lostyazilim

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

16 Mesajlar 3.897 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

cansyn cansyn Programmer Kullanıcı
  • Üyelik 03.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad D** S**
  • Mesajlar 7
  • Beğeniler 4 / 8
  • Ticaret 0, (%0)

Search Engine Optimization




Türkçe karşılığı ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ dur. İnternet kullanıcılarının arama motorlarında 1 arama yaptıklarında, ulaşmak istedikleri bilgiyi barındıran sitelerin veya sayfaların üst sıralara çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalarda arama motorlarına uygun siteler hazırlanarak, arama motorları üzerinde üst sıralara çıkarak hem sitenizin popülerliğini arttırıp, hem de sitenize Organik Hit 2 çekebilirsiniz. SEO uygulanmayan sitelerin arama motorları üzerinde başarılı olma oranları çok düşüktür. SEO uygulamanız ne kadar güçlü ise arama motorlarında da üst sıralara çıkma imkânınız bir o kadar fazladır. Sitelerin üst sıraları çıkması, size yeni müşteriler getirir, ziyaretçi sayınızı arttırır ve çalışmış olduğunuz sektör üzerinde ne kadar başarılı olduğunuzun bir göstergesidir. SEO çalışması yaparken dikkatli olmalısınız. Çalışmanızı doğru yaparsanız sitenizi başarıya götürebilirsiniz, eğer çalışmanız yanlış bir çalışma olursa zararda görebilirsiniz.

Günümüzde web siteleri açısından SEO çalışması her gün daha fazla önem arz etmektedir. Sonuç olarak her geçen gün artan E-Ticaret 3 siteleri arasında rekabet gün geçtikçe artmaktadır. SEO bu rekabetin en büyük parçasını oluşturur. Siteler arama motorlarında en üst sıraya çıkmak için sürekli SEO düzenlemeleri yapmaktadır.

Bir web sayfası için, site içi SEO’nun dışında site dışı SEO çalışmaları da yapabilir. Bunlardan biri backlink çalışmasıdır. Dizin, blog backlink 4, ilan vermek, reklam yapmak, hit kazandıran sitelere kayıt yaptırmak gibi bir çok site dışı SEO yapılmaktadır. Sitenize SEO optimizasyonu yaptırırken veya yaparken, konuyu tam olarak belirtmelisiniz. Gerekirse alt kategoriler oluşturarak girilen bilginin tam anlamı ile kategorisine uygun olmasını sağlamalısınız, bu şekilde arama motorları siteniz üzerinde daha kolay ilerleyecek ve sıralamalarda üst sıraya çıkabilirsiniz.

Eğer bir site açacaksanız site isminiz yaptığınız işle alakalı olmalıdır. Bu şekilde hedef kelimeyi belirlemelisiniz. Örneğin bir bilgisayar tamir şirketi için site açılacaksa sitenin alan adı 5 içerisinde bilgisayar geçmeli bilgisayartamiri.com gibi olabilir. Bu şekilde arama motorları bilgisayar tamiri kelimesi üzerinden kullanıcılara siteyi önerebilir.

SEO Terimleri

SEO araştırmaları yaparken birçok terimle karşılaşabilirsiniz. Bu terimlerin çoğu birbirleriyle bağlantılıdır.

PageRank (PR); Google'ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın sonucu sitenize verdiği değeri gösteren basitleştirilmiş 0'dan 10'a kadar olan bir değerdir. Bu değer genel olarak özgün bir içeriğe, sayfaya verilmiş bağlantılara ve bağlantı veren sayfaların kalitesine bağlı olarak değişir. PageRank, değer olarak sitenizin Google tarafından arama sonuçlarında sıralanmasını ve Google tarayıcısının sitenizi kontrol etme sıklığını etkiler.

PageRank Güncellenmesi; PageRank değerleri günlük olarak güncellenir ve 24-72 saat aralığında sonuçlara yansır. Buna karşın bizlerin görebildiği PageRank değerleri Google tarafından ortalama üç ayda bir güncellenir.

1 İnternet üzerinde bilgi aramak için kullandığımız siteler; Google, Yahoo, Bing vb.
2 Arama motorları üzerinden sitenizi ziyaret eden ziyaretçiler.
3 Ticaretin internet üzerinde yapılması kavramıdır.
4 Bloglar üzerinde yazılan yorumlarda yapılan site reklamları.
5 Bir web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir. (Domain) Örneğin; http://www.onlinehile.org


Backlink; bir sitenin başka bir siteye vermiş olduğu, ana sayfasında veya herhangi bir sayfasında bannerinin veya yazılı bir biçimde linkinin bulunması durumunda PageRank değerinin yükselmesi için önemli olan bir link sistemidir. Not: çok fazla backlink vermek yararlı değildir.

MetaTag; Web sitelerine eklenen, arama motorlarının site hakkındaki bilgileri aldığı kelimelerdir.

Sandbox; Arama motorlarında üst sıralarda listelenmek için kalitesiz ve çok sayıda backlink alınması durumunda “Google” tarafında web sitesine uygulanan bir nevi cezadır. Sandbox’a giren bir web sitesi Google aramalarında sıralamasını kaybeder. Bunun sonucunda web sitesinin hitleri azalır.

İndex; Google tarafından kaydedilen her sayfaya index denir. Bir web sitenin toplam index sayısına bakmak için arama motoruna “site:www.siteadi.com” yazması yeterlidir.

