lostyazilim
tr.link

PHP'ye Giriş

10 Mesajlar 2.022 Okunma
acebozum
tr.link

Ibolac Ibolac #php #mysql #wordpress Kullanıcı
  • Üyelik 13.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 294
  • Beğeniler 46 / 49
  • Ticaret 25, (%96)
Herkese merhaba,

PHP'ye giriş yapmak isteyenler için bir başlangıç dersi niteliğinde, kendi yazdığım basit ve anlaşılır bir ders.

İlk yazımızla beraberiz Bu yazıda sizlere Windows üzerinde localhost kurulumu ve temel php komutları hakkında bilgi vereceğim. Bu sayede kendi bilgisayarınızda PHP ile geliştirmeler yapabilecek ve kendinizi test edebileceksiniz.

Öncelikle buraya tıklayarak AppServ’in son kararlı sürümünü indirmeniz gerekiyor. Dosyayı indirdikten sonra ise normal bir kurulum sihirbazı çıkıyor ve gerekli yerleri doldurarak kurulumu yapıyorsunuz. Kurulumu D:\ sürücüsüne yaptığınızı varsayarak anlatımı ona göre devam ettireceğim. PHP dosyalarınız D:\AppServ\www klasörü içinde olacaktır. Şimdi hep birlikte PHP’nin temel kodlarına bir bakalım.

Öncelikle PHP kodlarını

// buraya kodlar gelecek
?>

arasına yazıyoruz. Mümkün olduğunca detaylı anlatmaya çalışacağım ki aklınızda bir soru işareti kalmasın. Peki ekrana bir şey yazdırmak istersek ne yapacağız. İşte bu sorunun cevabıda geliyor.

// echo komutu ile yazdırma örneği
echo "PHP öğreniyorum";

// print komutu ile yazdırma örneği
print "PHP Öğreniyorum";
?>

Bu şekilde yazdırmak istediğimiz şeyler ekrana basabiliyoruz. Burada çift tırnak yerine tek tırnakta kullanabilirsiniz.

Tüm PHP İşleriniz Yapılır # BOT # SCRIPT # EDIT
googleasistan
webimgo

• Üyelik 13.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 294
  • Beğeniler 46 / 49
  • Ticaret 25, (%96)
Bu yazımda sizlere değişken tanımlama hakkında bilgi vereceğim ve tanımladığımız bu değişkenleri ekrana yazdıracağız. Aslında değişkeni ekrana yazdırmanız tırnak içerisinde yazıyı yazdırmakla çok farklı bir olay değil. Lâfı fazla uzatmadan derse başlayalım

Öncelikle yine PHP etiketlerimizi açıyoruz. PHP’de değişken tanımlamak için bazı kurallar var. Bunlar şu şekilde;

• Değişken isimleri Türkçe karakter bulunduramaz.
• Değişken isimleri bir rakam ile başlayamaz.
• Değişken isimleri bir özel karakter ile başlayamaz.
• Değişken tanımlarken $ işareti kullanılır.

Şimdi gelelim örneklere:

// hatalı değişken tanımlama örneği 1
$1bolac = "Bu hatalı bir değişkendir, değişkenler bir rakam ile başlayamaz.";

// hatalı değişken tanımlama örneği 2
$İbolaç = "Bu da hatalıdır. Değişken adında Türkçe karakter bulunamaz.";

// doğru değişken nasıl olmalı.

$ibolac = "Doğrusu budur. Değişkenlerde tanımlama bu şekilde olmalıdır.";

// ekrana yazdırmak istersek;
echo $ibolac;

// ya da
echo "$ibolac";

// şeklinde kullanabiliriz.
?>

Gördüğünüz gibi değişkenlerle işlem yapmak daha kolay. İleride bu değişkenlere verilerin otomatik olarak alındığını ve nasıl işlevsel sistemler hazırlandığını görebileceksiniz.

