Sublime Text'i Etkin Kullanmak
-Sublime Text'i eklentilerle bir IDE'ye dönüştürebilir miyiz?
-Sublime Text'i eklentilerle ve diğer özelliklerle (snippet vb.) en fazla ne kadar geliştirebiliriz?
-Sublime Text'e ekleyebileceğimiz ne gibi eklentiler mevcut?
Kafanızda bu tür sorular varsa doğru yerdesiniz. Metin editörlerini ve en başta Sublime Text'i çok seven birisi olarak keşfettiğim ve kullandığım enfes eklentileri sizinle paylaşmak istedim. Sublime Text kullanan hemen hemen herkesin "keşke şu özellik de olsa çok güzel olurdu be" dediği bir an gelmiştir. Sublime Text, diğer metin editörlerine kıyasla oldukça gelişmiş bir metin editörü. Fakat daha da geliştirebilmek hatta kısmen bir IDE'ye dönüştürebilmek bizim elimizde. Sublime Text'e ekleyebileceğimiz onlarca eklenti mevcut. Ve Sublime Text'e ekleyebileceğimiz snippet'ler ile default olarak kapalı olan özelliği açmak gibi bir çok yapabileceğimiz şey daha var. Bir çok eklentiyi incelemiş ve denemiş birisi olarak en gerekli olanları sizin için seçtim. Ve kullandığım, en gerekli gördüğüm ve de default olarak kapalı gelen Sublime Text özelliklerini seçtim. Ve de birkaç basit snippet tabi ki. Olmazsa olmaz olarak gördüğüm herşeyi bu yazı altına topladım. Yeni eklentiler çıktıkça veya az bilinen ama çok gerekli bir özelliği, eklentiyi keşfettikçe bu yazıyı güncelleyeceğim.
Öncelikle Sublime Text'te eklenti kurmak için gerekli olan package control sistemini nasıl yükleyeceğimizi anlatacağım. Sublime Text'i açıyoruz ve View > Show Console yolunu izleyerek Console'a ulaşıyoruz. Aşağıdaki kutudaki kodların tamamını kopyalayıp Sublime Text'teki Console'a yapıştırıyoruz.
Kodlar:
import urllib.request,os,hashlib; h = '6f4c264a24d933ce70df5dedcf1dcaee' + 'ebe013ee18cced0ef93d5f746d80ef60'; pf = 'Package Control.sublime-package'; ipp = sublime.installed_packages_path(); urllib.request.install_opener( urllib.request.build_opener( urllib.request.ProxyHandler()) ); by = urllib.request.urlopen( 'http://packagecontrol.io/' + pf.replace(' ', '%20')).read(); dh = hashlib.sha256(by).hexdigest(); print('Error validating download (got %s instead of %s), please try manual install' % (dh, h)) if dh != h else open(os.path.join( ipp, pf), 'wb' ).write(by)
Enter tuşuna bastığımızda ortalama birkaç saniyede yüklenmiş olacak. Package Control'un yüklendiğini teyit etmek için Ctrl+Shift+P klavye tuş kombinasyonunu kullanarak çıkan arama kutucuğuna Package Control yazabiliriz. Yazdığımızda Package Control ile ilgili seçenekler çıkıyorsa yükleme işlemi sorunsuz tamamlanmıştır.
Şimdi Package Control'u kullanmayı öğrenelim.
Paket yüklemek:
Package Control'da bir işlem yapmak için izleyeceğimiz yol her zaman Ctrl+Shift+P tuş kombinasyonuyla çıkan kutucuğa Package Control
Not:
Paketimiz yüklendiğinde -bazı paketlerde- Package Control Messages başlıklı bir sekme açılır. Bu sekmede paketle ilgili bilgilendirici ön yazı vardır.
Paket kaldırmak:
Ctrl+Shift+P tuş kombinasyonuyla kutucuğa ulaştıktan sonra remove package yazacağız ve -ilk sırada çıkan- Package Control: Remove Package seçeneğine tıklayacağız. Buraya kaldırmak istediğimiz paketin adını yazdıktan -ve tıklayıp yüklü paketlerimizin listelenmesini sağladıktan- sonra kaldırmak istediğimiz pakete tıklıyoruz. Tüm işlem bu kadar! Artık paketimizin sonsuzluğa kadar yolu var!
Not:
Sublime Text penceresinin sol altında -çoğu zaman Line x, Column x yazan yerde- Removing package
Yüklenen paketin konfigurasyon ayarları:
Sıra geldi yüklediğimiz paketin konfigurasyon ayarlarını yapmaya. Yüklediğimiz paketin konfigurasyon ayarları kısmına ulaşmak için Preferences > Package Settings >
Not:
Eğer dosya içeriğinizde bir yanlış olursa her Sublime Text'i açarken veya ara ara bir kutucuk açılarak "Error trying to parse settings......." vb. bir hata verir.
