Manuel Spam Cezası Nedir?
Manuel spam cezası kopya içerik, anti SEO çalışmaları, düzensiz link alımı, backlink satın alınması, yanlış backlink konumlandırılması ya da başka bir nedenden dolayı Google’ı kandırmaya yönelik hamleler sonucu Google’ın web sitelere uygulamış olduğu bir yaptırımdır. Manuel spam, filtre ya da ban olarak adlandırılabilecek bu durumun temelinde Google anti SEO’yu ve spam içeriği engellemeyi hedeflemektedir. Manuel spam cezası Google tarafından elle uygulanan ve bir sitenin alabileceği en ağır cezalandırma yöntemidir. Çünkü bu ceza web sitenin almış olduğu indekslerin Google üzerinden sıralama kaybetmesi anlamına gelmektedir. Bu cezanın alınması için sitede yer alan içeriklerin spam olarak belirli bir yüzdeye ulaşmış olması ve yanlış SEO çalışmalarının yapılmış olması gerekmektedir. Manuel spam cezası almış olan bir sitenin, yeni bir siteye aynı tasarım ve aynı içerikler ile taşınması durumunda ise aynı cezayı tekrardan alması mümkündür. Bu yüzden söz konusu durumun tekrarlanmaması gerekmektedir.
Tam Spam Nedir?
Google tam spam cezası alınması demek web sitesinin Google indekslerinden silinmesi anlamına gelmektedir. Tam spam cezasına maruz kalmak, Google’ın web yöneticisi yönergelerine uygun olmayan teknikler kullanılan bazı sayfalara sahip olduğunuz anlamına gelmektedir. Yani sitede otomatik olarak oluşturulan anlamsız kelimeler, sitede gizleme, başka sitelerden kopya içerik toplanması gibi spam tekniklerin uygulanması ya da Google kalite yönergelerinin farklı şekilde sürekli olarak ciddi düzeyde ihlal edilmesinin anlaşılmasıdır. Tam spam cezası alınması durumunda arama motoru üzerinden indexlerin silinmesi sorunuyla karşılanmaktadır.
Manuel Spam Cezası Alma Sebepleri Nelerdir?
Yapmış olduğunuz yanlış ve hatalı çalışmalardan dolayı ya da sitenizin saldırıya uğraması sonucu Google tarafından manuel spam cezası ya da tam spam cezası almanız mümkündür. Eğer ki Google’dan böyle bir ceza alırsanız Google webmaster tarafında panelinizde bu durumla ilgili bir mesaj görürsünüz. Peki, manuel spam cezası alma sebepleri nelerdir? Şimdi kısaca bunlara bir göz atalım.
Yanlış ve Bilinçsiz Backlink Kullanımı
Bilinçsiz backlink kullanımını temel anlamda yanlış backlink kazanımı olarak tanımlayabiliriz. Yani linklerle dolmuş, taşmış tabir yerindeyse link çöplüğüne dönmüş olan web sitelerden backlink almanız size fayda sağlamayacak, aksine zarar verecektir. Çünkü bu tip durumlar sitenizin spam rekorunu yükseltici etkiye sahip olmaktadır. Ayrıca site içeriklerinizden ve sektörünüzden alakasız olan yerlerden, kalitesiz web sitelerden, adult sitelerden ya da bu kapsamdaki kötü sitelerden backlink almanızda size zarar vermektedir. Bu bilinçsiz backlink kullanımını kimi zaman site sahipleri yapabilirken bazen de siteniz saldırıya uğradığına sizin bilginiz olmadan bu web sitelerden backlink alabilirsiniz. Bundan dolayı düzenli olarak backlink analizi yaparak, kalitesiz ve zararlı sitelerden gelen linkleri tespit edip, bunları reddederek Google’a bildirmeniz gerekmektedir.
