netbozum
tr.link

Geçmişten Günümüze Ülkemizde Seo

5 Mesajlar 954 Okunma
acebozum
tr.link

RDY RDY Proje Kullanıcı
  • Üyelik 04.10.2011
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Proje
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad R** Y**
  • Mesajlar 27
  • Beğeniler 7 / 19
  • Ticaret 3, (%100)

Arkadaşlar baştan belirtmemde fayda var, bu konu hassas olduğum ve değer verdiğim bir konudur, biraz özeleştiri, biraz eleştiri, biraz farklı bir bakış açısı ile değişik bir yazı oldu ( beklemediğim ). O sebepten ötürü, yazıdan ders çıkarmak amacı ile birşeyler alacağınızı umuyorum.

[COLOR=Red]- Ya usta, seo ne demek ki ?[/COLOR]
-- Diğer yazıları bekleyin lütfen...

[COLOR=Red]- Hocam iyide burda şunu kastetmişsin...[/COLOR]
-- Yazıda hiç kimseyi kastetmedim. Tamamı hayal ürünüdür.

[COLOR=Red]- Abi tamamda yazı biraz düz mü olmuş ne?[/COLOR]
-- Farkındayım, amacımı en sonda belirttim. Kitabımıza giriş kısmı olsun...

Yıl 2009-2010 ülkemizde internet üzerinde yeni bir sektör yavaş yavaş kendini duyurmaya başlıyor. Seo Sektörü… Her ne kadar yurt dışına göre ülkemizde bu sektör fazlası ile gel-gitli olsa da günümüzün ve geleceğin ölmeyen sektörlerinden birisi olacaktır.

Atalarımızın bir sözü ”geç olsun, güç olmasın.” bu ifade birçok durum için geçerlidir. Lakin internet sektöründeki kişi veyahut kurumlar bu sözü fazlası ile yanlış anlamışlar.(bizler dahil) Şöyle ki yıl 2007-2008 global webmaster forumlarında backlink sektörü BH sektörüne (Black Hat) kadar düşmüş ve kalite durumları git gide azalmaktaydı. ( Bu sektörde hizmet veren kişi sayısının artması, kalite durumu ile her zaman ters orantılı, rekabet ile doğru orantılıdır, ne yazıkki bu sektör için böyledir ) Oysa ülkemize bakacak olursak 2009 senesinin ortalarında bu sektör henüz yeni yeni çıkmaya başlamış, ülkemiz webmaster forumlarında bile bu sektöre dair kategoriler 2011 senesinde açılmaya başlamıştır. ( gecikme durumu malum )

[COLOR=Red]- Hocam iyide sende bu zamanlarda hizmet verdin ?[/COLOR]
-- Yazı bir özeleştiri zaten...

Bunu söylemek için biraz geç oldu ama bir düşünceyi yazıya dökerken daldan dala atlama veyahut alakasız gibi görünen fikirleri yazmak gibi bir huyum vardır. Lütfen bu durumun kusuruna bakmayın.

Backlink, seo için kimisine göre buz dağının görünen kısmı, kimisine göre ise ana kısmıdır. Ben üst bölümde backlink piyasasını örnek vermek amacı ile verdim. Aynı örneklemeler seo danışmanlığı, analiz hizmetleri gibi dallar içinde verilebilir elbette.

Uzun süredir bu sektörde olmam sebebiyle ve yaptığım işler gereği piyasadaki birçok sektördaşımla muhabbetim olmuştur. Birçoğu ilede samimiyetim mevcuttur. Arkadaşlar belki bu sözüm biraz ağır olacak ama ” ne yazıkki Seo namına hiçbir referansı olmadan Seo Seminerleri, konferansları, dersleri veren hatta kitap yazan kişilerle aynı ülkede Seo sektöründeyiz .”

[COLOR=Red]- Hocam iyide burda şunu kastetmişsin...[/COLOR]
-- Hayır ! Hiç kimseyi kastetmedim. Tamamı hayal ürünüdür.

Zaten ülkemizin en büyük sorunu bu değil miydi ? İşin tozunu yutmuş kişiler teknisyenlikten yükselemezken, bir işin nasıl yapılacağını bilmeyen mühendislerin onlara emir verecek konumda, amirleri olması sanırım bu durumu özetliyor. İnanıyorum ki, Seo sektöründe eğer bu durumu tersine çevirebilirsek gelişme hımızımız ve gelişmişlik oranımız çok daha fazla olacaktır.

[COLOR=Red]- Örnekleme tam olmamış sanki ?[/COLOR]
-- Aksine cuk oturduğunu düşünüyorum... Piyasaya yön veren kişilerin, topraktan gelmesi gerektiğine inanıyorum.