• Üyelik 13.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 294
  • Beğeniler 46 / 49
  • Ticaret 25, (%96)
Bu yazımızda birleştirme operatörü ile iki veya daha fazla değişkeni nasıl tek değişkende toplayabileceğimizi anlatacağım sizlere. Bu şekilde farklı verileri tek bir değişkende toplayıp, grup halinde ekrana yazdırma olayını kafanıza kazımış olacaksınız :)

Kodlar üzerinde açıklama yaparak gideceğim. Anlamadığınız kısımları yorum kısmından sorabilirsiniz.

// değişkenlerimizi tanımlayalım

$degisken1 = "Dersimize hoş geldiniz. ";
$degisken2 = "Bu derste tanımlayacağımız değişkenleri birleştirmeyi ve grup halinde yazdırmayı öğreneceğiz. ";
$degisken3 = "Bu sayede birden fazla olan değişkenleri tek çatı altında toplayabileceğiz.";

// gördüğünüz gibi yukarda değişkenlerimizi tanımladık. PHP'de değişkenleri birleştirmek için . (nokta) operatörü kullanılır. Şimdi bu değişkenleri birleştirerek daha net anlamanızı sağlayalım.

$birlestir = $degisken1 . $degisken2 . $degisken3;

// gördüğünüz gibi $birlestir değişkenimizde $degisken1, $degisken2 ve $degisken3 adlı değişkenlerimizi . operatörü kullanarak birleştirdik. Gelin birde ekrana yazdıralım

echo $birlestir;

// yukarıdaki komutu verdiğimizde çıktımız: Dersimize hoş geldiniz. Bu derste tanımlayacağımız değişkenleri birleştirmeyi ve grup halinde yazdırmayı öğreneceğiz. Bu sayede birden fazla olan değişkenleri tek çatı altında toplayabileceğiz.

// umarım işlemi net bir şekilde anlamışsınızdır.
?>

Gördüğünüz gibi basit bir işlem ama ileride çok işinize yarayacağına emin olabilirsiniz.

• Üyelik 13.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 294
  • Beğeniler 46 / 49
  • Ticaret 25, (%96)
Önceki yazılarımızda PHP ile bir kaç işlem yapmıştık ve olayın temelini kavramaya çalışmıştık. Şimdi ise kendimizi yavaş yavaş geliştiriyoruz ve matematiksel işlemler yapacağız. Umarım zevk alarak okuduğunuz bir ders olur ve olayı anlamanız için yeterli gelir. Lâfı fazla uzatmadan dersimize geçelim.

Öncelikle size 6 adet işlem göstereceğim. Bunlar şu şekilde olacak:

• Toplama (+)
• Çıkarma (+)
• Çarpma (*)
• Bölme (/)
• Karekök (sqrt)
• Kalan Hesabı (%)

Şimdi gelin örneklere bir göz atalım.

// Öncelikle değişkenlerimizi belirleyelim.
$degisken1 = 18;
$degisken2 = 10;
$degisken3 = 8;
$degisken4 = 6;
$degisken5 = 25;

// Şimdi toplama işlemine göz atalım

$toplama = ($degisken1)+($degisken2);
echo $toplama; // ekran çıktısı 28 olacaktır.

// Şimdi çıkarma işlemine göz atalım
$cikarma = ($degisken1)-($degisken2);
echo $cikarma; // ekran çıktısı 8 olacaktır.

// Şimdi çarpma işlemine göz atalım
$carpma = ($degisken1)*($degisken2);
echo $carpma; // ekran çıktısı 180 olacaktır.

// Şimdi bölme işlemine göz atalım
$bolme = ($degisken1)/($degisken4);
echo $bolme; // ekran çıktısı 3 olacaktır.

// Şimdi kalan hesabı yapalım
$kalan1 = ($degisken1)%($degisken3);
$kalan2 = ($degisken1)%($degkisken4);
echo $kalan1; // ekran çıktısı 2 olacaktır.
echo $kalan2; // ekran çıktısı 0 olacaktır.

// Şimdi karekök hesabı yapalım
$karekok = sqrt($degisken5);
echo $karekok; // ekran çıktısı 5 olacaktır.