Google Ban; Sandbox gibi, bir web sitenin Google tarafından yasaklanmasına, banlanmasına denir. Terim zaten yeterince olayı açıklamaktadır.

Adsense; Google servislerinin reklam yayınlamak isteyenler için hazırladığı bir reklam sistemi.

Adword’s; Google sisteminin reklam verenler için hazırladığı bir sistemdir. Sitenizin reklamını yaptığınızda siteniz için hit sağlayabilirsiniz.

Blog; En basit anlamıyla internet üzerinden paylaşılan web günlüklerine verilen isimdir. Blog servislerine üye olup yazılarınızı ücretsiz yayınlayabilirsiniz. En önemli blog servisleri Blogger, Blogcu, Wordpress olarak sayılabilir.

Dizinler; Web sitelerinin kategorilerine göre listelendikleri servislerdir. En önemli dizinler ‘Dmoz’ 6 ve ‘Yahoo Directory 7 ’dir. Bu dizinlerde listelenen siteler SEO konusunda avantajlıdırlar.

Toplistler; Web sitenizin bilgileri kaydettiğiniz, bir çeşit backlink sağlama yöntemidir. Son senelerde etkisini kaybetmiştir; tercih edilen bir SEO yöntemi değildir.

Keyword Research; Bir web sitesinde yapılan kelime analizine verilen isim.

Google Bot; Web sitelerini ziyaret ederek indexlenmesini sağlayan Google arama motoru örümceklerine 8 verilen isim.

DeepCrawl; Diğer Google botlarına göre web sitelerini uzun dönemlerde ziyaret eden indexlenmenizi sağlayan Google örümceklerine verilen isim.

Adsense Bot; Google’ın reklam programı Adsense reklamlarını sitelerinde yayınlayan kullanıcıları denetleyen Google örümceklerine verilen isim.

FreshBot; Bir web sitesinin içinde bulunan bütün linkleri turlayan Google örümceklerine verilen genel isim.

6 Bir çeşit toplist, dizin sitesidir. Google tarafından çok önemsenen bir dizindir. http://www.dmoz.org
7 Yahoo arama motorunun dizin sitesidir. https://business.yahoo.com
8 Arama motorlarının / servislerinin veri tabanlarını genişletmek amacıyla sürekli olarak yeni web sitesi aramasına yarayan programlardır.


Alexa; Alexa web siteleri hakkında bilgi veren en önemli sistemlerden biridir. Alexa değeriniz düştükçe sitenizin, domaininizin değeri artar. Bir web sitesinin Alexa değeri düşük ise tekil hit yüksek yani sitede geçirilen sürenin fazla olduğunu anlayabiliriz.

Alan Adı (Domain); Bir web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir.

Google Bomb; İnsanoğlu var olduğundan beri iyi-kötü insan vardır. İnternet var olduğundan beri de iyi-kötü siteler vardır. Google sisteminin bu ayırımı yapmak için kullandığı sisteme verilen isim.

Google Dance; İsminden de anlaşılacağı gibi Google arama sonuçlarında zaman zaman karşımıza çıkan dalgalanmaları verilen isim. Google’ın veri tabanlarında kayıtlı olan sitelerin PageRank’leri tahmin de edebileceğiniz gibi tek bir sunucuda bulundurulmamaktadır. Dünyanın dört bir yanında ki sunuculara dağılmış bir şekilde ya da kopyaları halinde bulunmaktadır. Bu sunucuların herhangi birinde bir siteye ait Google PageRank güncellendiği zaman bu değişiklik otomatik olarak diğer sunucularda da değişir. Tabii ki bu değişiklik 1-2 saniye içinde olan bir şey değildir. Kimi zaman saatler kimi zaman günler alabilir. Google Toolbar kullanıyorsanız bir siteye girdiğiniz zaman o sitenin PageRank değeri 3 olarak gözükebilir geri geldiğinizde bir bakmışınızdır ki 5 e fırlamış sonra tekrar girdiğinizde yeniden 3 olmuş. Bu olaya işte Google Wash ya da Google Dance deniliyor. Bunun sebebi Google PageRank değerini gösteren uygulamaların rastgele bir sunucudan PageRank kontrolü yapıyor olmasıdır. Belki girdiğiniz sitenin PageRank değeri 3 ten 5 yükseltilmiştir ancak diğer sunucularda henüz bu yeni değer aktif olmamıştır. İşte aradaki bu fark olayına Google Wash ya da Google Dance denilmektedir.

Black Hat SEO; Webmasterların Google sisteminin zaaflarını değerlendirerek yaptıkları illegal yöntemlerin tamamına verilen isim. Bu yöntemin kısa vaade işe yarayabileceğini ama Google tarafından anlaşıldığı zaman cezalandırılacağınızı unutmayın ve riske girmeyin. White Hat SEO; Legal SEO yöntemlerinin tamamına verilen genel isim.

Scraper Site; Black Hat SEO yöntemlerini uygulanması sonucu Scraper Site kavramı ortaya çıkmıştır. Black Hat SEO yöntemini kullanan sitelerin oluşturduğu sitelere verilen genel addır.

Sitemap; Site Haritası anlamına gelir. Eğer sitenizde Sitemap var ise Google örümcekleri rahatlıkla sitenizin tüm linklerini indexleyebilir.