Çok fazla geriye gitmeye gerek yok ; 2 sene öncesine kadar birçok ”Seo Uzmanı” hedef kelimelerin makale içerisindeki yoğunluk oranının %3-7 arasında olması gerektiğini, makalelerin ise minimum 200 kelimeden oluşması gerektiğini, dolayısı ile her makalede kelime / oran bazında 6-14 arasında hedef kelimesinin geçmesi gerektiğini belirtiyor ve bunu ”fazlası ile” destekliyordu. Lakin Google bu arkadaşlara ve bu duruma inanıp o şekilde devam eden arkadaşlara çıkardığı o ”ünlü” güncelleme olan Penguen ile öyle bir darbe vurdu ki , sadece webmaster forumlarında web sitesi olan kişilerin %50 sinin web siteleri yerle bir oldu. Her ne kadar buna daha sonra birçok bahane üretilsede durum böyleydi.
Yine aynı zamanlarda bir mantıksızlık örneğini ise şöyle vermek isterim; Twitter bile karakter sayısını 140 ile sınırlamışken hangi akla mantığa göre bizim uzmanlarımız minimum 200 diye tutturdu ? Önemli olanın ziyaretçileri memnun etmek olması gerekmiyor muydu ? Bu işte çok büyük mantık hatası vardı o zamanlar…

Günümüze tekrar dönecek olursak, üstte de belirttiğim gibi bu durumların tersine çevrilmesi gerektiğine inanıyorum, geçmişte yapılan hatalardan ders alınması gerektiğine inanıyorum. Global pazarda milyon dolarlık Seo şirketleri var iken ülkemizde bu tarz şirketlerin çıkmaması, çıkabilecek olanların batması veyahut ayrılması bizleri derinden üzen konulardır. ( tabii bunun da sebepleri ayrıdır, onun için ayrı konu gerekir )

Yazımın amacı biraz içimi dökmekti, uzun zamandır ilk defa bu konu üzerine bir paylaşım yapıyorum, ileride kısmet olursa alt konular içinde vakit buldukça paylaşım yapmayı düşünüyorum.

[COLOR=Red] Son olarak ufak bir tavsiye:[/COLOR]
Web sitesi açarken makinaların programlama dillerine göre değil, hedef kitlenize göre hareket etmeniz gerektiğine inanıyorum.

Okuyan arkadaşlara teşekkür ederim, sürç-i lisan ettiysek affola…

RDY

Kaynak: http://www.wiiv.net/gecmisten-gunumuze-ulkemizde-seo/
mp3indirdinle eusanmaz

kişi bu mesajı beğendi.

googleasistan
reklam

Malcolm X Malcolm X Elimden Geliyor Kullanıcı
  • Üyelik 17.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek webmaster
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad H** A**
  • Mesajlar 456
  • Beğeniler 102 / 152
  • Ticaret 0, (%0)
Piyasaya yön veren kişilerin, topraktan gelmesi gerektiğine inanıyorum.
Tebrikler ve Teşekkürler..

Elimden Geliyor

eusanmaz eusanmaz WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Ticaret Rehberi İşletmeni
  • Konum Bilecik
  • Ad Soyad E** U**
  • Mesajlar 220
  • Beğeniler 132 / 36
  • Ticaret 2, (%100)
Hocam güzel makaleniz için teşekkür ederim. Devamını merakla bekliyorum.

RDY RDY Proje Kullanıcı
  • Üyelik 04.10.2011
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Proje
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad R** Y**
  • Mesajlar 27
  • Beğeniler 7 / 19
  • Ticaret 3, (%100)

Malcolm X adlı üyeden alıntı

Piyasaya yön veren kişilerin, topraktan gelmesi gerektiğine inanıyorum.
Tebrikler ve Teşekkürler..

eusanmaz adlı üyeden alıntı

Hocam güzel makaleniz için teşekkür ederim. Devamını merakla bekliyorum.

Ben çok teşekkür ederim arkadaşlar, inanın devamnı yazmayı çok istiyorum yazıda belirttiğim gibi alt alanlara girmeyi istiyorum.

Misal değerli bir büyüğüm ''Kullanıcıya göre backlink'' önerisi verdi, bunun detayına inebiliriz diğer yazıda.
eusanmaz

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

eusanmaz eusanmaz WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Ticaret Rehberi İşletmeni
  • Konum Bilecik
  • Ad Soyad E** U**
  • Mesajlar 220
  • Beğeniler 132 / 36
  • Ticaret 2, (%100)

RDY adlı üyeden alıntı

Ben çok teşekkür ederim arkadaşlar, inanın devamnı yazmayı çok istiyorum yazıda belirttiğim gibi alt alanlara girmeyi istiyorum.

Misal değerli bir büyüğüm ''Kullanıcıya göre backlink'' önerisi verdi, bunun detayına inebiliriz diğer yazıda.

Harika olur hocam. :)

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 6 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 6 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al