Merhaba arkadaşlar. Nasılsınız ? Benim de severek takip ettiğim ve çok başarılı bulduğum blog siteleri mevcut. Hem onları inceleyerek vardığım sonuçları hem de kendi araştırmalarım sonucunda edindiğim bilgilerimi sizlere bu makalede paylaşmak istiyorum. Makaleme başlarken blog yazarlarına bir soru sormak istiyorum;
Yazılarını inanarak mı yazıyorsun ?
Bu soruyu sormak zorunda olduğumu hissediyorum çünkü blog yazarı olmak için inanmak çok önemlidir bence. Sadece yazmak için yazmak değil okuyucuyu da düşünmek gerekir.
Seo sanatı ve ortaya çıkan sanat eserleri
Hadi beraber blog siteleri için seo nasıl yapılır inceleyelim. Öncelikle sizlere Google seo’nun nasıl oluştuğunu ve nasıl çalıştığını örnek vererek başlayalım.
Google sitenizi geliştirdiği algoritmalar ile otomatik olarak rütbelendiriyor. Sitenize gönderdiği örümcekler sayesinde sitenize değer biçiyor ve yararlı olup olmadığına dair 100’den fazla göstergesini kontrol ediyor. Bu göstergeler backlink, site yaşı, trafik, güncel içerik, özgün içerik gibi şeyler. Bu göstergeler daha da çoğaltılabilir. İşte seo, Google’ın gönderdiği örümceklerin bulduğu bu göstergeler ile mutlu olmasıdır.
Sürekli değişen ve son derece karmaşık olan bu bu alanda kaos hüküm sürüyor gibi gözükse de en başından beri sabit kalan ve değerini her zaman koruyan 10 gösterge vardır. İşte sana bu sabit göstergelerden bahsedeceğim.
1- Domain ve hosting temel ihtiyaçtır.
Yeni başlayanların bilmesi gereken ilk şey, domain ve hosting temel ihtiyaçtır. Ücretsiz domain ve hostingler ile boşuna zaman harcamayın. Size zaman kaybından başka bir şey vermezler.
Sitene giren bir çok kişi senin bu işte ciddi olduğunu düşünüyor ve senin hep olacağını düşünüyor onları yüzüstü bırakmak istemezsin değil mi ? Google da ciddi ve güvenilir olarak gördüğü sitelere ziyaretçiyi yönlendirir. Buna seo deriz işte kardeşim.
Tüm blogcular için ben domain ve hostingi ciddiye almalarını tavsiye ederim
2- Orijinal içerik ile sorunlara çözüm bulmak
Google’ın asıl amacı ve en önemli amacı müşterilerine yani ziyaretçilere yararlı ve alakalı sonuç bulmaktır. Yaptıkları her şeyi bu amaca yönelik olarak tasarlamış ve inşa etmiştir.
Dürüst olmak gerekirse Google insanların sorularına tam olarak cevabı veren ve insanların sorunlarını çözen siteyi seonun kralı yapar. Eğer insanlar senin sitenden memnun kalırsa bunu sosyal ağlarda da paylaşır ve daha fazla kişinin faydalanmasını ister. Bu sayede senin siten sosyal medya fenomeni dahi olabilir. Özgün içerik demek günümüzde Google’ın sevgilisi demek. Bunu göz ardı etmemelisin.
- Görsel kullanma
Yazılarında içerik ile ilgili ve sitenin imajına zarar vermeyecek olan görsel kullanmalısın. Bu sayede ziyaretçi sana saygı duyacaktır.
- Video kullanma
Eğer hazırlama imkanın varsa içeriğin ile ilgili video hazırlamalısın, imkanın yoksa eğer içeriğin ile ilgili video bul ve makalene ekle. Ziyaretçi yazıya ek olarak video gördüğü zaman videoya da bakar. Bu da sitende daha fazla zaman geçirmesi demektir ve siteni sosyal ağlarda paylaşma ihtimalini daha da artırır.
- Araçlar ve Eklentiler
Orijinal bir eklentiyi geliştirebilir ve onu kendi sitene ekleyebilirsin. Bu seni oldukça saygın yapacaktır.
3- Doğal bir biçimde geri bildirim almaya çalışmak
Kaliteli içerik oluşturmak diğer sitelerin senin sitenden kaynak göstererek alıntı yapmasını sağlar bu da backlink demektir. Backlink Google’ın çok önem verdiği kriterdir. Google seni istemediğin kadar yukarı çekebilir.
