Özel karakter kullanarak arama yapmayı sağlayan bir fonksiyondur. Örnek vermek gerekirse Windows ortamında F3 tuşu ile bir dosya ararken "Makale.doc" yazdığınızda bulamadınız diyelim. O zaman arama kutusuna *.doc yazarsanız adı ne olursa olsun dosya tipi Word dosyası olan tüm herşeyi bulmuş olursunuz. Preg Replace komutu da bir yazı içersinde arama yapar ve bu mantıkla çalışır.

Örnek: Diyelim ki bir yazıdaki şeftali,şefkat,şefik şeklindeki tüm kelimeleri armut olarak değiştirmek istiyoruz. bu durumda hepsindeki ortak kelime olan şef kısmını kullanarak yukarıdaki örneğe benzer şekilde şef* yazmamız gerekiyor. Tabii preg_replace ile * karakteri başka anlama geldiğinden onu kullanamayız.

$yazi="Bugün php öğrenmek için şefik arkadaşımdan yardım istedim bana şeftali gibidir, ilk dokunduğunda dışındaki tüyler içini kaldırır ama tadına bakınca vazgeçemezsin dedi";

$yazi=preg_replace("/şef\w+/i","Armut",$yazi);

echo $yazi;

Yukarıda kırmızı ile gösteridğim bölüm bizim için en önemli kısmı oluşturuyor. çünkü windowstaki * karakterinin farklı çeşitleri yoktur ama preg_replace içersinde Regular expression adı verilen birçok özel karakter vardır.

Windows olsaydı şef* yazılacak yazı yerine burada kullanmamız gereken şef\w+ karakteridir.

w: herhangi bir harf demektir.
+: ise bu harfin devamında yine harf geldiğini gösterir.

preg_replace ile birlikte /i kullanılırsa küçük ve büyük harfleri içerir.