Meta Robotlar
Meta Robotlar etiketi, arama motoru örümcek aktivitesini (tüm önde gelen arama motorları için) sayfa düzeyinde kontrol etmek için kullanılabilir. Arama motorlarının bir sayfayı nasıl işleyeceğini kontrol etmek için meta robotları kullanmanın birçok yolu vardır:
[*]index/[COLOR=#993366]noindex[/COLOR] arama motorlarına, sayfanın taranıp taranmayacağını ve sonuç gösterme için arama motorlarının indekslerinde tutulup tutulmayacağını söyler. Eğer “noindex” kullanmayı tercih ederseniz, sayfa arama motorlarından çıkarılır. Varsayılan olarak arama motorları tüm sayfaları indeksleyebileceğini farz eder, yani “[COLOR=#ff00ff]index[/COLOR]” değerini kullanmaya gerek yoktur.
[*][COLOR=#00ffff]follow[/COLOR]/[COLOR=#993366]nofollow[/COLOR] arama motorlarına sayfadaki linklerin taranıp taranmayacağını söyler. Eğer “[COLOR=#800080]nofollow[/COLOR]” kullanmayı tercih ederseniz, arama motorları sayfadaki linkleri keşif ve sıralama amacıyla dikkate almaz. Varsayılan olarak, tüm sayfalar “[COLOR=#3366ff]follow[/COLOR]” özelliğinde farz edilir.
Örnek olarak:
[*][COLOR=#ffcc00]noarchive[/COLOR] arama motorlarının, sayfanın önbelleğe alınmış bir kopyasını saklamasını kısıtlamak için kullanılır. Varsayılan olarak, arama motorları indeksledikleri, arama yapanların arama sonuçlarındaki “önbellek” linki ile erişebilecekleri tüm sayfaların görülebilir kopyalarını, korur.
[*][COLOR=#cc99ff]nosnippet[/COLOR] arama motorlarına arama sonuçlarında, sayfa başlığının veya URL’nin yanındaki metnin açıklayıcı bir ön izlemesini kaydetmekten kaçınması gerektiğini bildirir.
[*][COLOR=#ff6600]noodp[/COLOR]/[COLOR=#ffff00]noydir[/COLOR] arama motorlarına arama sonuçlarında, Açık Dizin Projesi (DMOZ) veya Yahoo! Dizin’inden bir sayfa hakkında açıklayıcı bir ön izleme kaydetmemesini söyleyen, özelleştirilmiş etiketlerdir.
http başlık talimatı [COLOR=#993366]X-Robots[/COLOR]-Etiketi de aynı işe yarar. Bu teknik çalışmalar, özellikle görseller gibi HTML olmayan dosyalardan oluşan içerikler için iyidir.
Meta Açıklama
Meta açıklama etiketi, bir sayfanın içeriğinin kısa bir açıklaması için vardır. Arama motorları bu etiketteki anahtar kelimeleri veya kelime gruplarını sıralamalar için kullanmazlar, ama meta açıklamalar arama sonuçlarındaki bir sıralamanın altında görünen metnin ön izlemesi için temek kaynaktır.
Meta açıklama etiketi reklam metni işlevine, okuyucuları arama sonuçlarından sitenize çekmeye yarar ve bu yüzden, arama pazarlamacılığının çok önemli bir bölümüdür. Ustalıkla okunabilir, ilgi çekici, anahtar kelimeler içeren (Google’ın açıklamalardaki anahtar kelimeleri nasıl “kalın yazı” yaptığını hatırlayın) bir açıklama yazmak arama sonuçlarından sayfanıza daha yüksek bir tıklanma oranı gelmesini sağlayabilir.
Meta açıklamalar herhangi bir uzunlukta olabilir, arama motorları genellikle 160 karakterden uzun olan açıklamaları keser, yani genellikle bu limitlere sadık kalmak daha mantıklıdır.
Meta açıklamalar olmadığında, arama motorları sayfanın diğer ögelerinden bir açıklama yaratır. Birçok anahtar kelime ve başlık hedefleyen sayfalar için bu mükemmel legal bir taktiktir.