User-agent; Robotx.txt dosyasının içinde botlar için kullanılan bölümdür.

Disallow; Arama motorlarının botlarının sitenizde gezmesini istemediğiniz sayfaları engellemek için kullanılır. Robotx.txt dosyasına bağlı bir terimdir.

SEF URL; Web sitenizdeki linklerin anlamlı bir biçimde olmasına denir. Örneğin; www.siteadi.com/muzik/candan-ercetin/yeni-album Bu şekilde hazırlanan linkler her zaman arama motorlarına kolaylık sağlar.

Backlink Çeşitleri;

Sosyal İmleme; Reddit veya Digg gibi benzer siteler üzerinde yapılan link paylaşımlarının tümüne verilen çalışmalardır.

Dizin; Bazı sitelerin sıralanması ve amaçlarına göre kategoriler oluşturan web siteleridir.

Forum Tanımı;


    [*]Blog Backlink; Bazı blog siteleri üzerinde yorum atmak için sizden web sitenizi isteyebiliyor, siz yorum attığınızda Google o linki gördüğünde blog backlink kazanmış olursunuz.
    [*]Profil Backlink; Üye olduğunuz herhangi bir site üzerinde profil bölümünde web siteniz için ayrılan bir giriş bölümü varsa diğer üyeler sizin profili ziyaret ettiğinde web sitenizi görüp ziyaret edebilirler böylelikle profil backlink kazanmış olursunuz.


Hacklink; Black Hat SEO terimidir. Yayıncının sitesine gizlice girip sitenizin linkini ekleyip backlink kazanma yöntemidir.

Wikipedia Tanıtımı; Wiki tabanlı genelde Media Wiki alt yapısı kullanan web sitelerine yapılan makale paylaşımıdır. Bu makalelerin kaynaklarını kendi siteniz olarak göstermeniz durumunda yönlendirme olarak backlink kazanabilirsiniz.

Dofollow Backlink; Backlink olarak verdiğim linki destekliyorum anlamına gelmektedir.

Nofollow Backlink; Backlink olarak verdiğim linki desteklemiyorum anlamına gelmektedir.

SEO Çalışması Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

SEO çalışması yaparken olabildiğince tüm çalışmalarınızda sitenizle ya da hazırladığınız sayfa ile alakasız tüm bilgilerden kaçınmalısınız. SEO’nun asıl amacı arama motorlarına siteyi sevdirmektir. Bunlarda belirli çalışmalarla yapılmaktadır. Aşağıda bu çalışmalar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Meta Tag Kullanımı

Description; Sitenizin açıklamasının bulunduğu kısımdır. Kısa öz olmalıdır.
Description sitenize eklerken sitenizle alakasız bilgiler yazmayın, aksi takdirde Sandbox’a düşersiniz.

Kullanımı;




Ek not: Eskiden yaygın bir biçimde kullanan Keywords artık SEO kriterleri arasında değildir. Description etiketi içerisinden anahtar kelimeler arama motorları tarafından indexlenmesinden ötürü zaman geçtikçe Keywords etiketi etkisini yitirmiştir.

Diğer Tag’lar

Title;
Sitenizin adının olduğu bölümdür, olabildiğince kısa ve öz tutmaya çalışın.
Kullanımı;

Site Başlığı

SEO çalışmanızda Meta Tag’ları kullanırken her sayfa için farklı yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

;
Google arama motorları makale üzerinden bilgi çekerken genelde h1 Tag’larını daha çok kullanır. Başlıklarınızı h1 Tag’larını kullanarak atmanız size fayda sağlar.

Kullanım;

Başlık



Alt; Hazırladığınız web sitesi üzerinde resimlere açıklama eklemek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde resmin ne olduğunu arama motorları kolaylıkla anlayabilirler.

Kullanım;
Modifiyeli Araba Resmi

Title; Resimlere başlık eklemek için kullanabileceğiniz bir diğer tag title tagıdır.

Kullanım;
Modifiyeli Araba Resmi

Canonical URL;Arama motorları tarafından aynı içeriğin iki farklı link tarafından ulaşılması durumunda örümceklerin hangi linki temel alacağını Canonical URL etiketi belirler.

Kullanım;
Örneğin 2 farklı linkimiz bir kategori sayfasına ulaşıyor;

1. Link: siteadi.com/guncel-haber
2. Link: siteadi.com/guncel-haberler

Bu iki sayfanın içerik olarak aynı olması ve bizim sadece 1. Linkte göstermek istediğimiz bir Widget 9 ’ten dolayı 2 linke çıkarmamız gerektiğini düşünelim. Asıl olarak arama motorlarının / guncel-haberler linkini temel almasını istiyorsak 1. Linkteki meta taglar arasına rel canonical etiketini de eklememiz gerekmektedir.



Peki, aynı link ve link yolu nasıl tespit edilir?
Kullanım; http://www.seoreviewtools.com/canonical-url-location-checker/ sitesi üzerinden sitenizi kontrol edebilirsiniz.

Ek İpuçlar

Kırık Linkler;
Çeşitli sebeplerden ötürü eğer web sitenizdeki sayfalar üzerinde kırık linkler varsa bu sitenizin hem üye kaybetmesine hem de hitinizin düşmesine sebep olur. Arama motorlarının botları bu kırık linkleri eğer daha öncesinde tanımlayıp indexlemişse ve siz bu linkleri düzenlememişseniz sitenizin için yararlı olmaz.