Eklentiler
Sublime Linter
Yazdığınız kodlarda hata olup olmadığını kontrol etmek için illa bir derleyicide açmanıza gerek yok. Nasıl mı ? IDE kullananların en çok kullandığı araçlardan birisi olan debugger (hata ayıklayıcı) burada sesini duyuruyor. Debugger kullanabilmek, kodlarımızdaki hataları görmek için derleyicide çalıştırmak sadece IDE kullananların yapabileceği şey değil tabii ki. Sublime Linter eklentisini kurup çalıştırmanızla beraber hatalı yazdığınız kodlarınızın altına bir çizgi çekip sizi uyarıyor. Eklentinin tek kötü yanı ise -amatör kullanıcılar için- ilk kurduğunuzda aktifleştirmenizin biraz zahmetli olması.
Eklentiyi aktifleştirme:
Preferences > Package Settings > SublimeLinter > Settings - User yolunu izleyip kullanıcı ayarlarının tutulduğu dosyaya ulaşıyoruz. Dosyada { } süslü parantezler içerisine -süslü parantezler yoksa siz kendiniz oluşturun- "debug": true kodunu ekliyoruz ve kaydedip çıkıyoruz. Ardından paket yöneticisinden (nasıl yapılacağını yukarıda anlattım) tam olarak SublimeLinter-
Sublime Code Intel
Geldik Sublime Text'e kurulması gereken en gerekli eklentilerden birine. Sublime Code Intel eklentisinin zekası tartışma konusu bile olamaz. Ne mi yapıyor bu eklenti ? Çalıştığınız bir yazılım dilinin tüm alt sınıflarını otomatik tamamlama olarak sunabiliyor. Bir örnekle bu dediğimi daha iyi anlayalım. Eklenti yokken bir html dosyasının gövde alanında (body alanında )
Alignment
Bu eklenti de kodlarınızı basit bir klavye tuş kombinasyonuyla hizalamanıza yarar. Ctrl+A klavye tuş kombinasyonuyla seçtiğiniz kodları Ctrl+Alt+A ile hizalayabilirsiniz.
Bracket Highlighter
Sublime Text'te bir sayfa içerisinde yüzlerce satır kodlar yazanların, iç içe açılmış süslü parantezleri karıştıranların hayat kurtarıcısıyla tanıştırayım sizi. Bracket Highlighter, kendinden söz ettirmeyi başarabilen bir eklenti. Bu eklenti sayesinde açtığınız süslü parantezlerin nerede başlayıp nerede bittiğini görebilir, açtığınız etiketlerin dört bir kenarını çizerek daha rahat okunabilir olmasını sağlayabilirsiniz.
Eklentiyi aktifleştirme:
Preferences > Package Settings > Bracket Highlighter > Bracket Settings yolunu izleyip kullanıcı ayarlarının tutulduğu dosyaya ulaşıyoruz. Dosyada { } süslü parantezler içerisine -süslü parantezler yoksa siz kendiniz oluşturun- "debug_enable": true kodunu ekliyoruz ve kaydedip çıkıyoruz.
Color Highlighter
Html ve CSS'de renkler hayatınızı en fazla ne kadar kolaylaştırabilir? Bu eklentiyi deneyip "Sublime Text'te rahat ve hızlı Html - CSS kodları yazmak" cümlesinin ne anlama geldiğini tam anlamıyla görebilirsiniz. Yazılım geliştiricisi olmakla beraber profesyonel front-end geliştiricisi değilsek; CSS'de hex kodlarıyla atadığımız bir renk değerinin, o rengin görsel görünümünü unutunca tekrar hex kodlarına bakarak hangi renk ve olduğunu çıkartamayız. Özellikle de bu hex kodu #6f1f1f gibi karışık bir kodsa. İşte bu noktada Color Highlighter imdadımıza yetişiyor ve hex kodunun altını hex kodunun renk değerindeki renkle çiziyor. Sadece bunla da yetinmiyor istediğimiz zaman bir kısayolla renk değiştirme paletini çağırma imkanı sunuyor.
Eklentiyi aktifleştirme:
Preferences > Package Settings > Color Highlighter > Settings - User yolunu izleyip kullanıcı ayarlarının tutulduğu dosyaya ulaşıyoruz. Dosyada { } süslü parantezler içerisine -süslü parantezler yoksa siz kendiniz oluşturun- "debug": true kodunu ekliyoruz ve kaydedip çıkıyoruz.
Local History
Bu da basit fakat zamanı geldiğinde hayatınızı kurtaracak bir eklenti. Özellikle de benim gibi unutkanlar için. Çoğumuz illa ki belirli sıklıklarla yazdığımız kodları, dosyaları yedekliyoruzdur. Fakat bunu birde programın otomatik olarak yapmasını isterseniz bu eklenti tam size göre. "Ne olur n'olmaz bir de o yedeklesin ne zararı olur ki" diyenleri duyar gibiyim.
Snippetler
Sublime Text 3'de bir dosyada html yazıp tab ya da entere basınca html'in temel etiketleri (