Selamlar arkadaşlar,
Blogumuzda farkettiğim kadarıyla Sesli aramalar için bir rehber ve buna benzer bir içerik oluşturmadığımızı gördüm. Son günlerde özellikle 2018 in ilk çeyreğinde herkesin dilinde olan Sesli arama ile ilgili sizlere bilgi vermek istedik.
Nedir Bu Sesli Arama ?
Comscore verilerine göre 2017 yılında dünya genelinin %20’si civarında sesli arama
İlk sesli aramalarda gelişim 71 yılında IBM tarafından 17 dilde çıkartıldı
Google mazisine baktığımızda 16 yıllık bir mazisi var
2007 yılında 1-800-GOOG-411 adı altında Google sarı sayfalar sayfası vardı
Google asistan – Siri – Google Home – Windows cortana şeklinde ilerleme kaydedilmiştir sesli aramalarda
Modern olarak ise : Siri-2011 – Google Now-2012 – Windows cortana-2013 – Amazon Echo-2014 – Google Home-2016
Popülariteye baktığımızda ise Siri kelimesi Google asistandan daha fazla arandığını görmekteyiz.
Peki Sesli aramalarda nasıl öne çıkabilirim ?
Site hızı. Site hızınız ne kadar iyi olursa o kadar iyi dönüş alırsınız. Ortalama sesli aramalarda çıkan sonuçlara baktığımızda sayfa yüklenmesi 2 saniyenin altında olan siteler.
SSL. Google artık bildiğiniz gibi SSL sertifikasını her yerde bangır bangır bağıra bağıra lanse ediyor.
Kısa ve net metin. Bir soru sorduğunuzda net sonucu veren metinler. Örnek vermek gerekirse 2017 yılında süper lig şampiyonu kimdir ? sorgusunda 75 puanla Galatasaray sonucunu getirmesidir.
Schema yapısını kullanan siteler daha fazla ön plana çıkıyor.
Ortalama domain otoritesi 75 sayfa otoritesi ise 22 olan siteleri ön plana çıkartıyor. Buda demek oluyor ki Google şuanda sadece çok güvenilir sitelerle çalışıyor sesli arama konusunda ve ileri dönemlerde bunu daha spesifik bir hale getirecek.
Ortalama 1200 Facebook paylaşımı ve 20 twitter paylaşımı. Detaylı olarak baktığımızda ortalama olarak 1200 paylaşım facebook ve 20-30 arası da twitter da paylaşılmış sayfaların daha ön planda olduğunu gördük.
%40 oranında Zero features sonuçlarından çekiyor. Zero position bildiğiniz gibi özellikle artık günümüzde çok popüler. Bununla birlikte bir sorguya cevap veren Ne ? Nerede ? Nasıl ? Neden ? Ne zaman ? gibi sorgularla daha çok ön plana çıkar oldu web siteleri. crm nedir gibi sorular sorduğumuzda karşımıza çıkan sonuçtan görebilirsiniz.
kaynak : https://www.clicksus.com/blog/seo-sesli-arama-rehberi/