Herkese Merhaba ;

SEO Eğitimimiz ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz. Video'yu metnin hemen altında paylaşıyorum. Deşifresini burada bulabilirsiniz. İyi seyirler

SEO Eğitiminiz ile ilgili Dikkat Etmeniz Gerekenler, Kaynaklar , Rehberler


Yeni bir SEO videosu ile tekrar karşınızdayız. Bir önceki videomuzda backlinkin ne olduğunu nasıl alınması gerektiği ile ilgili bilgi vermiştik. Bu haftaki video konumuz ise SEO Eğitimi. Hepimiz burada SEO (İng: Search Engine Optimization) hakkında bilgi edinmek, öğrenmek için birlikteyiz. Fakat SEO yeni bir teknoloji olan arama motorları ile hayatımıza girmiş bir konu olması sebebiyle bir okulda veya üniversitede düzenli bir eğitim programına dahil edilmiş değil. Amerika’da yeni yeni ama Türkiye’de böyle bir alan yok. Bir şekilde herkesin kendi bireysel çabası veya topluluklarda birbirlerini bilgilendirmeleri sonucu öğrenebiliyoruz.SEO kursu olarak Türkiye’de hizmet veren bazı kuruluşlar var fakat içeriği hakkında herhangi bir bilgim olmadığı için bir şey söyleyemem.

Sizin SEO eğitiminizi nasıl yapmanız gerektiği ile ilgili, hangi kaynaklardan yararlanabilirsiniz bunlarla ilgili birkaç açıklama yapmak istiyorum. Öncelikle şunu söylemem lazım; dünyadaki en büyük arama motorları A.B.D’de çıkmış. Yani bu teknoloji Amerikan merkezli bir teknoloji ve birçok blogger uzman ve arama motorlarında çalışmış uzmanların hepsi yine Amerika’da. Dolayısıyla ben sizlere bir şekilde mümkünse İngilizce dil problemini çözmenizi tavsiye edeceğim. Sonuçta bu uzun soluklu bir eğitim. Yani bugünden yarına hemen uzman olmayacağız. Uzun soluklu bir hedefimiz varsa bununla ilgili dil konusunu da çözebiliriz diye düşünüyorum. Tabi ki Türkçe kaynaklar da var ama doğru kaynağı uzmanlardan daha çok çeşitli şekilde almak için dil konusunu çözmeniz gerektiğini düşünüyorum.
SEO Eğitimi – Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO ile ilgili kaynaklara geçmeden önce söylemek istediğim bazı şeyler var; Bu yeni bir teknoloji hepimiz biliyoruz. SEO ile ilgili bir uzman olmaya çalışırken veya bilgi almaya çalışırken nelere dikkat etmemiz lazım? Öncelikle düzenli takip etmemiz gerekiyor. Yeni bir teknoloji olduğu için, sürekli geliştiği için, eski SEO uygulamaları yerini yenilerine bıraktığı için sürekli olarak güncel kalmamız lazım, takip etmemiz lazım. Algoritmik değişiklikler sürekli yapılıyor biliyorsunuz. Google’ın algoritmaları var, yeni algoritmalar ekleniyor, değiştiriliyor ve 1–2 sene önceki algoritma değişkenleri tamamen ağırlıklarını farklılarştırarak yenilerine bırakıyorlar. Dolayısıyla sürekli takip etmemiz gerekiyor. Kendimize uzun vadeli hedefler koymamız lazım.

Dediğim gibi bugünden yarına, hemen 1-2 hafta sonra belli başlı konularda bilgi sahibi olsanız da “arama motoru optimizasyonu” genelinde bir uzman seviyesine gelmeniz pek mümkün değil. Dolayısıyla uzun soluklu bir yol, yavaş yürünmesi gereken bir yol, yani hızlı koşularla kendimizi yormadan hedefimize yönelebiliriz. SEO’nun birçok alt başlığı var. Hedeflerimizi bu alt başlıklar üzerinden de belirleyebiliriz. Aşırı şekilde bir detay söz konusu. Yani bir konunun detayı dallanıp budaklanıyor. Örnek veriyorum; web sitenin hız performansı ile ilgili genel bir bilgi edinebilirsiniz fakat bunun daha da içine girerek işte server tarafından gelen ilk byte süresini nasıl düşürebilirim, işte CDN’i nasıl kullanmam gerekir, görsel optimizasyonda nelere dikkat etmem gerekir gibi birçok detay da mevcut kendi içerisinde. Öğrendiğiniz birçok şeyi gerçekten içselleştirebilmeniz için tecrübe etmeniz gerekiyor yani bu uzun soluklu SEO eğitiminizde öğrendiğiniz bilgileri tecrübe ederek kendi sektörünüze, kendi rekabetinizde bu bilgileri kullanacaksınız ve nasıl reaksiyon verdiklerini kendi deneyiminizle değerlendireceksiniz bu çok önemli.
Başlangıç SEO Rehberleri ve Blogları