Doğal Olmayan Link Kullanımı
Doğal olmayan link kullanımı Google nezdinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; sitenize sizin tarafınızdan verilen doğal olmayan, yanıltıcı linkler ve sitenize dışarıdan verilen doğal olmayan, yapay, yanıltıcı linklerdir. Doğal olmayan linklerin tespit edilerek sitelere ceza verilmesinin sebebi ise arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak isteyen sitelerin link alışverişi yapması, link satın alması veya link satmasıdır. Google Penguen güncellemesi ile bu kişileri tespit ederek cezalandırmayı tercih etmektedir. Ücretli elde edilen linkler, karşılıklı link alışverişi sonucunda alınan linkler, spam konuk yazar linkleri, otomatik olarak oluşturulan linkler, spam forum yorum linkleri, sayfa içeriği ile ilgisi olmayan linkler, kalitesi olmayan dizinlerden ya da Google tarafında riskli olan sitelerden alınan linkler Google cezası alınmasına sebeb veren doğal olmayan linklerdir.
Yukarıda bahsedilen durumlardan dolayı yani doğal olmayan linklerden dolayı ceza alınması durumunda ya da ceza almamak adına doğal olmayan linklerin temizlenmesi gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için ise webmaster araçları yardımıyla sitenizdeki linkleri ve sitenize gelen linklerin tespitini yapmanız gerekmektedir. Siteniz içerisinde yer alan doğal olmayan linkleri kaldırarak bunlardan arınabilirsiniz. Sitenize gelen doğal olmayan linklerden kurtulmak için ise link reddetme işlemeni gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Zararlı backlinklerle ilgili “Zararlı Backlinklerden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?”(https://www.stratejikseo.com/zararli-backlinklerden-kurtulmak-icin-neler-yapilmalidir/) blog yazımızı okuyarak konu hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Paravan Sitelerin Yanlış Kullanılması
SEO çalışmaları yapılırken ana sitenin, sayfaların ve anahtar kelimelerin güçlendirilmesi ve desteklenmesi adına paravan alt sitelerden faydalanılmaktadır. Ancak bu siteler üzerinde kimi zaman link çıkış oranına dikkat edilmemektedir. Özellikle de Whois ve analytics kayıtları aynı olan web sitelerin spama düşme riskleri daha fazladır. Çünkü çoklu kullanım ile yapılan hata ve yanlışlar Google tarafından asla kabul görmemektedir. Bundan dolayı paravan siteler üzerinden link çıkışı yaparken çok dikkatli olunmalı ve hiçbir zaman tabir yerindeyse abarta abarta link verilmemelidir. Paravan siteler üzerinden link çıkışı yaparken içerik uzunluğuna, doğru anahtar kelime kullanımına, linkin doğru içerik sayfasından çıkmasına ve benzeri faktörlere dikkat edilmelidir.
Kullanıcı Kaynaklı Spam İçerikler
Kullanıcı kaynaklı oluşturulan spam içerik cezası demek web sitenize gelen kullanıcılardan dolayı Google’ın sizi cezalandırması demektir. Yani bu durum sizin değil ama sitenize gelen kullanıcıların spamcı olduğu anlamını taşımaktadır. Kullanıcı kaynaklı spam cezası aldınız anca bu faktörden dolayı alınan spam cezasından kurtulmak sizin sorumluluğunuzda olan bir durumdur. Kullanıcı kaynaklı olarak spam cezası alınabilecek durumlar içerisinde; forum sayfaları, ziyaretçi sayfaları, blog yorum alanları ve sitenizde kullanıcıların sizle etkileşime geçebileceği diğer site alanları yer almaktadır. Kullanıcı kaynaklı spam cezasıyla karşılaşmamak adına anti-spam yazılımlarından yararlanabilirsiniz. Anti-spam yazılımları genel bir tarama yaparak bu tarz olumsuz içerikleri tespit etmektedir. Ancak bu yardımcı programların gözden kaçırabileceği durumların olması da söz konusu olduğundan her ihtimale karşı sizinde manuel olarak kontroller sağlamız doğru olacaktır. böylelikle bulduğunu spam yorumları kaldırarak riskli faktörleri de ortadan kaldırmış olacaksınız.
Manuel olarak kontroller yaparken reklam olduğu aşikar olan, anlam ifade etmeyen, konudan alakasız, ticari amaç güden ve otomatik olarak oluşturulmuş olan gönderileri tespit etmelisiniz. Bunun haricinde kullanıcı profillerini de düzenli takip ederek, spam olabileceğini düşündüğünüz ve tespit ettiğiniz profilleri de silmelisiniz. Kullanıcı kaynaklı spam cezası almamak adına sitenizde Google Captcha kullanabilir, dışarıya verilecek olan tüm linkleri nofollow yapabilirsiniz. Ayrıca kullanıcıların spam şikayeti yapabilmelerini sağlayabilir ve tüm yorumları düzenleyebilme yetkisine sahip olmanız gerekmektedir.
