Uzun zamandır takip ettiğim sitelerden biri olan 6noran.com yani 6noran Interactive ekibinden Mehmet Akif Tunç ile röportajım. Tabii ilk kez röportaj yapıyorum hatalarım olabilir :)

-Merhabalar ilk olarak kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhabalar, adım Mehmet Akif Tunç. Almanya’da Münih’e bağlı nezih bir kasabada doğdum. Ergenlik ve gençlik yıllarımın (öğrenim vs.) çoğunu orada (Marktoberdorf) geçirdim. İlk bilgisayarıma 9 yaşında sahip oldum. Onurlu bir Commodore 64 sahibi olarak benden büyük abilerle çeşitli oyunlarda kapışıyordum. 12 yaşına geldiğimde PC ile tanıştım. Oyunlar yerlerini yazılım dünyasına bırakmaya başlamıştı. Almanya’da iki farklı kütüphaneden bilgisayar ve yazılım konularında merakımı gidermeye çalışıyordum. 14 yaşında “Fire World” adında kendi BBS’imi kurdum ve ufak tefek bilgisayar işleri yapmaya başladım. Türkiye’ye taşındığımızda 18 yaşındaydım. Linux ve C ile uzun süre boğuştuktan sonra Flash sitelerinin büyüsüne kapıldım. Kısa süreliğine Chip dergisine yazarlık yaptım. Yazılım ve Flash dersleri verdim. Alanımın dışında 2 farklı Üniversite bitirdim ve şu sıralar Stockholm’de başka bir Üniversitede Tasarım (UX/UI/IA) alanında eğitimlerim devam ediyor. Zamanımın çoğunu bilgisayar başında geçiriyorum, yoğun çalışma temposuna uymak ve güne dinç başlamak içinde spor yapıyorum. Araştırma yapmak ve yenilikleri takip etmek için Amazon, Behance, 99u, TED vb. siteler aracılığı ile arkadaş edindim :) Bilmediklerimi okuyarak, bildiklerimi paylaşarak gelişmeyi seven biri haline geldim.

Gerçekten güzel bir çocukluk ve gençlik yıllarınız olmuş. Commodore 64 sahibi olmak harika olmalı.

-Peki, 6noran Interactive ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, kimler tarafından kuruldu, 6noran ismi nereden gelmekte?

Aslında 6noran Interactive’nin temeli 2004 yılında kardeşim Levent ve Almanya’dan arkadaşım Jörg ile kurduğumuz Advanced Pixels Interactive’ye dayanıyor. Uzun bir süre bu isim altında web tasarım sektöründe faaliyet’te bulunduk. Ardından 2011 yılında aynı kadro ile 6noran Interactive olarak adımızı değiştirdik. Yaptığımız işi yansıtacak ve anlam ifade edecek bir isim arayışına çıkmıştık. Temelinde matematik ve sanat olan “Altın Oran” bizim için biçilmiş kaftan oldu. Bu oran Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır. Biz daha sofistike birşeyler olması ve yurt dışındaki müşterilerimiz açısından da sıkıntı olmaması için (latin karakterler vs.) “6” rakamının ardına “noran” ekleyerek “6noran” adını türettik :) Ayrıca “6” rakamının altın oran spiraline benzemesinden dolayı tam isabet oldu. Logo’muzunda hem rakam olarak 6 hem de bu spirali anımsatması bulunmaz bir nimet.

Mütevazı bir kuruluş olduğumuz için büyük bir avantajımız var: Hızlı karar vermek ve dinamik hareket etmek. Bundan dolayı Türkiye-Almanya-Amerika (2013 itibariyle) lokasyonlu olarak 9 kişilik bir ekibimiz var. Projelerimizin büyüklüğüne bağlı olarak (ki çoğunu web sayfamıza ekleme fırsatımız olmuyor) freelancer arkadaşlarla boğuşabiliyoruz. 6noran Interactive sağlam adımlarla (acelemiz yok) büyümeye devam ediyor. 2013 yılında güzel hedefler, sürprizler ve projelerimiz var ;)

Gerçekten şaşırtıcı bir isim ben hep 6 ve noran şeklinde söylüyordum altın oranolabileceği hiç aklıma gelmemişti. Gerçekten isim ve logo uyumun ötesinde :)





-Siz tasarım mı yoksa kodlamayla mı uğraşmaktasınız?

Bu konuda çok şanslı olduğumu söyleyerek devam edeyim. Yazılım alanında kendisini muazzam şekilde geliştiren durmadan sınırları zorlayan ve benimle dirsek teması halinde çalışan ortağım/kardeşim/dostum Levent Tunç olduğu için bende tasarım alanında sınırları zorluyorum.



