuda bize ya da profesyonel grafikerler uğrayın..
Photoshop Araçlarını Bilmiyorsunuz..
Başlıkta belli zaten.. Araçları bilmiyorsanız hiçbir şey yapamazsınız.. Herkes tüm araçları bildiğini varsayar fakat bilinmedik çok şey vardır.. İnternetten eğitim seti bulup indirin.. Daha sonra bu eğitim seti üzerinde uzun süre emek verin.. Eğitim setleri genellikle çok uzun süreli olur.. Yani 50 saatlik bir eğitim seti sizi profesyonel olmasa da çok geliştirir.. Eğer Photoshop’u %90 oranında biliyorsanız zaten yapamayacağınız çalışma sayısı yok denecek kadar azdır..
Eğitim Seti İzledim, Sorun Yok.. Peki ya Kodlama?
Eğitim seti izlediniz.. Hiçbir sorun yok, tasarımı çizdiniz.. Fakat kodlayamadığınızı düşünüyorsunuz.. O zaman bir diğer eğitim setini indirin Eğitim setleri gerçekten de çok yararlıdır.. 2 başlıkta da belirtiyorum.. Eğer bir konuda sıkıntınız varsa önce setlere başvurun, sonra profesyonellere yönelin…
Kaynak