GUI’ler bizi komut satırının çatırtılı tuş sesi esaretinden kurtardılar. Yine de hala bazı ileri seviye işleri halletmek için komut satırını (Terminal) kullanmamız ve dahası bazen bilmeyen birine işlem tarif etmemiz gerekiyor. YouTube ve diğer video içerik kaynaklarında hazırlanan “nasıl?” içeriklerindeyse küratörlerin işi hayli zorlaşıyor. Asciinema bu işi çocuk oyuncağına dönüştürmek istiyor.



Asciinema; macOS, Linux ve BSD kullanıcılarının Terminal ekranını kolayca kaydetmeleri ve paylaşmalarına yardımcı oluyor. Tıpkı sıradan bir ekran görüntüsü alma aracı gibi çalışan Asciinema, yalnızca Terminal ekranınızı hedef alıyor ve çeşitli klavye kısayolları yardımıyla kullanılıyor. Çözünürlük sıkıntısı yaşatmayan Asciinema’yı sisteminize kurduktan sonra tek yapmanız gereken CMD + D (Veya CTRL + D) klavye kısayolunu kullanmaktan ibaret.

Çekilen videolar Asciinema’nın kendi internet sitesine kaydediliyor fakat isterseniz videonuzu yerel olarak bilgisayarınıza kaydedebilir, Asciinema üzerinden indirebilir ve YouTube gibi diğer kaynaklara Upload edebilirsiniz. Asciinema üzerindeki video aynı zamanda metin bazlı olduğu için linki paylaştığınız arkadaşlarınız komutları yazmak yerine sizin kaydınızdaki komutları da kopyalayıp kullanabiliyor.

Asciinema’nın şu an tahmin edersiniz ki Windows desteği bulunmuyor. Fakat popülaritesinin bu şekilde artması halinde Windows’u da bir şekilde Asciinema’ya dahil edeceklerine kesin gözüyle bakabiliriz.

Linux meraklıları, Terminal bağımlıları ve içerik üreticilerinin Asciinema’yı seveceğini düşünüyorum :)