Şimdi eğer SEO konusunda yeniyseniz başlangıç olarak Google’ın SEO başlangıç rehberi var. Türkçe bir kaynak. Bunu okumanızı tavsiye ediyorum. En azından SEO ile ilgili size genel bir fikir verecektir. Ayrıca Moz’un SEO’ya başlangıç rehberi (Beginners guide to SEO) içeriğini de okumanızı tavsiye ediyorum. Tabi ki bu İngilizce. Aynı şekilde Quicksprout’un Advance Guide to SEO gibi 30-40 sayfalık içeriklerini okuyabilirsiniz. Bunun dışında takip etmeniz gereken birçok blog var bunların bazılarından bahsedeceğim. Bir de şunu söyleyeyim hepsini okumanıza gerek. O kadar çok kaynak var ki bir süre sonra o okuduğunuz şeyi anlamama boyutuna gelebilirsiniz, o yüzden yavaş yavaş sindire sindire okuyun. Okuduktan sonra fikriniz gelişecektir. Daha sonra siz de size uygun kaynaklardan devam edeceksiniz. Yani birçok kaynak var ama İngilizce burada ne yazık ki bizi kısıtlayan bir durum. Blog konusunda da ben yine Moz.com’un blog sayfasını tavsiye ediyorum. Çok kaliteli içerikler var. Her Cuma Rand Fishkin’in paylaştığı whiteboard friday videoları var. İzlemenizi tavsiye ediyorum. Mümkünse en baştan alın teker teker izleyin. Backlinko tavsiye ediyorum yine aynı şekilde.SEO by the SEA, Search Engine Land ve Türkçe kaynak olarak da Seosozluk.com’u tavsiye ediyorum. q5digital üzerinden de SEO Eğitim videolarını ve makaleleleri takip edebilirsiniz.
SEO Kitabı : Art of SEO

Dediğim gibi bu kaynakların dışında birçok kaynak var. Spesifik olarak ilgilendiğiniz alanlar varsa yorum bölümüne yazın. Ben de size onunla ilgili dönüş yapacağım. Blog okuyacağız, SEO başlangıç rehberlerini okuyacağız, bu arada “Art of SEO” diye bir kitap var bulabilirseniz Rand Fishkin’in de bulunduğu 4 tane uzmanın yazmış olduğu bir SEO kitabı. Bunun dışında videolar izleyeceğiz. Bir de forumlar var tabi ki. Kendi tecrübelerimizi başkalarıyla paylaşarak bilgi alışverişinde bulunabiliriz veya herhangi bir sorumuzu paylaştığımızda bize oradan bir yardım gelebilir. Forumlarda da gene WebMasterWorld ve SEO Subreddit’ten faydalanabiliriz, bunlar İngilizce kaynaklar. Bu arada *** ve WMaracı Türkçe kaynaklarımız. Burada da Türkiye’deki uzmanlarla iletişim halinde bulunabiliriz.
SEO Eğitiminizde Bütünlük !

SEO konusunda dikkat etmemiz gereken bazı konular var. SEO sürekli gelişen bir alan olduğu için birçok uygulama artık kendisini yeni uygulamalara bırakıyor. Eski SEO uygulamalarını bilmemiz lazım. Güncel kaldığımız sürece bunları bilebiliriz. Dolayısıyla bunları uygulamamamız lazım. Bu çok önemli bir konu. Çünkü bunu her 2-3 yılda bir yaşayacağız. Yani geçmiş 10 yıldaki uygulamalar artık uygulanmıyor hatta web sitenize zarar verebiliyor. Bütünlük çok önemli. Yani arama motoru optimizasyonu birçok alt başlığa sahip. Bunun için de dediğim gibi performans, tasarım, kod yapısı, içerik kalitesi, link profili, marka, ürün, hizmet… Birçok şey var. SEO’nun bizim için bir bütünlük arz etmesi lazım. Yani biz detaylarda kaybolursak; örnek veriyorum ben sürekli içerik paylaşacağım, backlink alacağım, web sitem bir yere gelecek diye düşünüyorsanız hata yapıyorsunuz. Arama motoru optimizasyonu bütünlük bir konu. Her şeye dikkat etmeniz gerekir.

Video için tıklayın : https://q5digital.com/seo-egitimi/