Merhabalar,

Uzun bir süredir #Laravel ile projeler geliştiriyorum. Şuan da çalıştığım şirkette de yüz binlerce kullanıcıya hizmet veren backendi laravel ile geliştirdik.

Proje boyutu büyüdükçe pek çok paketin kullanıldığı sistemleri yönetmesi ve bakım yapması gerçekten çok ciddi zaman ve para kaybına yol açabiliyor.

Bu sebeple Laravel ile aynı mantıkta çalışan ve kullanım olarak da çok benzeyecek, api yanıt süreleri olarak çok daha hızlı ve kaynak ram tüketimi olarak çok daha az olan bir framework geliştirme hayali için kolları sıvadım.

Şuanda henüz stabil bir sürüm yayınlamadım. Ancak şuan ki hali ile bile spagetti ile yazılmış projeleri Garavel ile çalıştırabilir durumdayız.

Şuanda vaktimin çoğunu tam zamanlı çalıştığım iş yerinde geçirdiğimden , sadece akşamları ve haftasonları commit atarak projeyi geliştirmeye çalışıyorum.

Döküman tutmanın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. (Her ne kadar kod yazmaya nazaran daha az zevk verse de yazmak bizi ilerde kurtarabilir) Bende bu sebeple döküman yazmaya ve içerisinde bulunmasını istediğim pek çok özelliği de buraya yazmaya başladım.

Henüz dökümanı publish etmedim.

Birkaç ekran görüntüsü ile dökümanı sizlerle paylaşacağım.

Projeyi açık kaynak kod olarak GitHub üzerinde paylaştım. Müsaitliği olan arkadaşların composer paketi yaptığı daha hafif ve daha az bağımlılığı olan kodlarını paylaşmasını rica ediyorum.

Herhangi bir maddi beklentim olmayıp sadece Laravel ekosisteminin daha küçük bir versiyonunun üniversite öğrencileri ve çalışan/freelance farketmeksizin herkesin katkısı dahilinde yapabiliriz diye düşünüyorum.

Şuanda Garavel'in sahip olduğu yeteneklerden bazıları aşağıdaki gibidir :

• Konsol komutu yaratma
  • Controller yaratma
  • Model yaratma
  • hasOne ve hasMany relation
  • QueryBuilder (Temel Seviye)
  • PostgreSql Driver sınıfı
  • Basit template engine
  • Basit exception handler
  • Router
  • migrtion/seeder yapısı

Planladığım yetenekler :

• Event/listener
  • Redis Driver
  • Queue mekanizması
  • Class Pool (Bununla ilgili uzun bir açıklama bırakacağım)
  • Session management
  • ...

Eğer şu da olsa güzel olur dediğiniz özellik varsa yorumlardan belirtirseniz çok sevinirim.

Hazırladığım döküman üzerinden birkaç ekran görüntüsü ile hedefim daha net anlaşılacaktır.

Şimdiden katkı sağlayan/sağlamayan herkese çok teşekkür ederim.

Repo URl : https://github.com/garavelphp/framework

Docs SS :https://drive.google.com/drive/folders/1rR5R64eypjhAs18KpQ3KDRI6B96HZ1lZ?usp=sharing