Php gelişmiş kodlar ile sayfalama işlemi yapılmaktadır. Bu sayfalama işine neden ihtiyacımız olduğunu ise sizlere açıklamaya çalışalım. Bir sitenin veri tabanında çok fazla sayfa bulunabilmektedir. Bir işlem yapılmak istendiği zaman ise, tek tek bu sayfaları gezip, istenileni bulmaya çalışmak gerekecektir. İşte bu işlem için zaman kaybetmemek adına php gelişmiş kodlar ile sayfalama işlemi yapılmaktadır ve bu sayfalama işlemi ile de bütün sayfaların bir tek sayfada toplanması ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu önemli olan sayfalama işleminin sizlere nasıl olduğunu anlatmaya çalışalım eksiksiz bir şekilde.


Sayfalama işleminin mantığı kısaca, veri tabanında bulunan verileri, belirli bir şekilde çekme ve çekilen verileri listelemektir. Bu sayfalama işlemini yapmak için belirli kodları kullanmamız gerekmektedir. Bu kodları kullanabilmemiz için de veri tabanı bağlantısı, mysql_query, num_rows, fetch_assoc gibi kodların kullanımı ile birlikte if ve for gibi kod dilinde kullanılan ifadeleri bilmemiz gerekmektedir. Php gelişmiş kodlar ile sayfalama için başlangıç olarak GET şeklinde sayfanın çekilme işleminin kodlarını sizlere verelim. Sayfa değerinde herhangi bir açıklık söz konusu olmaması için şu şekilde kodlar yazılır:







1.$sayfa = interval ($_GET[“ sayfa ”]);
2.İf (!$sayfa) $ safya = 1;
Bu kod yazımı ile sayfa değeri bir şekilde belirtilmiş olmaktadır. Bu aşamadan sonra veri tabanında kaç veri bulunduğunun belirtilmesi gerekir. Onu da şu kodlar ile belirlememiz gerekmektedir:

$verisayisi= mysql_num_rows (mysql_query ("SELECT * FROM tablomuz"));

Bu kod ile de veri sayımızı öğrenebilme imkanımız ve aynı zamanda düzenleme imkanımız bulunmaktadır. Bunu da yukarıda gördüğünüz gibi num_rows kodu ile belirlemiş olduk. Şimdi ise, sayfada gösterilen sayının belirlenmesi için, toplam sayfa adetini bulmak gereklidir. Şu şekilde kodlama işlemi söz konusu olur.

$ limit = 5;

$ toplam_sayfa_sayisi = ceil($verisayisi/$limit);

İf ( $sayfa > $toplam_sayfa_sayisi) $sayfa = 1;

$ goster = ($ sayfa * $ limit) - $ limit;

Yazdığımız kodları kısaca buraya kadar özetlemek istersek, şunları söyleyebiliriz. GET kodu ile sayfamızı aldık. Daha sonra toplam veri sayısını bulabilmemizi sağlayan kodların yazımını yaptık ve veri tabanındaki sayfa sayısının kaç adet olduğunu belirledik. Bundan sonra ise veri sayımızın kaç olduğunu bilmememiz için hesaplattırma işleminde bulunduk. Şimdi ise verileri çekme işlemine başlayarak toplam sayfaları, bir tek sayfalama yaparak işlemimize devam edeceğiz.

$ verilerimiz = mysql_query (" SELECT * FROM tablomuz LIMIT $ goster, $ limit ");

while ($ veri = mysql_fetch_assoc ($ verilerimiz )) {

// veriler burada çektirilecek }

Bu yazdığımız kod az önce de belirttiğimiz gibi toplam sayfa sayılarını çekerek, tek bir sayfaya indirgeme işlemi idi. Bundan sonraki işlemimiz ise oldukça önemli olan sayfa linkleri oluşturmaktır. Bunun kod yazımı oldukça önemli ve bu aşamada, yaptığımız işlemin en önemli yerine gelmiş bulunmaktayız.

$ limitimiz = 3;

İf ($ sayfa > 1 ){

$ onceki = $ sayfa - 1;

echo ' İlk ';

echo ' < '; }



İlk sayfaya geri gitme işlemi de bu kodlar ile geçerlidir. Son olarak sayfa çağırma kodumuzu da yaptıktan sonra, sonraki işlemlerde ise sayfa yazdırmayı yapmalıyız. Kodu şu şekilde olmaktadır.

for($i= $sayfa - $limitimiz; $i < $sayfa + $limitimiz+ 1; $i++){
if($i > 0 and $i <= $toplam_sayfa_sayisi){
if($i == $sayfa){
echo ''.$i.'';
}else{
echo ''.$i.'';
}
}
}
Bir sonraki aşama ise gelişmiş sayfalama sistemi için php kodlar ile son işlemdir ve şu şekildedir:

if($sayfa != $toplam_sayfa_sayisi){
$sonraki = $sayfa +1;
echo ' > ';
echo ' Son ';
}