- Kaynak olmaya çalış
Yukarıda bahsettiğim hususları dikkate alarak kaliteli içerik çıkar ve kaynak ol. Başkaları seni lider görsün.
- Çapa metinler
Sadece kaynak olmak için hazırlanan metinler var, Google bunları anladığı zaman cezalandırabilir, o yüzden faydalı olduğunu Google’a inandır.
4- Temanızın Seo’ya uygun olduğundan emin olun
Bu konu hakkında detaylı bilgi vermek istemiyorum çünkü gayet açık bir başlıktır. Google sitenizin temasının orijinal olduğunu ve titiz olduğunu gördüğü zaman değerini artırır. Google titiz site sever.
5- Kalıcı bağlantıları düzenlemek
Google sıradan bir bağlantı görmek istemez. Konu başlığı ve içerik ile alakalı bir bağlantı görmek ister. WordPress kullananlar için kalıcı bağlantı ayarlarından düzenleme yapmak çocuk oyuncağıdır. Oradan düzenleme yapınız.
Ancak, konuda göstermeye çalıştığınız anahtar kelimeler ve sitenin anahtar kelimelerini url’de göstermek mantıksal açıdan olduğu gibi seo açısından da ciddi anlamda faydalıdır.
6- Site haritası oluşturmayı unutmayın
Siz index almaya çabalamak yerine site haritası oluşturun ve Google site haritanızı referans kabul etsin ve bu sayede indexlenme hızınız daha da artsın. Ayrıca insanların da görebileceği bir yere site haritasına giden bir link verin bu sayede site haritanızdan daha zengin içeriklerinize geçiş yapabilsinler.
Site haritanızı düzenli aralıklarla kontrol edin ve güncel tutun. Olabildiğince fazla içerik olmasına dikkat edin. Yani hem görseller, hem etiketler, hem içerikler hem de videolar kısacası sitede bulunan her şeyin orada olmasına özen gösterin.
7- Diğer bloglara yorum
Uzun bir süre boyunca diğer bloglara yorum yapın ve bu sayede hem backlink alın hem de Google sizin diğer siteler ile ilişkilerinizde yol kat ettiğinizi görsün bu sayede size daha fazla değer versin.
8- Sosyal medya profilleri oluşturun
Bu sayede sitenizin sosyal medyada var olduğunu göstermek için değildir. Hem sosyal medya botları, hem sosyal medyada sizi takip edenler için hem de Google için avantajlıdır. Bizim asıl konumuz Google olduğu için sitenizin sosyal medya örgütlenmesine Google gözünden bakalım.
Google sitelerin sosyal olmasını ister. Bu sadece sosyal medyada paylaşım yapmak anlamına gelmiyor. Sosyal medya hesaplarınızdaki takipçileriniz ile oluşturduğunuz diyaloğa dahi bakıp ona göre size değer biçer. Dediğim gibi Google çok karmaşıktır. İnternet’in her yerinde Google vardır.
9- Seo eklentileri kullanmak
Bu eklentiler sayesinde Seo hakkında daha fazla bilgi alıyorsunuz ve size seo yapmakta size yardımcı olan bir sürü araç mevcuttur. Google buna da dikkat eder tabiki. Benim bu konudaki tavsiyem ise All in One SEO Pack eklentisidir. Hem kendi sitelerimde hem de müşterilerimin sitelerinde bu eklentiyi memnuniyetler kullanıyorum.
10- Okuma ve araştırma
Diğer sitelerde araştırma yaparak o sitelerdeki içeriklerden haberdar olarak daha kaliteli içerikler sunmak zorundasın. Bu senin en zor görevin. Çünkü senin bir çok rakibin var ve bu yüzden de işin çok zor. Bu konuda sana tavsiyem çok kaliteli içerikler çıkar ve rakiplerini zorla. Google seni içerik kralı olarak görsün sonra da seni seo kralı yapsın.
Sonuç
Bu makaleme de son verirken bana ayırdığınız zaman için sizlere teşekkür ederim. Ayrıca bu hususlara dikkat edersen eğer kısa sürede zirvede olacağına eminim.
Mustafa Bedir
Kaynak : http://okuzseo.com/10-maddede-sabit-temel-arama-motoru-optimzasyonu/