Orman Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre, 2019’un ilk yedi ayında 769 orman yangını çıktı, 993 hektar alan zarar gördü.

2009 ile 2018 yılları arasındaki dokuz yıllık süre içinde ise çıkan 23 bin 878 yangında 58 bin 333 hektar ormanlık alan yandı. Yanan ormanlık alanlar 83 bin 557 futbol sahası büyüklüğünde alana eşit.

Ne olmuştu?

İzmir'de 53 saatte söndürülen yangına müdahale sırasında THK'ye ait yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı tartışma konusu oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, "Bugünkü şartlar itibarıyla THK’de olan uçaklar 6 tane var. 3’ünde motor yok, 3’ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Bugün itibarıyla Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor" açıklaması yaptı ancak uçakların Sivil Havacılık Kurumu tarafından verilmiş 2024 yılına dek geçerli sertifikaların olduğu ortaya çıktı.

İddialar ile ilgili ikinci bir açıklama yapan Pakdemirli, "Vizontelede kaputu açınca ‘Baba motor yok’ diyor ya. Aynen öyle. Hükümetimize yönelik siyasi bir saldırıyla karşı karşıyayız" dedi.

Pakdemirli açıklamasında, “Benim Türk Hava Kurumuna 1 lira borcum yok bakanlık olarak. Ben bu işleri ihaleyle yapıyorum. Türk Hava Kurumu’ndan bu hizmeti almak zorunda da değilim" sözlerini kullandı.

#OrmanYangınları #UçaklarArızalı