Sitenin Hacklenmesinden Kaynaklı Spam Cezası
Bazen Google web yöneticisi yönergelerine uyulmasına rağmen, Google tarafından manuel spam cezası alınabilmektedir. Bu durumun sebebi ise sitenin hacklenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Saldırıya uğrayarak hacklenen bir site hem site sahibine hem de site kullanıcılarına zarar vermektedir. Bundan dolayı da Google site sahiplerinden bu sorunun giderilmesini istemektedir. Hacklenmiş olan bir siteyi ilgili bu zor süreçten kurtarmak elbette kolay olmayacaktır. Ancak bu kötü süreçten arınmak için atılabilecek bazı temel basit adımlar vardır. Çalışmalarınıza ilk olarak sitenizi erişeme kapatarak, sitenizi karantinaya alarak başlayabilirsiniz. Bunun için dilerseniz sunucunuzu kapatabilir veya 503 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Bununla beraber FTP kullanıcı bilgilerini, site yönetici bilgilerini ve içerik yönetim sistemleri başta olmak üzere sitenizdeki tüm parolaları değiştirebilirsiniz.
Parola sıfırlama işlemlerinden sonra ise yapılması gereken çalışma, sitenize yapılan hack saldırısının içeriğini tespit etmektir. Sitenizin maruz kalabileceği temel hack yöntemleri içerisinde spam saldırılar (spam sayfa, link vb. ekleme), bilgisayara zarar vermek üzere yapılan kötü amaçlı yazılımlar ve site kullanıcılarının bilgilerini toplamaya yönelik saldırlar yer almaktadır. Saldırı türünü ve amacını tespit ettikten sonra ise mevcutta oluşmuş olan sitenizdeki açıkları kapatmalısınız. Sitenizde var olan hangi açığın bu saldırıya sebebiyet verdiğini tespit ederek bu problemi ortadan kaldırmalısınız. Açık vermenizi tetikleyecek faktörler içerisinde ise virüslü bilgisayar, kolay şifreler, güncelliğini yitirmiş yazılımlar, yeterli güçte yazılmamış kod yapısı gibi durumlar yer alabilmektedir. Mevcut tüm problem ve sorunların tespit edilmesi ve düzeltilmesi için ise yapabiliyorsanız kendiniz, eğer yapamıyorsanız Stratejik SEO gibi profesyonel firmalardan yardım almalısınız.
Gizleme veya Gizli Yönlendirmelerden Kaynaklı Spam
Google manuel spam cezalarından biride gizleme veya gizli yönlendirmeler ile ceza alınmasıdır. Eğer ki manuel işlem sayfanızda gizleme veya gizli yönlendirme kaynaklı ceza aldığınıza dair mesaj görürseniz web sitenizin kullanıcılara, Google’a gösterdiğinden farklı sayfalar gösterdiği anlaşılmalıdır. Bu cezayı alabileceğiniz bir başka sebep ise kullanıcıları, Google’ın gördüğünden farklı bir sayfaya yönlendirdiğiniz durumudur. Çünkü gizleme ve gizli yönlendirmeler her zaman Google’ın web yöneticisi yönergeleri kurallarını ihlal eden nedenlerdir.
Bahsedilen bu durumdan kaynaklanan bir ceza ile karşılaşılması durumunda ise yapılması gereken ilk işlem gizlemenin tespit edilmesidir. Bunu anlayabilmeniz için ise Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü gösteren Google Olarak Getir işlevini kullanabilirsiniz. Google’ın sayfanızı gördüğü durum ile sizin tarayıcınızdan bakıp gördüğünüz hali karşılaştırarak varsa farklılıkları tespit edip, düzeltmelisiniz. Yapmanız gereken bir başka işlem ise yeniden yönlendirmelerin kontrol edilmesidir. Web siteniz içerisinde ziyaretçilerinizin gitmek istemediği bir sayfaya yönlendirme yapan URL’leleri tespit ederek ya bunları düzenleyip doğru sayfalara yeniden yönlendirmelisiniz ya da tamamen silerek ortadan bu sorunu kaldırmalısınız. Ayrıca sitenizde koşullu yönlendirme yapan URL’lerin olup, olmadığını da kontrol etmelisiniz. Yani sadece Google aramalarından gelen kullanıcıları ya da sadece belirli bir IP adresi aralığından gelen kullanıcıları yönlendiren URL’ler var mı yok mu diye kontrol etmeniz gerekmektedir.