9 Widget, Görsel programlamada, bir kütüphanedeki (X/Motif, OpenGL, Java AWT/SWING) grafik bileşenlere verilen isimdir

Sayfa Sayısı;
Google ya da diğer arama motorlarına ait botlar web sitenizi her ziyaret ettiğinde, siteniz üzerindeki sayfaları da indexler. İndexlenen sayfa sayınız arttıkça arama motorlarından gelen ziyaretçi sayısı da artmaktadır.

Sayfa Linkleri;
Web sitenizde hazırlamış olduğunuz sayfaların linkleri sayfa içeriğiyle uyumlu olduğu takdirde arama motorları sayfa linki üzerinden de indexleme yapabilir.
Uyumluluğun yanı sıra kategori olarak da ayırmanız yararlı olacaktır.

Örneğin; Bilgisayar parça satışı yapan bir siteniz var, alt sayfalarda ise parçaları tek tek gösteriyorsunuz. Bu sayfa linkleri parçalarla alakalı olursa eğer daha hızlı index alırsınız.

http://urun.gittigidiyor.com/ses-goruntu/karaoke-mikrofon-philips-sbcdmd110-137885356

Gittigidiyor.com sitesi üzerinde görüldüğü üzere linkler kategori olarak ayrılmış böylelikle arama motorları hem philips marka mikrofonu indexleyecek hem de ses görüntü kategorisi içerisindeki diğer mikrofonları indexleyecektir.

Özgün İçerik;
İnternet dünyasında bildiğiniz üzere çok fazla bilgi var ve yeni bir bilgi olduğunda, bu bilgi ilk olarak sizin siteniz üzerinde paylaşıldığında ilk sırayı almanız kaçınılmazdır. Özgün içerik 10 kullanan siteler daha çabuk indexlenmektedir.

Güncel Site;
Arama motorları zaman zaman indexlediği sayfaları silebilir. Bunu engellemek için belirli aralıkla sitenizi güncelleyin. Eski içerikleriniz dâhil olmak üzere sitenizde güncellediğiniz sayfalar her zaman arama motorları tarafından kaliteli olarak algılanır ve sık ziyaret edilir.

Alan Adı (Domain) İpuçları

Eski Alan Adları;
Alan adı konusunda en önemli konu alan adının yaşıdır. Domain yaşı büyük olan sitelerin arama motorları üzerinde üst sıralarda listelenmesi daha kolaydır. Google sistemi yeni açılan domainlere pek sıcak bakmamaktadır. Ek olarak domain alırken “ – “ kullanmaktan çekinmelisiniz. Çünkü tire, ek, rakam vs. gibi domaine ilave edilecek takılar, domainin marka değerini düşürecektir.

Uzantı;
Alan adınızı alırken “.com, .net, .org, .com.tr” gibi alan adı uzantıları kullanmanız SEO konusunda işinizi kolaylaştıracaktır.

10 Tamamıyla kişinin kendine ait olan organik şekilde hazırlanmış kelime yoğunluğudur. (Orijinal)

Web Master Araçları

Google Web Master;
Siteniz Google arama motoru tarafından hızlı bir şekilde indexlenmesini istiyorsanız eğer sitenizi Google üzerine kayıt etmeniz gereklidir. Bu şekilde arama motorları daha hızlı bir şekilde sitenizi ziyaret ederek sitenizin üst sıralara gelmesine yardımcı olacaktır.

Kullanım; https://www.google.com/webmasters/ sitesi üzerine girip Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra sitenizi ekleyip sitenizin anahtar kelimelerini girebilirsiniz.

Google Analytics;
Google Analytics hem sitenizi ziyaret eden kullanıcıları takip etmek için kullanabileceğiniz bir sistemdir.

Kullanım; https://www.google.com/analytics/web/ sitesi üzerine girip Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra siteniz için kod alıp sitenize ekleyerek sitenizi ziyaret eden kullanıcıları takip edebilirsiniz.

Google Keyword Planner (Google Anahtar Kelime Aracı);
Google Adword’s üzerinde kullanabileceğiniz araçlardan bir tanesidir. Keyword Planner ile Google arama motoru üzerinde yapılan aramaları ve bu aramaların “Ülke, arama sayısı, reklam fiyatlandırması vb.” gibi bilgilerini görebilirsiniz.

Kullanım; https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner sitesi üzerine girip Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra arama sağlayabilirsiniz.

Yandex Web Master;
Siteniz Yandex arama motoru tarafından hızlı bir şekilde indexlenmesini istiyorsanız eğer sitenizi Yandex üzerine kayıt etmeniz gereklidir. Bu şekilde arama motorları daha hızlı bir şekilde sitenizi ziyaret ederek sitenizin üst sıralara gelmesine yardımcı olacaktır.

Kullanım; https://webmaster.yandex.com.tr

Yandex Kelime İstatistikleri;
Yandex Kelime İstatistikleri ile Yandex arama motoru üzerinde yapılan aramaları ve bu aramaların “Ülke, arama sayısı vb.” gibi bilgilerini görebilirsiniz.

Kullanım; http://wordstat.yandex.com/ sitesi üzerinden Yandex hesabınız ile giriş yaptıktan sonra arama sağlayabilirsiniz.


