Değerli arkadaşlar, hepimizin bildiği gibi Google her geçen gün yeni çıkardığı algoritmalar aracılığı ile arama sonuçlarını kökten etkileyecek çalışmalar yapıyor. Bunlardan en yakını 21 Kasım 2012 tarihi itibari ile uygulamaya konan Panda Algoritmasının 22nci güncelleştirmesi idi. Tüm bu algoritmalar SERP lerde köklü değişimlere sebep oldu. SERP terimini ilk kez duyanlar için bir açıklama yapmak gerekirse SERP, seo konuları içerisinde sıkça yer alan ve açılımı Search Engine Results Page olan bir kısaltmadır. Dilimize çevirisi ise ; Arama Motorları Sonuç Sayfası şeklinde yapılabilir.
Peki google sürekli güncellediği bu algoritmalarda en çok neye dikkat ediyor derseniz, cevabı; içeriğinizin benzersiz (unique) olmasına diyebiliriz. İçeriğinizin benzersiz olması ise, daha önce her hangi bir platformda paylaşılmamış olması anlamına geliyor. Tabi ki yazdığınız yazı ile benzerlik gösteren içerikler olabilir, fakat burada google botlarının dikkat ettiği şey, eklediğiniz yeni yazının, daha önce yazılmış herhangi bir yazının birebir kopyasının olmaması. Bu yapılan kontroller aracılığı ile google, kopyala-yapıştır yöntemiyle paylaşılan içerikler sebebi ile adeta çöplüğe dönmeye başlayan internet alemine biraz olsun çeki-düzen vermeye çalışıyor. Bunu yapmasının en temel nedeni ise; google arama motorunu kullanan herkese mümkün olduğu kadar sağlıklı ve de bir o kadar faydalı sonuçlar gösterebilmek.
Daha önce yazmış olduğum Seo Tarihine Genel Bir Bakış başlıklı yazımda da belirttiğim gibi, 1998-1999 yıllarında, o dönemin en kapsamlı arama motoru olarak bilinen Yahoo Arama Motoru, sırf bu spam yazılar, makaleler, e-mailler yüzünden işlevini layıkıyla yerine getirememiş ve sorunun çözümünü akışına bırakmış, sonrasında Google, tüm bu sorunların farkında olarak, spam ile savaş başlatmak suretiyle arama motoru piyasasına çok hızlı ve sağlam bir şekilde giriş yapmıştır. Halen de tüm çabası bu yöndedir.
Konuya giriş yapmadan üstteki açıklamaları yapmamın sebebi, özgün içerik yazmanızın önemini, ve neden özgün içerik yazmanız gerektiğinin nedenini açıklamaktı. Gelelim bugünkü konumuza, yazdığınız yazının özgün olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Bunun bir metodu, bir sırrı var mı? Evet var arkadaşlar. Bu sırrın adı ise Plagiarism Checking. Peki nedir bu plagiarism checking? Ne anlama geliyor ve nasıl kullanabiliriz? Şimdi bu konuya değinelim.
Plagiarism Checking, dilimize Eser Hırsızlığı Kontrolü olarak çevrilebilir. Yazdığınız yazının bir başkası tarafından sizden kopyalanıp kopyalanmadığını, kopyalandıysa hangi websitesinde sizin yazınızı kendi yazısıymış gibi kullandığını bu yöntemle rahatlıkla anlayabildiğiniz gibi, yeni yazmaya başladığınız yazının da daha önce bir başkası tarafından yazılıp yazılmadığını, yazınızın bir benzeri var ise benzerlik oranının hangi % de de olduğunu bu yöntemle görebiliyorsunuz. Yazmayı düşündüğünüz yazıdaki hangi cümlelerin birebir aynısının daha önce arama motorlarının kayıtlarına girmiş olduğunu, linkler aracılığı ile görebiliyor, böylelikle ilgili cümlenizi değiştirerek yeniden cümlenize özgünlük kazandırabiliyorsunuz.
Peki tüm bunları yapan bir program, bir site var mı diye sorarsanız, cevabım evet. Uzun zamandır kullandığım bu programı, emek harcayarak yeni bir şeyler üretmeye çalışan tüm webmaster arkadaşlarımın bilmesi gerektiğini düşündüm. Belki de aralarında bilenler de vardır ama öyle bile olsa bu güne kadar paylaşmamış oldukları kesin.Tüm bunları yapabilmek için yapmanız gereken tek şey Plagiarism Checker programını açarak yazmakta olduğunuz yazıyı copy-paste yöntemiyle ilgili boşluğa yapıştırıp alttaki yeşil "Check for Plagiarism" kısmını tıklamak. Hepsi bu. İsterseniz hemen şimdi bir deneme yapmak için daha önce yazmış olduğunuz bir yazınızı ilgili yere kopyala yapıştır yöntemiyle ekleyin ve "Check for Plagiarism" kısmını tıklayın ve sonuçları kendiniz görün. Alttaki kırmızı "Results" kısmında görünmeye başlayan linkleri tıkladığınızda karşınıza google arama sonuçlarında sizin sitenizdeki yazıya ulaşacaksınız. Kim bilir belkide tıkladığınız linkte karşınıza çıkan yazı size çok tanıdık gelirken, yazının bulunduğu web sitesi sayfası ise bambaşka bir site olacak. İşte o zaman anlayacaksınız ki, yazınız birileri tarafından kopyalanmış ve kendi sitesinde, kendi emeğiymiş gibi yayınlanmış. Bingo!
Yukarıda anlatmaya çalıştığım Plagiarism Checker sayesinde geç de olsa yazılarınızın kopyasını bulabileceğiniz kesin. Ama iş işten geçmeden, yani emeğiniz çalınmadan önce almanız gereken tedbirler olduğunu unutmayın. Ne gibi tedbirler alabilirim? diyorsanız eğer size Websitenizi içerik hırsızlarına karşı koruma altına alın! başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Hiç değilse biraz olsun bu şekilde site içeriğinizi korumuş olursunuz. Unutmayın ki, önlem önlemdir!
Web sitenizdeki yazılarınıza gelen bir çok olumlu yorumun yanı sıra eminim hepinizin başı spam yorumlarla derttedir, aynen benim de öyleydi. Ama artık spam yorumlarla mücadelede yeni bir yöntem uyguluyorum ve bu sayede spam yorumlardan fayda bile sağlamaya başladım. Nasıl mı? Bununla ilgili bilgi almak için Spam yorumlarla mücadelede yeni bir yaklaşım! başlıklı yazımı okumanızı öneririm.
O kadar emek harcıyorsunuz, yukarıda anlattığımız şekilde özgün içerikle oluşturulmuş, benzersiz bir yazı yazıyorsunuz ama bir türlü yazınızı okumaya gelen olmuyor mu? O zaman web sitenizin indexlenme sorunu olduğu kesin. Bu sorunu çözmenizde yardımcı olması açısından Web Sitenizin İndexlenmesini Hızlandırın! başlıklı yazımda yazdıklarımı uygulamaya başlayabilirsiniz.
Kaynak: Benzersiz yazı yazmanın sırrını öğrenmek ister misiniz?