Google’ın yardım sayfalarını belirli aralıklarla takip etmekteyim. Çünkü verimli bir SEO çalışması yapmak için önemli kriterleri sağdan soldan duymak yerine, kaynağından anlamaya çalışmak en güzeli. Elbette SEO denilen olay belirli şekillerde manipüle edilebilse bile, doğal olarak yapılması gerekenleri dünya devi arama motoru bizlere listelemiş. Türkçe olarak yardım forumlarında sorulan sorulara binaen yazılmış olan yazıyı biraz daha detaylandırarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu tür kaynakların SEO veya diğer konularda sadece İngilizce içerik oluşturması, diğer dilleri kullanarak bir şeyler yapmak isteyen arkadaşların adına oldukça olumsuz. Türkçe olarak ulaşabilmek ise gerçekten mutluluk verici diyebilirim. Bende kendi uyguladığım şeylerle birlikte Google’ın tavsiyelerini listelemek istiyorum. Kalın olarak belirttiğim kısımlar Google’ın birebir ele aldığı başlıklar, bende altlarına ilgili yorumlarımı belirttim. Blogger.com kullanıcıları için esas alınmış olsa da, bu servisi kullanmadan blog yazarlığı yapan herkese hitap eden bir konu olduğunu düşünüyorum.
Blog’unuzu Google+’ya bağlayın.
Google+ servisinin kullanımını artırmak adına bu madde konulmuş diyebilirsiniz, ama gün geçtikçe insanların aktif olarak Plus One sistemini kullanması, güzel bir doğal trafik kaynağı oluşturuyor beraberinde. Sadece Google+’da değil, diğer alanlarda da paylaşımların yapılması, yazıların kısa sürede verimli ziyaretçilere (ve konuyla ilgilenebilecek olan kişilere) ulaşmasını sağlar. Bu işlemi elle yapmak sıkıcı olabilir, bu tür paylaşımlarla ilgilenmek istemeyenler için popüler olan WordPress sistemi gibi içerik yönetim panellerinin konuyla ilgili onlarca eklentisi mevcut. İçeriklerin birinci kaynaktan hızlı bir şekilde insanlara ulaşması için sosyal medyanın ne kadar önemli olduğu burada da kendini belli etmekte.
Kaliteli içerik yazın ve kayıtlarınıza özen gösterin.
Ziyaretçileri sitede tutabilmek için kimi ali cengiz oyunları yapmaya gerek yok. Herhangi bir şekilde sitenizi bulabilen bir ziyaretçi, gerçekten kaliteli başka içerikler üretmişseniz onlara da gereken ilgiyi göstereceklerdir. Bunu daha hızlı bir şekilde oluşturabilmek için tasarım ve özgün içerikler kullanmayı deneyebilirsiniz. İlgi çeken resimler ve başlıklar ziyaretçilerin hoşuna gidecektir. (Konu dışı belirtmek istediğim bir şey var, ilgi çeken başlık kısmına bir vurgu yapmak istiyorum. O haber sitesi, bu teknoloji sitesi cart curt saçma sapan başlıklarla trafik kazanmaya çalıştığı sürece kullanıcıyı sitesine çekemez. Bir giren kişi bir daha o siteyi ziyaret etmek istemez. Buradaki ilgi çekicilik, konunun gerçek içeriğini yansıtan türden olmalı, yalan dolan şeylerle ziyaretçiyi tatmin edemeden göndermek belirli bir süre sonra web siteye zarar verecektir.)
Bu Yayını E-postayla Gönder özelliğini etkinleştirin.
Blog yazarlarının kullandığı içerik yönetim sistemlerinin çoğunda RSS diye adlandırılan besleme sistemleri bulunmakta. Birçok internet kullanıcısı içeriklere hızlı ulaşmak için bu türden beslemeleri otomatik okuyuculara kaydederek anında haberdar olma yöntemini kullanmakta. Google’ın satın almış olduğu FeedBurner servisi bunu ücretsiz olarak sunmaktadır. Girip, kurcalamanızı tavsiye etmekteyim. Mail ile abone olan ziyaretçilere, yeni yazmış olduğunuz yazıların otomatik olarak gitmesi, verimli ziyaretçilerin kazanılmasına yardımcı olacaktır. Bir kişi sitenizden yararlı bir bilgi edinmişse, mail aboneliği yöntemini kullanarak yazacağını diğer yazılardan da haberdar olmak isteyebilir.
Düzenli güncellemeler yayınlayın.
Özgün ve kaliteli içerik, her zaman ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Sabah başka bir sitede görülmüş olan bir başlığa, internet kullanıcıları farklı sitelerde tekrar tekrar tıklamayabilir. Bu şekilde, düzenli güncellemeler yapılması siteye sürekli girecek olan bir ziyaretçi kitlesi oluşturmayı sağlar. Acaba bugün bu site, bu blog ne yazmış deyip sitenize giren ziyaretçiler, sosyal medya ve diğer alanlarda da sitenizi fazlasıyla destekleyecektir.
Hedef kitlenizi düşünün.