6noran Interactive web sayfası üzerine kardeşim Levent ile küçük bir toplantı.
-Bu tarz işlerin Türkiye pazarında ki durumu nedir? Türkiye sizce dünya da tasarım konusun da hangi seviyededir?


Türkiye’de internet alanında faaliyet gösteren kuruluşlar, son yıllarda yurtdışından aldığı yatırımlar sayesinde sağlam bir şekilde ilerliyor. Bu sektörde işini iyi yapan TÜRK tasarımcılar var ve bu bizi gerçekten gururlandırıyor. Türkiye’nin durdurulamaz bir gidişi ve inanılmaz bir potansiyeli var. “Yaptığın işi doğru yapıyorsan, Türkiye’de her zaman potansiyel var.”

-Türkiye’deki el emeği göz nuru temalar daki warez kullanımı sizce nedendir? Warez’i kullanan mı suçlu yoksa fiyatlar mı abartılı?

Suçlu aramak pek doğru değil. Müşteri bilinçlenmeye başlıyor, warez’in ya da kopyanın ne olduğunu er ya da geç öğreniyor. Fiyatlara gelince, aslında yurtdışındaki tasarımcılardan çok daha düşük fiyatlar görüyoruz. Türkiye’de sektörü yönlendiren kuruluşların iyi fiyat politikası kimseyi üzmüyordur. Hoba… Tabi canım, birde dayıoğlu tasarımcılar, yeğen yazılımcılar ve canımız öğrenci gençler var.

Haklısınız Themeforest'e girdiğimizde çok kötü temaların bile bizim güzel temalardan pahallı olması zaten çoğu şeyi açıklıyor.

-Peki tasarım işlerinizde kullandığınız programlar neler? Bu bilgi bir çok arkadaşa yarayacaktır.

Arayüz ve grafik çalışmalarında genelde Photoshop, iskelet ve mimaride (web sayfası ve veri tabanı haritasında) Omnigraffle, yazılımda ise notepad++.

Omnigraffle ilk kez duymaktayım bir araştırayım :)

-Bu sorum birçok tasarım ile uğraşmak isteyecek arkadaşa yardımcı olacaktır bence. Tasarlamaya başlamadan önce neler hazırlanmalıdır? Programlar, planlar vb.?

Web tasarımında mantıklı bir strateji geliştirmek ve bu stratejiye uymak aslında bu işin en önemli kısmıdır. Ne yazık ki bunu yapan web tasarımcı/geliştirici çok az. Peki bu strateji neden bu kadar önemli? Hazırlanacak web sayfası sunduğunuz çözümlere ihtiyaç duyan potansiyel müşteriler içindir. Sunduğunuz çözümler, hizmetler; bir vizyona sahip işleyen bir ticaret haneniz var. Web sayfanızın da bu vizyona uygun olması ve planlanmış olması gerekiyor. 6noran keskin planlar yaparak işlerini sonuçlandırır.

-Birçok kodcu Kod Şiir’dir demekte sizce de öylemidir?

Kesinlikle öyle… Bana göre de tasarım, kaostan düzen yaratmaktır ;)

-Evet. Peki bir tasarımcı da olması gereken özellikler nelerdir?

3-5 kuruş kazandığında ya da web sayfasına 4 kişi fazladan girdiğinde gaza gelmemeli. Piyasada yeteri kadar gaza gelmiş arkadaş var. Kesinlikle mütevazı, dinlemesini bilen, sabırlı ve çalışkan olmalı.

Evet bunda haklısınız tam beni tarif ettiniz :)

-6noran.com’da görülebileceği üzere kendi CMS sisteminiz bulunmakta? Resimlerine göz gezdirdiğim kadarıyla çok güzel bir sistem. Bu sistem hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Flash tabanlı web sayfaları hazırladığımız yıllarda müşterilerimizin yoğun isteği üzerine CMS destekli Flash web sayfalar yapmaya başlamıştık.

Web sayfamızda bulunan CMS’mizin yeni sürümü üzerinde çalışmalarımız hızla devam ediyor. 6noran Interactive olarak müşterilerimize bizden bağımsız ve rahat hareket etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için de kendi CMS (6nCMS) sistemimizi geliştirdik. Bu şekilde müşterilerimize ister mobil isterse de masaüstü cihaz kullanarak web sayfalarını hem kolay hem de güvenli güncelleme imkanı sağlıyoruz.

6nCMS Test Görüntüleri








Bu güzel röportaj için teşekkür ederim. Eklediğiniz resimler içinde ayrıca teşekkür ederim.

Kaynak: http://ahmettalut.com/6noran-interactive-ekibinden-mehmet-akif-tunc-ile-roportajim

http://www.facebook.com/6noran