SSL Sertifikası

SSL Sertifikası;
İnternet siteleri üzerinde sitelerin güvenilirliğini tescillemek adına alınan sertifikadır. Bu sertifika ile siteniz üzerindeki bilgilerin şifrelendiğini ve kimse ile paylaşılmayacağının garantisi verilmektedir. Böylelikle ziyaretçileriniz sitenizi güvenle kullanabilir. Unutmayın sitenizin güvenilirliği tescillendiğinde arama motorları sitenizin güvenilirliğini garantilemektedir.

Mobil Uygulamalar

Android & İOS Uygulamaları;
Mobil uygulamalar kullanıcılar tarafından aranma oranının %75 olduğunu düşünürsek Android ve İOS için SEO'nun da büyük bir önemi vardır.

Android Market ve AppStore Algoritması;
Android Market ve AppStore üzerinde uygulamaların sıralanması için temel alınan faktörler şunlardır;

    [*]Uygulamanın yorum sayısı
    [*]Uygulamanın aldığı puan ve değerlendirmeler
    [*]Uygulamanın indirilme sayısı
    [*]Uygulamanın son 30 günlük indirmedeki büyüme oranı
    [*]Uygulamanın kaldırılma oranı
    [*]Uygulamanın kullanım oranları

Uygulama Görseli;
Uygulamanızı hazırlarken en önemli faktör görsel hazırlamaktır. Kullanıcılar uygulamanızı denemeden önce görsel üzerinden karar verip uygulamanızı kullanmak isteyeceklerdir.

Uygulama İçin Uygun Başlık;
Ortalama 32 karaktere izin verilen uygulama başlığını en etkin biçimde kullanmalısınız. Hazırlayacağınız uygulama başlığı muhtemelen ilk sıralarda başka bir uygulama için alınmış olabilir.

Örneğin;
Uygun bir başlık hazırlamak için Google Anahtar Kelime Aracından “aşk sözleri” kelimesini aratarak en çok aratılan alternatif kelimeleri buluyoruz.
Sonuçlar;
Sevgi Sözleri / Aşk Testi / Aşk Mesajları
Olarak alternatif sonuçları alıyoruz, daha sonra buradaki kelimeleri göz önünde bulundurarak yeni başlığımızı hazırlıyoruz. Buradan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış oluyor.

Örnek Başlık; Aşk Mesajları ve Sevgi Sözleri Uygulaması böylelikle çifte arama kazanmış oluyorsunuz. Aşk Mesajları olarak arama yapanda kullanıcılarda sizin uygulamanızı görebilecek Sevgi Sözleri yazan kullanıcılarda.

Uygulama İçin Açıklama Ve Tanıtım Metni;
Açıklama kısmını olabildiğince kısa ve öz tutmanız yararlı olacaktır.
Örneğin; Aşk sözleri ve mesajları barındıran uygulamamız reklamsız olarak sevdiklerinize özel olarak seçilmiş sevgi sözleri ve mesajları üretir.

Uygulamanıza Özel Site;
Uygulamanızı hazırladıktan sonra diğer kullanıcılarında uygulamanın güncellenmesini takip edebileceği, uygulama hakkında görüşlerini ve önerilerini bildirebileceği bir site olmalı. Bu görüşlerin ve önerilerin olabildiğince geri dönüşünü kullanıcılara yapmaya çalışın. Bu şekilde kullanıcılarınız uygulamanızı kullanma süresi artacak sizde dilerseniz uygulama üzerinden Google Adsense ve ya diğer reklam siteleri üzerinden kazanç sağlayabilirsiniz. Siteniz içerisinde ek olarak uygulamayı kolaylıkla indirebileceği QR kodu 11 mutlaka olmalı.

11 Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod türüdür. Uygulamanın indirileceği siteye yönlendirilmesini sağlar.

Backlink

SEO için neredeyse en büyük payı sağlayan şey backlinktir. Sitenize Backlink alırken yada siteniz için Backlink alırken kodlama kısmına çok dikkat etmelisiniz.

Kullanım;

Can Sayan Blog

Yukarıda verdiğimiz linkin başlığını “En Güzel Yazılar” olarak ayarladık, rel bölümünde ise eğer backlink aldığınız siteyi destekliyorsanız Dofollow desteklemiyorsanız Nofollow kullanmalısınız, target parametresini _blank olarak ayarladık çünkü yeni bir sekme açması daha yararlı olacaktır. Böylelikle sizin siteniz kapanmadan kullanıcı yeni siteyi sekme üzerinden ziyaret edebilir. Sizde aynı şekilde hit kaybetmemiş oluyorsunuz.

Dilerseniz eğer rel değeri için rel=”friend met” kullanabilirsiniz. Bu şekilde bir bakıma kardeş site anlamına gelir. Diğer etiketlerden daha etkilidir.

Sosyal Medya SEO

Gün geçtikçe sosyal medya kullanımı artmakta, bu sebepten ötürü sosyal medya üzerinde kullanıcıların dikkatini çekip onlara kelime odaklı paylaşımlar bulunabilir, reklamlar yapabilirsiniz.