Meta Anahtar Kelimeler
Meta anahtar kelimeler bir zamanlar değerliydi, ama artık arama motoru optimizasyonu için hiçbir değeri veya önemi yok. Geçmişe bakılarak meta anahtar kelimelerin kullanımının neden düştüğü için SearchEngineLand’den Meta Anahtar Kelime Etiketi 101’i okuyun.
[COLOR=#ffcc00]Meta refresh, meta revisit-after, meta content type, vb.[/COLOR]
Bu etiketler arama motoru optimizasyonu için kullanılmasına rağmen, işleyiş için daha az öneme sahiptir ve bu yüzden biz de, harika detaylarla cevaplaması için bu işi Google Site Yöneticisi Araçları Yardım sayfasına bırakıyoruz –Meta Etiketler.
Yardımcı İpucu Konu ;
URL Yapıları
URL’ler, belirli bir belge için web adresleri, aramaya bir bakış açısı için harika bir değerdir.
Birçok önemli yerde karşımıza çıkarlar.
Arama motorları URL’leri arama sonuçlarında göstermeye başladığından beri, linke tıklanmayı ve görünürlüğü etkileyebiliyorlar. URL’ler aynı zamanda, belgelerin sıralanmasında ve isimlerinde, aranan terimleri barındıran bu sayfaların, anahtar kelimelerin uygun, açıklayıcı kullanımından bazı yararlar sağlaması için kullanılır.
URL’ler web tarayıcısının adres satırında bir görünüm sağlarlar ve bu genellikle arama motorlarında küçük bir etki yapar, zayıf URL yapıları ve tasarımları olumsuz kullanıcı deneyimlerine sebebiyet verir.
Yukarıdaki URL, bu blog yazısındaki kaynak gösterilen sayfayı hedefleyen [COLOR=#00ff00]link anchor[/COLOR] texti olarak kullanılmış.
URL Yapım Kılavuzları
Empati Kurun
Kendinizi bir kullanıcı yerine koyun ve URL’nize bakın. Eğer kolayca ve doğru olarak içeriğinizin, sayfada aradığınız şeyle ilgili olduğunu anlayabiliyorsanız, URL’leriniz uygun bir şekilde açıklayıcıdır. URL’deki her bir detayı okumanıza gerek yok, ama kabataslak bir fikir iyi bir başlangıç noktası olacaktır.
Daha kısa daha iyidir
Açıklayıcı bir URL iyiyken, uzunluğu düşürmek ve / işaretlerini azaltmak, kopyala yapıştır yapılması için (emaillere, blog yazılarına, kısa mesajlara, vb.) URL’nizi basitleştirir ve arama sonuçlarında tamamen görünebilir hale getirir.
Anahtar kelime kullanımı önemlidir (ama aşırı kullanımı tehlikelidir)
Eğer sayfanız belirli bir terime veya kelime grubuna hedeflenmişse, bunu URL’nize eklediğinize emin olun. Buna karşın, SEO amacıyla birçok anahtar kelimeyi doldurmaya çalışarak aşırıya kaçmaktan kaçının –aşırı kullanım, daha kullanışsız URL’lere sahip olmakla ve [COLOR=#ff0000]spam[/COLOR] filtrelerine takılmakla sonuçlanabilir.
İstikrarlı Olun
En iyi URL’ler birçok parametre, sayı ve sembol içermeyen okunabilir URL’lerdir. Apache için [COLOR=#ffff00]mod_rewrite[/COLOR], Microsoft için ISAPI_rewrite gibi teknolojileri kullanarak, “http://www.seocu.com/blog?id=123″ gibi dinamik URL’leri kolayca, “http://www.seocu.com/blog/okunabilir-url-yapabiliriz” gibi okunabilir URL’lere çevirebilirsiniz. Hatta sadece URL’deki dinamik parametreler bile düşük sıralamayla ve indekslenmeyle sonuçlanabilir.
Kaynak: http://www.seocu.com/meta-etiketleri-ve-aciklamalari