Merhaba değerli forum üyeleri,
SEO sektörüne katkı sağlamak başta olmak üzere, tüm üyelerin bu bilgilerden faydalanarak bir şeyler başarması amacıyla bu eğitimi veriyorum. Her gün 1 bölüm paylaşarak ortalama 2 ay içerisinde tamamlamayı hedefliyorum. Etkileşim oranına göre SEO aracı kupon ve kodları hediyelerimiz olacak. Yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın!
1. SEO nedir?
Arama motoru optimizasyonu, web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine "taramasına" olanak sağlayacak şekilde arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek "web sitesinin optimize edilmesi" hedeflenen anahtar kelimelere ait arama moturu aramalarında yükseltilmesidir. Özetle, oyunu kurallarına göre oynamayı öğrendiğimiz zaman Google bizi her zaman ödüllendirir.
2. SEO’nun 3 temel kategorisi
SEO çalışmalarının 3 temel kategorisi vardır:
Teknik SEO: Sitenin botlar tarafından kolay indekslenebilmesini sağlama, sunucu, hız, sayfa ve URL yapısı gibi konular teknik SEO kapsamına girer. Teknik SEO konuları arama motoru sıralamalarında içerik ve link inşası kadar ağırlığa sahip olmamakla birlikte sitenin sağlığını etkilediği için kısmen doğrudan, kısmen de dolaylı öneme sahiptir.
İçerik: İçerik kalitesi, anahtar kelime kullanımı, sayfa düzeni, başlık, görsel ve iç-dış bağlantı kullanımı gibi konuları içermektedir. İçeriğin özgünlüğü ve kalitesi sıralamayı doğrudan etkiler.
Link inşası: Sitenizin ana sayfasına ve içerik sayfalarınıza başka sitelerden verilen bağlantılardır. Bu bağlantıların sayısı ve kalitesi sıralamalardaki yerinizi doğrudan etkiler.
Güncel Google algoritmasına göre;
İyi bir içeriğiniz varsa ancak link inşanız yetersizse sıralamalarda iyi bir yer bulma şansınız yine de olur. Kötü bir içeriğiniz var ancak link inşasında ok başarılıysanız sıralamada iyi bir yer bulma şansınız olur. İyi bir içeriğiniz ve link inşanız varsa sıralamada en üst sıralarda olursunuz. Teknik SEO’da yapacağınız çalışmalar, sıralamada sizinle aynı durumda olan içeriklere karşı görece daha az üstünlük sağlar. Teknik SEO bir optimizasyon kategorisidir.
3. Nasıl ilerleyeceğiz?
Bu rehberi, SEO başarı faktörleri temel alınarak hazırladığı için modüler bir yapıdadır. Yani adım adım ilerleyerek size bir süreç anlatımı yapmaz. Bunun yerine temel kavramları ve stratejileri modüler bir yapıda açıklayarak bilgi sahibi olmanızı sağlar. Yine de, özellikle SEO’ya sıfırdan başlayacaklar için yön gösterici olması açısından bir ilerleme adımları ekliyorum.
SEO için genel ilerleme adımları
- Mutlaka özgün ve kaliteli bir içerik oluşturarak başlamalısınız. İçeriğinizi oluşturmadan önce anahtar kelime çalışması yapmalı ve ihtiyacınız olan anahtar kelime grubunu belirlemelisiniz.
- Sitenin teknik anlamdaki hatalarını gidermeli, Google botların sorunsuz tarama yapabilmesini sağlayacak ayarlamaları ve sitenin genel performasını iyileştirici optimizasyonları yapmalısınız.
- İçeriğinizi oluşturduktan sonra link inşasına ve site dışı SEO çalışmalarına başlamalısınız. İçeriğinizin konusu ile alakalı sitelerden alacağınız dış bağlantıların sayısı ve kalitesi sıralamanızı doğrudan etkileyecek. İçeriğinizi zaman içerisinde tekrar güncelleyerek optimize edebilirsiniz.
- Sonuçlarınızı takip etmeye başlayın. Google Analytics, Search Console ve yardımcı SEO araçlarından düzenli olarak site ve sayfalarınızın trafik ve sıralama performanslarını takip etmeli ve gerekli düzenlemeleri yapmalısınız.
Bu eğitim bu kadardı, diğer bölümlerde görüşmek üzere.