Her geçen gün kendisini yenilemek zorunda olan Google, kullanıcılara daha iyi bir arama deneyimi yaşatmak için bir sonraki adımın planlarını yapmaya çoktan başladı. Sosyal arama! Peki bu ne şekilde olacak?



Sosyal medya kelimesi hayatımıza etkin olarak girdiğinden bu yana interneti kullanma şeklimizin oldukça değiştiği bir gerçek. Google, G+ sosyal network ağı ile bu pazardaki yerini almak istiyor. Çünkü Google’nin gelecek planı mevuct sıralama algoritmasını, sosyal medya paylaşımlarına endeksli olarak düzenlemek istemesi. Örneğin siz bir arama yaptığınızda, sizin arkadaşlarınız o kelime ile ilgili ne konuşmuşlarsa, kimleri ve hangi sayfaları paylaşmışlarsa, kaç arkadaşınız aynı sayfaya abone olmuş veya o sayfa hakkında konuşmuşsa; sizin gördüğünüz Google sıralamasına bunlar etki edecek. Bu da her kullanıcı için farklı bir Goole sıralaması olacak demektir! Böyle bir sistemi manipüle etmek veya belirli bir siteyi yukarı taşımak için yapılacak işler için gerekli olan her şey tamamen değişecek. SEO’lar açısından her şey çok daha karmaşık bir hale gelecek. Şimdilerde yapılan backlink çalışmalarının yerini muhtemelen sosyal profil alım satım işlemleri alacak. Bu da oldukça zor ve link alımına göre daha maliyetli ve riskli bir işlem tabiki.

Ancak tabiki anlattıklarımız sadece gelecekte “olabilecek” bir senaryo. Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için Google’nin Facebook’u alt etmesi veya satın alması gerekiyor. Zira sosyal medya pazarını Facebook domine etmiş durumda ve bu G+ için hiç de iyi bir haber değil. Google bunun farkında olduğu için sosyal ağdan kastını sadece G+ olarak sınırlandırmıyor. Gmail, Google Docs, Youtube, Google Groups vb. servislerinde yaptıklarınız paylaştıklarınız arkadaş olduklarınız da Google’nin planları dahilinde. Ancak yine de G+’ın Facebook’u alt edebilmesi her şeyin kilit noktası. Facebook paylaşımlarının Google sıralamasını etkilemesi gib bir şey ise tam bir intihar olur. Tamamen kendi kontrolü dışında bir deve Google’nin kendisini teslim etmesi akla hiç yatkın değil.

Hep birlikte göreceğiz, G+ mı Facebook mu? Sizce hangisi?

Kaynak:
http://seo.seoofisi.com/googlenin-gelecek-planlari.html
http://www.facebook.com/SEOOfisi
http://twitter.com/SeoOfisi