• Seo Nedir? : Seo arama motorlarında web sitenizi istediğiniz kelimede üst sıralarda görünmesini sağlayacak çalışmlara denir.
• Backlink Nedir? : Sitenizin linkinin başka sitelerde bulunmasıdır. Başka sitelerin sizi referans göstermesi anlamına gelir. İyi sitelerden alınan backlinkler sizin sitenizi arama motorları gözünde güvenilir ve faydalı kılar.
• Özgün Makale Nedir? : Web sitenizi veya site içerisindeki bir sayfayı anlatan başka bir yazıdır. Yazı çalıntı olmamalıdır. Sitenin ehli tarafından yazılması gerekmektedir. Örneğin gergi tavan ile ilgili bir siteyi tanıtacaksanız ustalardan bilgi alarak makaleyi oluşturmalısınız veya ustalara yazdırmalısınız. Kopya içerik sizi gereksiz, çöp site olarak gösterir.
Bir firma rehberi kurdum. Ne kadar çok işletme eklersem o kadar güzel olur kafasındaydım. Google'da indexim yer alacakmıs, almayacakmış bir önemi yoktu veya öneminin farkında değildim. Bir firma ekledim ertesi gün firma baslığını google'a yazınca kendimi gördüm. Bu, şu sekilde oldu; daha once facebook sayfasi bile açmayan bir işletmeyi ( Kocatürk Parke ) siteme eklemistim. Isletmenin adını aratınca google'un sitemi indexledğini gördüm. İyi bir seo'cu arkadasımla ( Eray Yetiştiren ) sohbet ederken bana google'ın önemini anlattı. Basit bir kelimede google'da yer almak kolay olmuştu önemli olan, aranan bir kelimede indexin ilk sayfada ya da ilk sırada görünmesini sağlamatı.
Firma rehberimi baz alarak devam edelim ve başarıya ulaşmak için izlediğim yolları sizlerle paylaşayım.
İlk basta firma baslığı yani index adının önemli olduğunu farkettim. Kastettiğim yer "reklamkap.com/x" "x" olan yerde hangi kelimede çıkmak istiyorsanız o kelimeyi yazmalısınız. "reklamkap.com/kayseri-aktar.html" Kayseri aktar aramalarında çıkmak için ilk aşamadır. Başlık seçiminde dikkat esilmesi gerekenler unsurlar şöyle; Dikkat çekici, kısa ve içerğin ne olduğunu anlatan bir başlık ya da index oluşturmalıyız.
Her indeximize mutlaka 160 karakterlik bir açıklama girmeliyiz. Açıklamada anahtar kelimemizin geçmesi bize avantaj sağlayacaktır. Anlamlı bir cümle ile kullanıcılara sayfamız hakkında özet geçebiliriz. Şöyle bir örnek vereyim;
Safran Aktar olarak Kayseri iline en güvenilir alternatif tıbbi çözümleri sunuyoruz. ( Kullanıcıların gözüne hoş geleni arama motorları sever )
Kayseri Aktar olarak bölgeye en güvenilir alternatif tıbbi çözümleri sunuyoruz. ( Anlam bütünlüğü bozuk olan cümle yararsızdır. )
Bir sonraki aşama indexi kullanıcılarımıza anlatmalız anlatırkende kendi materyallerimizi kullanmalıyız. Yani özgün metnimizi yazmalıyız, kendi çektiğimiz fotoğrafları kullanmalıyız, vidyo ekleyeceksek kendi vidyomuzu yüklemeliyiz.
Kendi metnimizi oluştururken seo uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz. Öncelikle metni anahtar kelime ile boğmamalıyız, sadece gerekli yerlerde ve metnin uzunluğuna göre orantılı olarak kullanmalıyız. Anahtar kelimelerimizi metnin içerisinde kalınlaştırarak arama motoru botlarının gözüne sokmamızda yarar olduğunu düşünüyorum. Anahtar kelimeden daha önemli olan kullanıcıya aradığı metni sunmalıyız, yani kaliteli ve bilgilendirici bir içerik kullanıcımızın sitemizde aradığını bulmasını sağlar. Bilgilendirmeyen bir yazıyı kimse ikinci sefer okumaz veya metninizin tamamı okunmadan sayfanız kapatılabilir. Buda arama motorlarına olumsuz bir sinyal olarak gider. Arama motorlarının en çok dikkat ettiği unsurlardan biri kullanıcıların sitede ne kadar vakit geçirdiğidir. Kaliteli veya çöp bir site arasındaki farkı bu faktör ortaya çıkartır. Okunmayan bir yazı arama motorlarında üstte kalamaz. Bilgilendirmeyen, anlamsız cümleler ile bir gazete bassak kimse o gazeteyi ikinci sefere almaz. Metnimizi oluştururken imla hatası yapmadan veya aza indirgeyerek doğru cümleleri kullanarak oluşturmalıyız.
Sayfa yani index oluştururken konunun Başlığını, Açıklamasını ve İçeriğini hazırlarken nelere dikkat ettiğimi on aylık tecrübemle sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım sizlere faydası olur.Eksiğim veya yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar. Amacım, insanların aradıklarını rahatlıkla bulabilmelerini sağalamaktır.
Adem KILIÇ
adem@reklamkap.com
Kaynak: http://www.reklamkap.com/yazilar/seo-nedir-index-olustururken-nelere-dikkat-etmeliyiz_13.html