Teknoloji içeriği üretirken birden sağlık alanında içerik üretmeye başlamanız, sürekli olarak sitenizi ziyaret eden kişilerce farklı algılanabilir. Tanıtım yazısı (advertorial içerik) olarak yapılan reklamlar, uzun süredir belirli bir kategoride yayın yapan bir sitede çok kolay şekilde görülebilmektedir. İçerik üretirken bu şekilde detaylara dikkat etmek gerekmektedir.
Blogunuzun URL’sini e-posta imzanıza ekleyin.
Google bu konuyu şu şekilde ele almış. İnternet kullanıcılarının hepsi olmasa da birçoğu günlük birden fazla kez mail alışverişi yapar. Bu mail gönderimlerinin alt kısımlarında bulunan imza alanlarına blogunuzun adresini koymak gerçekten büyük bir şekilde reklam kaynağı oluşturabilir.
Adresinizi blog arama sitelerine ve dizinlere gönderin.
Arama motorları DMOZ gibi kaliteli (bu konu hakkında detaylı bir yazı yazmak gerekiyor, dizin sitelerinin kalitesi hakkında bir DMOZ editörü olarak görüşlerimi belirli bir süre sonra belirtebilirim) dizinleri hala önemsemekte. Bunu arama sonuç sayfalarında gösterdiği açıklamalardan anlayabilmekteyiz. Alexa.com gibi birçok site de site açıklamalarını bu tür önemli dizinlerden çekmektedir. Google ve diğer önemli arama motorları da belirli bir yere gelmiş olan sitelerin bu tür önemli dizinlerde olan açıklamalarını değerlendirmektedir. Bu tür alanları sadece backlink kaynağı olarak değil, verimli ziyaretçi çekmek içinde kullanabilirsiniz. Kendi kategorisinde olan başka siteleri değerlendirmek isteyen kimi blog sahipleri, başka siteleri takip edebilir. Etkili paylaşımlarda bulunabilir.
Aktif olarak yorum yapın.
Bu konuyu sitelerden backlink almak adına yapmak ayrı bir olay. Yani sırf belirli bir kelimeden geri bağlantı almak için yorum yazmak yerine, gerçekten ilgili yorumlar yazarak belirli kişilerin ilgisini çekebilirsiniz. Bu belirli bir süre sonra oluşacaktır, bir haftadır yorum yazıyorum hala kaliteli ziyaretçilerim yok demek sabırsızlığın bir göstergesidir. Gerekeni yapmak ve beklemek bu işin ön önemli altın kuralı.
Blog’unuzu Ping Gönderecek şekilde ayarlayın.
Bloglara üretilen içerik her ne olursa olsun, ilk sizin tarafınızdan üretilmişse bunu arama motorlarına hızlı bir şekilde iletmeniz gerekiyor. Sizin emek gösterip saatlerce uğraşarak kaleme aldığınız (blog sahipleri için kaleme almak biraz değişik bir tabir gibi, klavyeye almakta denilebilir) içerikler yayınladıktan sonra belirli bir süre içerisinde index almaz ise, index hızı yani arama motorları tarafından sitenin algılanma durumu daha hızlı olan bir site tarafından mağdur edilebilirsiniz. Bir içeriği özgün olarak oluşturduysanız, bunun özgünlüğünü arama motorları kontrol edebilmektedirler. Semantik aramayla birlikte cümlelerinizi ayrı ayrı, kelime kelime sorgulayarak tümevarıp makalenizin çeviri bir makale olduğunu bile ortaya koyabilirler. Bir yazıyı ilk siz kaleme alıyorsanız bunu da pingleme servisleriyle ilk siz haber vermelisiniz, siz indexletmeden sitenizden alınıp yayınlanan yazılar için arama motorlarının gözünde çalıntı içerik yayınlayan bir site durumuna düşebilirsiniz.
Bahsettiğim gibi, sadece kalın olan ve liste işaretiyle gösterdiğim kısımları Google’ın blogger servisini kullananlara yardım bölümünden yaptığı açıklamalardan aldım. Google’ın yorumlarını kısa bulduğum için özgün bir eser ortaya koyabilmek için sıfırdan kendi görüşlerimi belirttim. Orijinal yardım konusunu okumak için aşağı tarafta kaynak olarak belirttiği sayfayı inceleyebilirsiniz. Bu türden içerikleri direkt Türkçe oluşturup Türk kullanıcılarını da düşünen servislere ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Her ne kadar farklı konularda eleştiri yağmuruna tutsakta, kendi sisteminin daha çok anlaşılabilir olması için çaba sarfeden Google’a buradan selamlar olsun. (SEO gizli bir olaydır demek zor, çıkıp arama motorlarına sıralama ve sonuç sayfalarında baz aldıkları kriterleri yazmalarını bekleyemeyiz. Ama doğal yöntemler ile bir şeyler yapılabildiğini ve bunların daha önemli olduğunu direkt olarak öğrenmenin mutluluk verici bir şey olduğunu düşünüyorum. Çünkü içerik üretip insanlara ulaşmak istiyoruz ve bu konuda internette sürekli tekrar eden bilgilerden oldukça sıkılmış bulunmaktayım.)
Kaynak: http://lokuf.com/elestiri/6832/googledan-blog-yazarlarina-tavsiyeler-19.html