Facebook SEO;
Facebook sosyal medya içerisinde en çok adı duyulmuş, ülkemizde milyonlarca kişinin gezdiği ve paylaşım yaptığı sosyal paylaşım sitesidir. Herhangi bir sayfa ya da grup açarak çoğu kişiyi bir araya toplayabilirsiniz. Bu kişilere paylaşımda bulunurken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

Açıklama & Başlık Düzenleme; Siteniz üzerindeki linki Facebook üzerinde paylaşırken Facebook size paylaşımı düzenleme imkânı sağlıyor. Bu işlem sırasında başlık ve açıklama kısmı kısa ve öz olmalı. Link paylaşılırken eğer resim gözüküyorsa içlerinden herhangi birini seçebilirsiniz, resim yoksa resim eklemeniz daha çok dikkat çekecektir ve size ziyaretçi sağlayacaktır.

Twitter SEO;
Twitter üzerinden ziyaretçi kazanmak istiyorsanız eğer hashtag 12 ’leri atacağınız tweet üzerine ekleyebilirsiniz. Bu sayede Twitter üzerinden ziyaretçi kazanabilirsiniz. Eğer paylaşımınız beğenilir ReTweet(RT) alırsanız RT yapan kişinin takipçileri de sizin gönderiniz üzerinden size hit sağlayabilir.

Google Plus SEO;
Google Plus üzerinde paylaşımlarınız +1 alması o paylaşımın kullanıcı tarafından paylaşıldığı anlamına gelmektedir. Bu sayede paylaşan kişinin takipçileri tarafından paylaşımınız görüntülenebilir. Reklam yapıyorsanız eğer hit kazanabilirsiniz.

Kullanıcı Odaklı Sosyal Ağlar; Eğer kullanıcı odaklı bir siteye üyeyseniz o site üzerinde kendi reklamınızı yapmak size hit kazandırabilir. Bunu direk reklam olarak yapmanız etik açıdan pek doğru olmayabilir. Fakat profil alanlarından, imzalardan, kendi sitenize ait bir içeriği paylaşıp kaynak göstererek, profil resminize link yazarak vb. gibi örneklerle yine hit sağlayabilirsiniz.

12 Sosyal ağlarda bir kelime ya da tümcenin başına hash sembolü (#) eklenerek oluşturulan bağlantıya verilen isimdir.

Robots.TXT Dosyası

SEO çalışmasının en önemli parçası site dosyaları içine atılacak olan robots.txt dosyasıdır. Bu dosya ile siteyi ziyaret eden arama motoru botlarını kontrol edebilirsiniz. Botlar indexleme görevini yaparken siz indexlenmesini istemediğiniz yerleri bu dosya ile sağlarsınız.

Kullanım;

User-agent: *
Disallow


Bu şekilde ayarlandığında “User-agent: *” siteyi ziyaret edecek botun ismi * olarak belirtilmiş yani tüm botlara açık. Disallow bölümü boş olduğunda tüm dosyalar indexlenebilir anlamına gelmektedir.

Kullanım – 2;

User-agent: *
Disallow: /


Disallow: / durumundayken site içerisindeki bütün dosyaların indexlenmesi engellenmiştir.


Kullanım – 3;

User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /images/
Disallow: /tmp/
Disallow: /private/


Disallow: /klasör ismi/ olarak değiştirdiğinizde ise botlar siteyi ziyaret edecektir, fakat sizin belirlediğiniz klasörlere dokunmayacaktır. Bu sayede botlardan gizlemek istediğiniz dosyaları gizleyebilirsiniz. Böylece gereksiz index yapmamış olursunuz.

Kullanım – 4;

User-agent: DeepCrawl
Disallow: /private/


DeepCrawl bir Google botudur, siteyi uzun aralıkla ziyaret eder ve indexlenmesi için gerekli bilgileri toplar. Bu kodlamada ise DeepCrawl botunun private klasörünü indexlenmesi engellenmiştir.

Kullanım – 5;

User-agent: *
Allow: /dosya1/site.html
Disallow: /dosya1/


Bu kodda ise siteyi bütün botlar ziyaret edebilir, dosya1 klasörü içerisinde sadece site.html dosyası indexlenebilir anlamına gelmektedir.

SiteMap Kullanımı

Sitemap kullanımı sitenizi ziyaret eden arama motoru botları için büyük kolaylık sağlar ve indexlenme işlemini çok kısa sürede tamamlar. Robots.txt dosyanızı hazırladıktan aşağıdaki link üzerinden kendi sitemapinizi hazırlayabilirsiniz.

Kullanım;
https://www.xml-sitemaps.com

.htaccess Kullanımı

Yönlendirme için kullanılan dosyadır. Windows not defteri kullanarak hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız dosyayı .htaccess olarak kaydetmeniz yeterlidir. Kayıt işlemi bittikten sonra dosyayı sitenizin dosyalarının içine atabilirsiniz. “.htaccess” sayesinde silinen sayfalar için, subdomain 13 yönlendirmeleri için ve ya domain yönlendirmeleri için kullanabilirsiniz, gereksiz arama motoru botlarını engelleyebilirsiniz, dosya ve site erişimi kontrol edebilirsiniz. Bazılarını örnek olarak aşağıdan takip edebililrisiniz.

Kullanım;

Klasör Erişim;
Bir klasöre tüm erişimi engellemek istiyorsanız (mesela program kaynak kodlarınızı barındıran bir klasörünüz olabilir; bu durumda klasöre internetten değil, yalnızca dosya sisteminden erişmeyi isteyebilirsiniz) klasörün içinde “.htaccess” dosyası oluşturup içine aşağıdaki kodu yazmanız yeterlidir.