?>

Gördüğünüz gibi PHP ile matematiksel işlemler temel anlamda çok kolay. Kendinizi geliştirerek, hesap makinesi vb. uygulamalar hazırlayabilirsiniz. Dersimiz bu kadar, takıldığınız yerleri yorum bölümünden sorabilirsiniz. İyi günler.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 13.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 294
  • Beğeniler 46 / 49
  • Ticaret 25, (%96)
Bu dersimizde php ile kontrol yapılarını yüzeysel olarak inceleyeceğiz. Bunları geliştirmek, kullanmak size kalmış. Bu yazıyı okuduğunuzda if, else, elseif, empty, isset gibi komutları öğrenmiş olacaksınız. Hemen dersimize başlayalım..

// Bu dersimizde diğer derslerimizde gördüklerimizide uygulamış olacağız. Kısa bir tekrar niteliğinde olacak diyebiliriz
$sayi1 = 5;
$sayi2 = 9;
// sayılarımızı belirledikten sonra gelelim kontrolümüze
$topla = $sayi1 + $sayi2; // + operatörü ile sayılarımızı topladık
$islem = $topla % 2; // % operatörü ile toplam sayımızın 2 ile bölümünden kalanı bulacağız.
if($islem == 0)
{
echo 'Çift Sayı';
// gördüğünüz gibi sayımızın 2 ile bölümünden kalan yok ise ekrana çift sayı yazılmasını sağladık.
}
else
{
// if kontrolünden sonra else kontrolü, aksi bir sonuç çıkması durumunda ekrana basmamız gereken yazıyı vermek için kullanırız.
echo 'Tek Sayı';
}
// bu kodu çalıştırdığınız ekrana Tek Sayı yazısı basılacaktır. Çünkü 15 sayısını 2'ye bölersek kalan 1 olur. Geçelim diğer örneklere
?>

Öncelikle kendimize bir form oluşturalım. Bu formu işlemlerimizde kullanacağız. Bu dosyayı islem.html olarak kaydedebilirsiniz.

Şimdi gelelim php dosyamızı oluşturmaya. Bu dosyanın adınıda islem.php olarak kaydedelim.

// öncelikle formdan gelen verimizi alacağız
// bakalım post işlemi gerçekleşmiş mi. Eğer bu kontrolü yapmazsak islem.php yi açtığınızda sunucu kodları çalıştıracaktır ve sonuç hatalı olacaktır.
if($_POST)
{
$isim = $_POST['isim']; // formdan gelen isim değerimizi aldık
// şimdi isset ve empty fonksiyonlarını inceleyelim
// empty(); fonksiyonu değişkenin boş olup olmadığını kontrol eder. Aşağıdaki kontrolde eğer formu seçim yapmadan gönderdiyseniz işlem durdurulacaktır.
if(empty($isim))
{
echo "İsim değeri boş, işlem durduruldu!";
}
else
{
if($isim == "Ahmet")
{
echo "Seçilen isim Ahmet";
}
elseif($isim == "Hasan")
{
echo "Seçilen isim Hasan";
}
else
{
echo "Seçilen isim Kazım";
}
// gördüğünüz gibi elseif kullanarak 2. bir kontrol daha yaptık. Zaten en üstte empty ile boş olup olmadığını kontrol etmiştik. Bu durumda son seçeneğimiz Kazım'dan başka bir isim olamaz
}
// isset kullanımı ise şu şekilde, direk aynı kodları uyguluyorum.
// isset(); fonksiyonu ise değişken boş değilse işlem yapacaktır. Aslında empty(); ile aynı iş için kullanılırlar. !isset(); şeklinde kullanırsak empty(); fonksiyonu ile aynı görevi görecektir.
if(!isset($isim))
{
echo "İsim değeri boş, işlem durduruldu!";
}
else
{
if($isim == "Ahmet")
{
echo "Seçilen isim Ahmet";
}
elseif($isim == "Hasan")
{
echo "Seçilen isim Hasan";
}
else
{
echo "Seçilen isim Kazım";
}
}
}
?>

Evet bu dersimizde bu kadar. Elimden geldiğince basite indirgemeye çalıştım. Takıldığınız bir yer olursa elimden geldiğince yardımcı olabilirim.

