Blog yazarlığı ve buna benzer içerik üretimi işlerinden sağlanan kazançlar çok cazip olduğu için insanlar buna yönelmek istiyor. Bu gibi işlerde SEO hayati önem taşır. Bu yüzden içerik üretme işine başlamak isteyen kişiler öncelikle SEO uyumlu makale yazmayı öğrenmek istiyor. Bu konuda ilk bilinmesi gereken şey SEO'nun ne olduğudur.
SEO Nedir ?
SEO yani 'Search Engine Optimization' arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir.
Bir içerik üretirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey arama motorlarının bu içeriği nasıl yorumlayacağıdır. Örneğin Google'da ön sıralarda çıkmayacak bir içerik size başarı getirmeyeceği gibi hevesinizi de kıracaktır.
Bu yüzden bu işe başlamadan önce SEO'nun nasıl yapıldığını, ne kadar önemli olduğunu iyice kavramanız gerekmektedir.
SEO Uyumlu Makale Yazma Kriterleri
Arama motorları içeriğinizi belli kriterlere göre değerlendirir ve buna göre arama sonuçlarında ön sayfalarda veya arka sayfalarda çıkacağınızı belirler.
Makalenizde konuyu kısa cümleler halinde açıklamalısınız.
Uzun ve kafa karıştırıcı cümleler kurmak yerine kısa cümleler ile konuyu açıklamalısınız.
Anahtar kelime kullanımına dikkat etmelisiniz.
Arama motorlarında ön sırada çıkmak için her yere anahtar kelime koymak sitenizin kalıcı cezalar almasına sebep olacaktır.
Hedefiniz kullanıcıya fayda sağlamak olmalı.
Blog işine başlarken hedefiniz para kazanmak olmamalı. Kullanıcıya fayda sağlamak için yazmak hem sizi sıkmaz hem de başarılı olmanızı sağlar. Para kazanma hedefiyle başlarsanız kısa sürede sıkılıp bırakırsınız.
Hileye başvurmayın.
Sitenize hit sağlamak, backlink eklemek gibi durumları abartırsanız spam cezaları ile karşılaşırsınız. Emek verip sitenizi büyütmeye çalışmalısınız.
Alt başlık kullanın.
Yazılarınızda HTML'in 'h' (başlık) etiketlerini kullanmalısınız. Bir sayfada en fazla 2 tane 'h1', en az 2 tane 'h2' etiketi kullanmalısınız. Alt başlıklarda anahtar kelimeyi kullanmak da yazılarınızı üst sıralara taşır.
Yazılarınızı düzgün ve okunaklı yazın.
SEO uyumlu makale yazmanın püf noktalarından birisi de yazıyı paragraflara bölmektir.. Tek paragraftan oluşan karmaşık yazılar kullanıcı tarafından okunmaz. Yazınızı paragraflara bölmeli ve alt başlıklar ile konuyu ayrıştırmalısınız. Aksi takdirde sitenizde kullanıcılar uzun süre kalmayacaklardır. Bunun sonucunda Google sitenizin spam olduğunu düşünüp sizi arka sıralara atacaktır.
SEO eklentileri kullanın.
Blogunuzu WordPress gibi CMS (içerik yönetim sistemi) ile oluşturduysanız SEO eklentileri kullanabilirsiniz. 'Yoast SEO' ve 'All In One Seo' WordPress için kullanılan en popüler SEO eklentileridir.
Meta açıklamaları kullanın.
Meta açıklamaları ile arama motoru sonuçlarında makaleden bir kesit veya makalenizde neyi anlattığınızı kısaca göstererek kullanıcı çekebilirsiniz. Meta açıklamaları kullanmak sitenize emek verdiğinizi gösterir ve Google bunu karşılıksız bırakmaz.
Minimum 300 kelime olmalı.
SEO uyumlu makale yazmak için yazının uzun olması gerekmektedir. Minimum 300 kelime de olsa çoğu site sahibi minimum 500 kelimelik makaleler yazmaktadır.
Yazının kısa olması sıralamada sizi yukarı çıkarmaz.
Çöp indexten kaçının.
Sitenin içeriğine bağlı olarak kategoriler ve etiketler indexletilebilir. Ancak sırf Google'da 20.000 index sahibi olmak için çaba harcamak anlamsızdır. 200 indexi olan bir sitenin 20.000 indexe sahip bir siteden üstün olması olağandır.
Kaliteli içerik üretin.
SEO uyumlu makale yazmanın kurallarından biri de kaliteli içerik yazmaktır. Sırf sitede yazı sayısı fazla olsun diye yazı yazarsanız kalitesiz içerik olur ve sıralamada geri gitmenizi sağlar.
Düzenli içerik üretin.
Siteye bir gün yazı gönderip 5 gün boş bırakırsanız o sitenin başarıya ulaşması mucizedir.
Haftada minimum 5 yazı eklemelisiniz.
Sonuç
SEO uyumlu makale yazma her ne kadar kolay görünse de çok teferruatlıdır. Yazınınızın imla kurallarına uygun olması, düzenli olması ve sürekli sitenin güncel tutulması gerekmektedir. Bahsedilen konulara dikkat ederseniz siteniz ivmelenerek başarıya ulaşacaktır.
Seo Uyumlu Makale Yazma Kriterleri