#deny all access
deny from all


Eğer bu klasöre yalnızca belirlediğiniz ip adresiyle veya ip bloğu tarafından erişilmesini istiyorsanız;

#deny all access
deny from all
allow from 10.0.0.1 # tek ip adresi
allow from 192.168.0.0/24 # ip bloğu


0 ile 24 arasındaki ip bloğuna erişim sağlıyorsunuz. Tek bir dosya için erişimi engellemek için ise yazmanız gereken şu:


Order allow,deny
Deny from all


13 Alt Domain (Sub Domain). firmaadi.com şeklinde alabileceğiniz, ana domaine bağlı fakat farklı bir hesap yaratabileceğiniz domainler anlamına gelmektedir. Örneğin; cansayan.firmaadi.com

Hotlinking’i Engellemek;

Hotlinking basitçe sizin sitenizdeki bir resmi, videoyu başka bir sitenin göstermesine denir. Örnek olarak sitenizin dışında kullanılan bazı dosyalara erişimi engelleyip “nohotlink.gif” adında bir resim dosyası gönderen şu koda bakalım:


RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://([-a-z0-9]+.)?siteniz.com[NC]
RewriteRule .*.(zip|mp3|avi|wmv|mpg|mpeg)$ http://www.siteniz.com/img/nohotlink.gif [R,NC,L]


Kod basitçe siteniz.com dışından çağırılan zip, mp3 ve bazı video dosyaları yerine nohotlink.gif dosyasını gösteriyor. Dikkat! Eğer resim hotlink’lerini engellerseniz site dışından istenen tüm resimleri engelleyeceksiniz. Bu durumda mesela FeedBurner 14 gibi bir hizmet kullanıyorsanız bu hizmet için kodunuzu değiştirmeniz gerekecektir.

WWW Kaldırmak;
Siteler üzerindeki www ekini kaldırmak için kullanabilirsiniz.


Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
RewriteCond %{http_host} ^www.example.com[nc]
RewriteRule ^(.*)$ http://example.com/ $1 [r=301,nc]


Kötü Arama Botlarını Engellemek;


RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^BlackWidow [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^ChinaClaw [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Custo [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^DISCo [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Download Demon [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^eCatch [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^EirGrabber [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^EmailSiphon [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^EmailWolf [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Express WebPictures [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^ExtractorPro [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^EyeNetIE [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^FlashGet [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^GetRight [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^GetWeb! [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Go!Zilla [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Go-Ahead-Got-It [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^GrabNet [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Grafula [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^HMView [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} HTTrack [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Image Stripper [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Image Sucker [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} Indy Library [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^InterGET [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Internet Ninja [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^JetCar [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^JOC Web Spider [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^larbin [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^LeechFTP [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Mass Downloader [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^MIDown tool [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Mister PiX [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Navroad [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^NearSite [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^NetAnts [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^NetSpider [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Net Vampire [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^NetZIP [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Octopus [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Offline Explorer [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Offline Navigator [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^PageGrabber [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Papa Foto [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^pavuk [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^pcBrowser [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^RealDownload [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^ReGet [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^SiteSnagger [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^SmartDownload [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^SuperBot [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^SuperHTTP [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Surfbot [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^tAkeOut [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Teleport Pro [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^VoidEYE [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Web Image Collector [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Web Sucker [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebAuto [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebCopier [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebFetch [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebGo IS [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebLeacher [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebReaper [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebSauger [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Website eXtractor [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Website Quester [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebStripper [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebWhacker [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WebZIP [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Wget [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Widow [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^WWWOFFLE [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Xaldon WebSpider [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Zeus
RewriteRule .* - [F]


14FeedBurner, kısaca bir Rss okuyucu servisidir, blogunuzda yayınladığınız yazıların Feed’inize abone olan kişilere otomatik olarak mail gönderilmesi üzerine kurgulanan bir çalışma mantığı vardır.

Ek Not:
Kodlarınızı kullanırken aşağı kod bloğu kısmına kodlar gelmelidir.


// Kod bloğu


Tasarım İpuçları

Sitenizi her ne kadar arama motorlarına sevdirseniz de asıl önemli olan kısım ziyaretçilerdir. Sitenizle alakası olmayan tasarımlardan kaçınmalısınız.

Sadelik;
Sitenizin tasarımı çok fazla göz yormayan, anlaşılır ve sade bir tasarım olması ziyaretçileri sitenizde uzun süre tutmanızı sağlar.

Kolaylık;
Sitenizi ziyaret eden kullanıcılara kolaylık sağlamak için çeşitli linkler kullanmalısınız. Bunlar ana sayfa üzerinde olması mantıklıdır. Örneğin; Forum sitesi yapıyorsanız “Yeni Konular, Yöneticiler, Mesaj Kutusu, Çıkış Yap, Üye Ol” gibi sayfaları ana sayfa üzerinde göstermeniz yararlı olacaktır.

Mobil Tasarım;
Google 18 Kasım 2014 tarihinden itibaren mobil tasarıma uygun sitelere Mobil Uyumlu etiketi yerleştirdi. Web siteniz üzerinde telefonlar için bir tasarım uygularsanız hem Google için hem de ziyaretçileriniz için uygun bir site hazırlamış olursunuz. Google uyum kontrolü için bir site hazırlamıştır.

