Arkadaş konuyu açıklamış ama ben de açıklayıp tam olarak anlaşılmasında yardımcı olayım.
Mesela önceden yazmış olduğum
txtController adlı sınıfı kodlarken kullandığım fonksiyonlardan örnekler vereceğim.
Fonksiyonları iki türde de sınıflayabiliriz, geriye bir değer döndürenler ve döndürmeyenler. Fonksiyon içerisinde geriye bir değer döndürüp o fonksiyondan çıkılmasını sağlamak için return komutu kullanırız. Bu komuttan sonraki komutların çalışmayacağına da ayrıca dikkat edelim.
Şimdi bir metin dosyasından veri çekebilmek için fonksiyon yazalım ve onu çağıralım
function txt_getir($txt_dosyam){
if(file_exists($txt_dosyam)){
/*
burada dikkat ettiyseniz return komutu kullandık,
bu fonksiyon metin dosyası var mı yok mu onu kontrol ettikten hemen sonra
metin dosyasının içeriğini döndürür
*/
return file_get_contents($txt_dosyam);
}
}
/*fonksiyonumuz verileri direk döndürdüğünden o fonksiyonu echo ile,
bir değişken içerisinde veyahut if/else bloklarının içerisinde rahatlıkla kullanabiliriz.
Aksi taktirde fonksiyon işlevsiz kalacaktır.
*/
$veriler = txt_getir('metin-dosyam.txt');
echo $veriler;
//veya
echo txt_getir('metin-dosyam.txt');
?>
Bir de geriye değer döndürmeyen fonksiyon yapalım, bunda da aynı örnekten ilerleyeceğim. Bu fonksiyonda ise dosyaları sileceğim. Normalde fonksiyonun başarılı olup olmadığı ile ilgili bir değer geri döndürmesini sağlarız fakat bu örnekte öyle bir şey yapmayacağım.
function txt_sil($txt_dosyam){
unlink($txt_dosyam);
}
//bu fonksiyonu bir değişken veya echo ile değil, doğrudan çağıracağız
txt_sil('metin-dosyam.txt');
Umarım anlaşılmıştır, kodları hızlı yazdım ve kontrol etmedim, hatalar olabilir. Aklınıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz, iyi çalışmalar..