Google tarafından gizleme ve gizli yönlendirmelerden kaynaklı spam cezası almamak adına yukarıda bahsedilen faktörlerin hepsine özenle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Zayıf İçerik ve Kopya İçerik Kaynaklı Spam Cezası
Google her zaman kullanıcılarına aradıkları ile ilgili en faydalı bilgiyi içeren sayfa ve siteleri sunmayı hedeflemektedir. Bundan dolayı eğer ki siteniz zayıf kaliteli içerik, mükerrer ve kopya içerikler ile doluysa Google tarafından zayıf içerik/spam içerik cezası alabilirsiniz. Peki, zayıf içerik nasıl oluyor?
Başka bir sitede yer alan içeriğin alınıp kendi sitemiz üzerinde, kendi içeriğimizmiş gibi yayınlanmış olmasını tespit eden Google bu içeriği zayıf içerik olarak algılamaktadır. Bir başka zayıf içerik cezası sebebi ise eğer bağlı bir siteye sahipseniz ve ilgili site üzerinde sadece bağlı linkleri konumlandırmak için kullanılıyorsanız Google’dan zayıf içerik cezası almanız muhtemeldir. Yine web sitenizde biribirine çok benzeyen yapıda sayfaların olması, içeriklerin çok benzer olması da Google tarafından zayıf içerik cezası almanıza sebebiyet verebilir. Google her sayfanın özgün içeriklerden oluşmasını istemektedir. Bu gibi problemlerden dolayı Google nezdinde zayıf içerik cezası almak istemiyorsanız her zaman içeriklerinizin kaliteli, özgün olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Manuel Spam Cezaları İçin Yeniden Değerlendirme İstekleri
Yeniden değerlendirme isteği; Google’dan manuel spam cezası aldıktan sonra tanımlanmış olan sorunların düzeltilmesi ile yapılan düzenlemeler için Google’a sitenin incelenmesi talebinde bulunulmasıdır.
Google’ yeniden değerlendirme isteği göndermek için ilk olarak search console hesabınızda oturum açmanız gerekmektedir. Sonrasında mevcut verilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmak adına web sitenizin tüm sürümlerini doğrulama işlemini yapın. Ardından Google’ın web sitenizde herhangi bir işlem yapıp, yapmadığını anlamak için “manuel işlemler” bölümü üzerinden kontrol sağlayın. Manuel işlemler kısmında sitenizle ilgili yer alan sorunların açıklamalarını dikkatle okuyun ve burada açıklandığı gibi düzenlemeleri yapın. Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra sitenizde başka bir sorun olup, olmadığından emin olmak için “search console” kısmında yer alan “güvenlik sorunları”nı incele bölümünden kontrol sağlayın. Son adım olarak ise Google’ın sitenizi tekrardan değerlendirmesini istemek adına “İnceleme talebinde bulunun” butonuna tıklayın.
Google’a yeniden değerlendirme isteği gönderimi sırasında olabildiğince şeffaf ve spesifik olmaya özen gösterin. Mevcut sorunların giderilmesi için yapılanları tüm detayları ile aktarın. Yeniden değerlendirme isteği talebinde verilecek bilgileri bazen Google Doc ya da Seets dosyası olarak yazıp, inceleme talebine eklemek sizin adınıza kolaylık oluşturabilir. Bu dosyaları hazırlarken Google’a web sitenizden kaldırmış olduğunuz zararlı linklerin listesini, sitenizden silmiş olduğunuz spam yorumların listesini, eğer ki sitenize saldırı olmuşsa kötü amaçlı yazılıma dair yapılan temizlemelerin detaylarını aktarabilirsiniz. Ayrıca mevcut sorunların tekrar yaşanmaması adına almış olduğunuz önlemlerinde bilgisini Google’a sunmanız faydanıza olacaktır.
Kaynak : https://www.stratejikseo.com/manuel-spam-cezasini-gidermek-icin-yapilmasi-gerekenler/