Kullanım; https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

Kaynakça

http://seoyazilimi.com/
http://www.seohocasi.com/
http://www.***.net/
http://tr.wikipedia.org/
http://wmaraci.com
http://yucel55.blogcu.com/
http://lokuf.com/

Merhabalar, Web editörü dersinde araştırma konusu olarak istemişti hocam bir çok site üzerinden alıntılar yaparak derlediğim bir konu umarım sizler için yararlı olur, yanlış ya da eksiğim varsa affola :)
Not: Lütfen paylaşırsanız kaynak belirtin, teşekkürler..

fevzib eusanmaz aXeL

kişi bu mesajı beğendi.

Can Sayan
İletişim;
cansyn.blogspot.com.tr
http://www.onlinehile.org/members/can.html
wmaraci
reklam

cmyuksel cmyuksel Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad C** Y**
  • Mesajlar 203
  • Beğeniler 15 / 28
  • Ticaret 3, (%100)
tebrikler bu kadar bilgiyi bir arada ilk defa gördüm :)
cansyn

kişi bu mesajı beğendi.

cansyn cansyn Programmer Kullanıcı
  • Üyelik 03.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad D** S**
  • Mesajlar 7
  • Beğeniler 4 / 8
  • Ticaret 0, (%0)

cmyuksel adlı üyeden alıntı

tebrikler bu kadar bilgiyi bir arada ilk defa gördüm :)


Teşekkür ederim elimden geldiğince bir şeyleri birleştirmeye çalıştım :)
 

 

Can Sayan
İletişim;
cansyn.blogspot.com.tr
http://www.onlinehile.org/members/can.html

cmyuksel cmyuksel Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad C** Y**
  • Mesajlar 203
  • Beğeniler 15 / 28
  • Ticaret 3, (%100)

cansyn adlı üyeden alıntı

Teşekkür ederim elimden geldiğince bir şeyleri birleştirmeye çalıştım :)


hocam güzel ama bunlar sabit terimler emeğiniz paha biçilemez tabii :)

ama keşke yorumunuzuda katsaydınız
 

 

wmaraci
wmaraci

cansyn cansyn Programmer Kullanıcı
  • Üyelik 03.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad D** S**
  • Mesajlar 7
  • Beğeniler 4 / 8
  • Ticaret 0, (%0)

cmyuksel adlı üyeden alıntı

hocam güzel ama bunlar sabit terimler emeğiniz paha biçilemez tabii :)

ama keşke yorumunuzuda katsaydınız


Bazı yerlerde yorum katmışlığım var tabi ama genelinde konuya tamamiyle hakim olamadığım için insanları yanlış yönlendirmek istemedim.
 

 

Can Sayan
İletişim;
cansyn.blogspot.com.tr
http://www.onlinehile.org/members/can.html

sLymNs sLymNs WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 22.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek e-Ticaret Yazılım Destek
  • Konum Kahramanmaraş
  • Ad Soyad S** Ü**
  • Mesajlar 149
  • Beğeniler 18 / 19
  • Ticaret 1, (%100)
İlk defa bu kadar kapsamlı SEO anlatımı gördüm. Eyvallah :)
cansyn

kişi bu mesajı beğendi.

Kişisel Web Sayfam;

suleymanustundag.com

cmyuksel cmyuksel Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad C** Y**
  • Mesajlar 203
  • Beğeniler 15 / 28
  • Ticaret 3, (%100)
http://wmaraci.com/forum/arama-motoru-optimizasyonu/search-engine-optimization-yeni-baslayanlar-buyursunlar-199460.html

Bu benim makalem öyle aceleyle yazmıştım ama tamamen benim yorumum :)
 

 

cansyn cansyn Programmer Kullanıcı
  • Üyelik 03.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad D** S**
  • Mesajlar 7
  • Beğeniler 4 / 8
  • Ticaret 0, (%0)


Misal siz pingleme ve site dışı seodan da bahsetmişsiniz ben onların sadece üst kısımlarını almakla yetindim. Hoca ödevi 6 sayfa istedi ben biraz abartıp 14'e çıkartınca ister istemez bazı bölümleri kısa tutmak zorunda kaldım.

Yazınızı okudum elinize sağlık :)
 

 

Can Sayan
İletişim;
cansyn.blogspot.com.tr
http://www.onlinehile.org/members/can.html

cmyuksel cmyuksel Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad C** Y**
  • Mesajlar 203
  • Beğeniler 15 / 28
  • Ticaret 3, (%100)
teşekkürler bu sadece bi kısmı yazmaya kalksam bir günümü alır o kadar şey biliyoki insan işin içine girince makineye dönüşüyo google gibi yaşıyo :)
 

 

cansyn cansyn Programmer Kullanıcı
  • Üyelik 03.01.2015
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad D** S**
  • Mesajlar 7
  • Beğeniler 4 / 8
  • Ticaret 0, (%0)

cmyuksel adlı üyeden alıntı

teşekkürler bu sadece bi kısmı yazmaya kalksam bir günümü alır o kadar şey biliyoki insan işin içine girince makineye dönüşüyo google gibi yaşıyo :)


Rica ederim, haklısınız ödevi hazırlarken bende öyleydim :)
 

 

Can Sayan
İletişim;
cansyn.blogspot.com.tr
http://www.onlinehile.org/members/can.html
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al