• Üyelik 13.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 294
  • Beğeniler 46 / 49
  • Ticaret 25, (%96)
Hemen dersimize geçelim :)

// öncelikle yazımızı belirleyelim
$metin = "Bu bir deneme yazısıdır. Bakalım aradığımızı bulabilecek miyiz?";
// şimdi fonksiyonumuzu kullanalım
$islem = strstr($metin, "deneme");
// şimdi bulduk mu bulmadık mı kontrol edelim
if($islem)
{
echo 'Buldum!';
}
else
{
echo 'Bulamadım';
}
// ekran çıktısı "Buldum!" olacaktır.
?>

Gördüğünüz gibi kullanımı çok basit olan bir fonksiyon ve mutlaka işinize yarayacaktır.

KulturluPenguen KulturluPenguen Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 31.05.2012
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 308
  • Beğeniler 73 / 83
  • Ticaret 1, (%100)
Moderatörler de seni banla birleştirmesin? Sence de 6 konu fazla değil mi arkadaşım? Tek konuya da açabilirdin aslında.

Teşekkürler, yeni başlayanlar için güzel olmuş.

• Üyelik 13.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 294
  • Beğeniler 46 / 49
  • Ticaret 25, (%96)
Sanmıyorum öyle bir şey yapacaklarını :) Tek konuyla neden 6 konuyu birden açayım ki? :) Hepsinin içeriği farklı. Siteme yazdıkça burayada eklemeyi düşünüyorum. Amacım reklam değil. Sıkıntıdan 3-4 ay önce açtığım bir blog. Ara sıra yazıyorum işte, forumda öğrenmek isteyenler varsa onlarda faydalansın istedim. Diğer üye olduğum forumlarında hiç birinde yapmamıştım böyle bir şey :)

Yavaş yavaş ileri seviyeye doğru ilerleyeceğim konularda. Umarım kimse yanlış anlamaz altta ufacık bir link bulunmasını.. Herkese iyi forumlar.

Bu arada linki kaldırmış sanırım moderatör :) Önemli değil ;)

KulturluPenguen KulturluPenguen Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 31.05.2012
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 308
  • Beğeniler 73 / 83
  • Ticaret 1, (%100)

Ibolac adlı üyeden alıntı

Sanmıyorum öyle bir şey yapacaklarını :) Tek konuyla neden 6 konuyu birden açayım ki? :) Hepsinin içeriği farklı. Siteme yazdıkça burayada eklemeyi düşünüyorum. Amacım reklam değil. Sıkıntıdan 3-4 ay önce açtığım bir blog. Ara sıra yazıyorum işte, forumda öğrenmek isteyenler varsa onlarda faydalansın istedim. Diğer üye olduğum forumlarında hiç birinde yapmamıştım böyle bir şey :)

Yavaş yavaş ileri seviyeye doğru ilerleyeceğim konularda. Umarım kimse yanlış anlamaz altta ufacık bir link bulunmasını.. Herkese iyi forumlar.

Bu arada linki kaldırmış sanırım moderatör :) Önemli değil ;)

Demek istediğim buydu :) Tek konuda ufacık ufacık değinseydiniz hem bir şey için gelen kişi daha fazla şey öğrenecek hem de bloğunuza ilgi duyma olasılığı artacaktı. Ama gene de elinize sağlık :)

Cafer Cafer Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 22.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek PHP Developper
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 250
  • Beğeniler 65 / 71
  • Ticaret 2, (%100)
Haklısınız. Her konuya kendi site linkinizi vererek iyi bi link girişi yapmış olursunuz. Elbette kaldırıcaz linklerinizi. Sitenizi tanıtmak istiyorsanız, site tanıtım bölümümüz mevcut orada linkte verebilirsiniz.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al