Web siteleri Seo çalışması yaparken bile sıra düşüşü yaşayabiliyorlar. Bunun Google’da sıra düşüşünün sebeplerini yok güncelleme , yok anti seo gibi sebeplere bağlayabiliyorlar. Ancak aslında Google’da sıra kaybetmemizin bir çok nedeni olabilir.Sizlere bu Google sıralama düşüşlerini eniştemin sitesi üzerinden anlatacağım.
Nevzat Eniştemin sitesi üçkağıtçı kelimesinde Google’da 17. sıradaydı. Sonra başladı Seo çalışması yapmaya. Yaptığı çalışmalar etkisini gösteriyordu . Hiti gayet artmaya başladı.Ancak sıralama da pek yükselemiyordu. Aksine bazen düşüş yaşıyordu. Sonra durmadan yine mi güncelleme , yine mi dalgalanma diye sayıklayıp duruyordu. Bi gün beni aradı ” Oğlum bu site niye yükselmiyor aksine çalışma yaptıkça düşüyor . ” dedi. Siteye bi baktın geçen haftaki siteden farklı.
Ne Title kalmış değişmeyen ne de tema. Dedim enişte ,” Sen bu kadar sık tema değişikliği yapar , bu kadar çok başlık ve açıklama kısmıyla oynarsan senin yükselmemen çok normal.” Sonra bana ” Neden ?” diye bir soru sordu. Ben de başladım anlatmaya…
Sitemizin sıra kaybetmemisinin nedenleri :
1) Algoritme Güncellemesi : Hepimizin bildiği üzere belirli periyotlarda gerçekleştirilen güncelleştirmeler , bazı sitelerde olumsuz sonuç doğurabilmektedir. Sıra düşüşümüzün sebebini güncellemeye bağlayabiliriz.
2) Backlink Kaybı : Sitemize yaptığımız çalışmalardan kazandığımız backlinklerin, site sahipleri tarafından kaldırılmasıyla düşüş yaşayabiliriz. Yani daha çnceden aldığımız linkler silinmiş veya siteler kapanmış olabilir.Bunları kontrol ederk aynı değerde yeni backlinkler alarak düşüşü bir nebze engellyebiliriz.
3) Rakiplerimizin Güçlenmesi : Rakip sitelerin yaptığı çalışmaların kalitesi , bizim yaptığımız çalışmalardan kaliteli ise sıra kaybımız muhtemel olacaktır.
4) Başlık ve Açıklama değişikliği : Sitemizin başlık ve açıklama kısmında sürekli değişiklikler yaparsak , anahtar kelimelerimizde sıra kaybederiz. Çünkü Google sitemizin eski başlıklarına alışmış ve sevmiştir. Yeni başlık ve açıklamalarda siteyi yeni gibi algılayıp yeniden değerlendirmek isteyebilir.
5) Tema Değişikliği : Kullandığımız temalar Seo açısından büyük öneme sahiptir. Sürekli tema değişikliği yapmamız olumsuz etki yapabilir. Seo için en uyumlu temayı seçip onu kullanmalıyız.
6) Anti Seo : Rakip sitelerin bizim sıralamamazı düşürmek için yapacağı spam çalışmalardır. Google webmaster araçlarından sitemize gelen bağlantıları kontrol ederek , spam olanları bulup kaldırabiliriz.
7) Anahtar kelime yoğunluğu : Anahar kelimelerinizin kullanım oranı farklılaşırsa bu da sıra kaybına sebep olabilir.
Bu verdiğimiz verileri değerlendirerek sitenizin Google’da sıra kaybetmesinin nedenlerini bulabilirsiniz.
Kaynak : http://goo.gl/lxyy37