Bugünlerde PHP ile çeşitli amaçlar için kullanılabilecek basit bir script yazmaya çalışıyorum. Local’de programlarımı çalıştırmak için WampServer kullanıyorum ve söz konusu programımda date() veya time() gibi zaman fonksiyonlarını kullanıyordum. Fakat sunucu saat ayarı yüzünden program doğru mu çalışıyor yoksa yanlış mı anlayamıyordum.

Bazı forumları karıştırdım, genelde herkes her dosyanın başında çağırdığım (mesela MySQL bağlantısı yapmak için kullanılan dosya) dosyalardan birine şu satırı eklenmesini öneriyor:

@putenv ('TZ=Europe/Istanbul');

Ben gayet üşengeç bir insan olduğumdan bunu koymadım çünkü henüz programımda veritabanı gibi bir durum yok. PHP resmî sitesi php.net’i biraz karıştırdım ve şuradaki belgeye ulaştım. Söz konusu belgede PHP yapılandırma dosyası (php.ini) içinde bir düzenlemeden basediyor.

WampServer 2.1 ile gelen pakette iki adet php.ini dosyası var, biri Apache’de biri PHP’de. C:/wamp klasörüne girip arama yapmanız yeterli olacaktır ve karşınıza 2 adet php.ini dosyası çıktığını göreceksiniz. Her ikisi de aynı dosya ve her ikisini de düzenlememiz gerekli. Bu dosyaların 997. satırlarında [Date] ifadesi bulunmakta:

[Date]
; Defines the default timezone used by the date functions
; http://php.net/date.timezone
date.timezone = UTC

; http://php.net/date.default-latitude
;date.default_latitude = 31.7667

; http://php.net/date.default-longitude
;date.default_longitude = 35.2333

; http://php.net/date.sunrise-zenith
;date.sunrise_zenith = 90.583333
14
; http://php.net/date.sunset-zenith
;date.sunset_zenith = 90.583333


[Date] kısmının hemen altındaki yeri şöyle değiştiriyoruz:
; Defines the default timezone used by the date functions
; http://php.net/date.timezone
date.timezone = "Europe/Istanbul"


Bunu her iki dosya için de yapıp kaydettikten sonra WampServer’ı yeniden başlatın ve sorun düzelecektir.

Not: Bu düzenlemeyi sadece WampServer 2.1 üzerinde denedim. Eğer bu konuda bir fikriniz yoksa sakın ola ki buna güvenip web sunucunuzdaki php.ini dosyasında bir değişikliğe gitmeyin!

Kaynak: http://www.mrtcntn.com/wampserver-saat-tarih-ayarlama/