Merhaba " Pıtırcık Yazılımcılar " ve kendini bir tık üste çıkarmak isteyen hevesli arkadaşlar. Bugün sizlere php'de fonksiyon çeşitlerinden ve kullanımlarından bahsedeceğim. Konu altında yazan bilgilendirme ve önemli notları okumayı unutmayınız.
Php fonksiyonları ne işe yarar ve niçin kullanmalıyız ?
Genellikle bir işlemi birden çok yerde kullanıyorsak bu işlem ve ya isteği fonksiyon haline getirip tekrar tekrar kod yazmaktansa fonksiyonu çağırıp gerekli işlemi yapabiliriz. Fonksiyon hem performans açısından iyidir hem de daha düzenli kod yazmamızı sağlar. Bizi zahmetten kurtarır.
Fonksiyonları 2 şekilde inceleyebiliriz.
Parametresiz Fonksiyonlar
Parametsiz fonksiyonlar her hangi bir değer göndermeden çalışır ve sabit işlemleri yaparlar. O yüzden çok fazla üzerinde durmayacağım.
Örnek1
function EkranaYaz() {
print 'Ben Parametresiz Fonksiyonum 1. Kullanım';
}
EkranaYaz(); // Ben php Tagları içinde çalışırım.
?>
Parametreli Fonksiyonlar
İşte fonksiyonların kalbi burada atmaya başlıyor.
Burada fonksiyonumuza bir ve ya birden fazla değer gönderip bize bir sonuç döndürmesini bekleriz. Bir kaç örnekle açıklayacak olursak
Örnek2
function GelenleriTopla($Deger1, $Deger2) {
$Sonuc = $Deger1 + $Deger2;
echo $Sonuc;
}
GelenleriTopla(3, 5);
?>
=GelenleriTopla(23, 5);?>
Bilgilendirme
1) Php konusunda anlatılmasını istediğiniz bir konu varsa pm yoluyla ulaşabilirsiniz. Ona göre bir sonraki derslerimde dilediğiniz konuyu anlatabilirim.
2) Bir fonksiyon serisinde konuyu daha karmaşık işleyeceğiz. Fonksiyon tetiklemeleri, bir kaç işlem hatta sıfırdan slider yapımı (fonksiyon ile)
3) Fonksiyonlar javascript ile de kullanılır istek olursa php javscript (ajax) vb. etkileşimli durumları da sizlere anlatabilirim.
Önemli Notlar
?> ve
kodları arasında bir fark yoktur. Dikkat etmeniz nokta kısa halini kullanmak istiyorsanız short_open_tag=On yapmanız gereklidir. Genellikle localhost'larda bu ayar yapılır.
=$Degisken?>
php tagları dışında çalışırken yandaki yazım ile direkt işlem yaptırıp sonucu ekrana yazdırabilirsiniz. (örnek 2 de gösterimi mevcut)