Bilgisayarın iyiden iyiye insan hayatına girmesiyle beraber birçok programlama yazılımı da ortaya çıkmıştır. Bu yazılımların başında da filezilla adı verilen bir program gelmektedir. Son dönemde artan web siteleri ve bu konuda yapılacak olan ayarlamalar konusunda çok sık tercih edilen filezilla, genel olarak internet üzerinden faaliyet gösteren web sitelerinin içerisine herhangi bir dosyayı atmaya yarayan programdır.
Bir ftp programı olan filezilla, aynı zamanda ücretsiz olması ile de son dönemde dikkat çekmektedir. Bu programı kullanmak için öncelikle filezillayı indirmek gereklidir. Filezilla programını indirmek için internet üzerinden herhangi bir lisans ücreti ödemenize gerek yoktur. Filezilla programı, https://filezilla-project.org/adlı internet sitesi üzerinden indirilmektedir.
Program indirildikten sonra kısa bir kurulum işlemi yapılmakta ve program çalıştırılmaktadır. Bundan sonra ilse webhosting ftp hesabına girmek için çeşitli adımlar izlenmek gerekmektedir. Öncelikle adres satırına size ait olan web sitesinin ya da ftp alanının adresi veya ip numarası yazılmaktadır. Mesela; ftp.domain.com ya da 192.151.2.2 şeklinde olduğu gibi. Daha sonra ise user adı verilen ve kullanıcı anlamına gelen bölüme web sitesi sahibine bilgi maili adı altında gönderilmiş olan kullanıcı adı yazılmaktadır. Bu işlem tamamlandıktan sonra web sitesi sahibine gönderilmiş olan şifre ya da parola, password adı verilen bölüme girilmek zorundadır. Port adresi adındaki bölüme ise port adresi 21 olarak girilmelidir. Bu sayı standarttır. Hiçbir sayı girilmediği takdirde de burası 21 olarak kayıt altına alınacaktır. Bundan sonraki işleme göre ise quick connect adı verilen ve bağlantıyı hızlı bir şekilde gerçekleştiren alana tıklayarak, ftp hesabından bağlanmak gereklidir. Bu bölüm içerisinde ftp hesabınıza bağlanan ftp programı bir takım bilgileri göstermeye başlayacaktır. Bu bilgiler ekran üzerinden hızlı bir şekilde geçmektedir. fillezilla kullanımı nasıldırEğer bir sorun olursa bilgi akışından bunu takip etmem mümkündür. Bu bölüm aynı zamanda kişiye ait olan bilgisayar dizini içerisindeki dosya ve diğer materyalleri de göstermektedir. Burada gözüken dizin ve dosyalar çeşitli isimlerle adlandırılmaktadır. Bunların içerisinde yer alan web, email, backup ve public_html adındaki dizin ve klasörler, web sitesi sahibine ait olan dizin ve klasörlerdir.
Ftp aracılığı ile bağlanıldığı zaman web sitesine ait olan disk içerisine girilmiş olunmaktadır. Burada dosya ve dizinlerin listesi mevcuttur. Web sitesinin daha iyi çalışabilmesi için buradaki dizinler mutlaka gereklidir ve kesinlikle kullanıcı tarafından silinmemelidir. Public_html, web dizini veya httpdocs adlı bölümler, web sayfasının içeriğinin yollanacağı alanlardır. Ana sayfa yapılmak istenen klasörün adı index.htm, default.html, index htm ya da idex.php adını almalıdır. Bu isimler verilmediği takdirde ana sayfa oluşturulmayacak ve doğa olarak da web sitesi görülmeyecektir. Dosya gönderme işlemini gerçekleştirmek için 7 numarası ile belirtilen bölümden seçilen dosyalar 8 numaralı dizin içerisine bırakılmalıdır. Daha sonra ise 9 numaralı bölümden göndermek ya da indirmek istenilen dosyalar görüntülenebilir ve böylelikle dosya yollama işlemi tamamlanmış olmaktadır.
Bu makale www.webtasarim.acarnet.com sitesinden alınmıştır.