SEO, son yıllarda ülkemizde çok önemli bir konu haline geldi. İnternet alanındaki yenilikler ve insanların büyük ilgisi, bu sektörün çok hızlı şekilde büyümesine sebep oldu. Seo, yani arama motoru optimizasyonu bizim için, artık google optimizasyonu haline gelmiştir. Çünkü Dünya’ca ünlü arama motorları ülkemizde ne yazık ki çok küçük azınlık olarak gözükmektedir. Genel ortalamalara baktığımızda google arama motoru , diğer arama motorlarından %80-90 arasında yüksek gözükmektedir. Bu görünüm sebebi ile bütün arama motoru optimizasyon çalışmaları, google üzerine yoğunlaşmaktadır. Bizde bütün uzmanlığımızı google kriterlerine göre yapılandırarak ve tüm google güncellemelerini takip ederek, tüm seo stratejilerimizi buna göre ayarladık.
Seo çalışmaları genel olarak bakıldığında iki ana grup halinde değerlendirilerek , kendi içinde alt gruplandırma şeklinde yapılanır.
SİTE İÇİ OPTİMİZASYON
SİTE DIŞI OPTİMİZASYON
İlk ana çalışma site içi optimizasyon ile başlayarak, kendi içinde şekillenir. Bir web sitesinin genel yapısı ile google kriterlerine uygun olmaması , bir binanın temelinin sağlam olmaması ile eş değer bir duruma sahiptir. Temel yapının sağlamlığı ileriye dönük düşünceler için çok önemli bir adımdır.
Ana fikir “ GOOGLE BİZDEN NE İSTİYOR”
Bu sorunun cevabı aslında gayet basittir. Google bizim bulmak istediklerimizi yine bizde bulmak istiyor. Yani biz arıyor isek , google bize en kaliteli şekilde ve aradığımızla alakalı en önemli içeriği bize sunmak istiyor. O halde yapacağımız şey şu olacaktır. Google’un değer vereceği şekilde hedef kelimemiz veya konumuz ne ise, onunla alakalı en iyi içeriği hazırlamak. Bu hazırlama aşaması çok önemlidir. Boş kelime kalabalığı bize hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bu bizler içinde geçerlidir. Eğer işimize yaramayan bir makale okuyor isek, yarıda bırakır veya okuyup bir daha dönmemek üzere o siteyi terk ederiz.
Ana konu başlığımıza döner isek, site içi optimizasyonda ilk hedef kaliteli bir kodlama yapısına sahip bir web sitesine sahip olmamız gerekiyor. Bilindiği gibi HTML5 yapısı şuanda google’nin favori kodlama yapısıdır. Eğer imkanımız var ise tamamen HTML5 ile kodlanmış bir yapı ile başlamak bize büyük avantaj sağlar. Bu yapı bize site içi optimizasyonda kod ve text oranının da büyük avantaj sağlamaktadır. Bilmemiz gereken önemli bir konu web sitemizin kodlama yapısından ,text miktarının daha fazla olmasıdır.Yani daha fazla makale ve özgün içerik girerek bunu yapmamız mümkündür.
Günümüzde php kodlama ya sahip web siteleri favori durumda gözüküyor. Ama htlm kodlama yapısına benzerliği nedeni ile artık php yapılar , iç bölümde yapılacak kodlama değişikliği ile HTML görünümünde yapılabiliyor. Buda bize özellikle görünen url nin google açısından daha net okunması anlamına geliyor. Aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi php kodlamalı bir web sitesinde herhangi bir kategori aşağıdaki gibi gözükecektir. Bu google açısından dezavantaja sebep olmaktadır. Bu yapı içinde yapılacak değişiklik ile aynı kategori görünümü ikinci örnekteki gibi çok daha kolay bulunabilecek ve bize ekstra avantaj sağlayacak bir görünüme dönüştürülmektedir.
siteadı.com/index.php?route=product/category&path=60
siteadı.com/ornek-kategori.html
Bu tür optimizasyon çalışmaları seoya başlangıç aşamasında yapılır ise , rakipleriniz karşısında hep 1 adım önde olmanız anlamına gelmektedir.
Site içi optimizasyonda yine başlangıçta yapılması gereken ilk çalışmalar, web sitemizin Title(başlık) Meta description (başlığımızın açıklaması ve Meta keywords ( başlık ve açıklamamıza paralel anahtar kelimeler) bölümlerini doldurmaktır. Bu bölümler sitemizin artık hayatı boyunca google arama motorunda var olmasını ve hedef kitlesini belirleyecek önemli kriterler olacaktır. Web sitemize ait anahtar kelimeler aranmalar sonucunda , son kullanıcıya gözükmemektedir ama yakalanmasını sağlayan ana sebeptir. Son kullanıcı aradığında sizin kelimenize takılarak google sonuçlarında site başlığınız( title) ve site açıklamanızı görür( meta description) . Buda bu bölümlerin insanların , web sitemize girme sebebi açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Site başlığı normal standartlarda 10 ile 70 karakter aralığında hedef yönelik doldurulmalıdır. Site başlığının google aranma sonuçlarında, yakalanma sebebi olarak, çok büyük öneme sahip olduğunu bildirmek isterim.
Site açıklaması 70 ile 160 karakter arasında başlığa ve anahtar kelimelere paralel yazılması gerekmektedir.
Site anahtar kelimeleri 240 karaktere kadar, yine başlık ve açıklamaya paralel, hedefe yönelik ve içerik ile birebir orantılı seçilmesi gerekmektedir. Gereğinden fazla kelimelerin yazılması veya içerikle uyuşmayan kelimeler ileriki dönemlerde dezavantaj olarak karşımıza çıkacaktır.
Bahsettiğimiz bu 3 bölüm doldurulmadan önce kesinlikle hedef kelimelerimizin google arama motorunda ne kadar aranmaya sahip olduğunu bilip, ondan sonra doldurulması gerekmektedir.
Bu bilgiye Google adwords panelimizden Anahtar Kelime Planlayıcı kullanılarak ulaşılabilir.
Bu sayede farklı aranma sayılarında ve özellikle farklı rekabet oranlarına sahip kelimeleri görmüş olur ve buna göre hedefi belirleriz. Tabi ki burada önemli olan en fazla aranma sayısına sahip olan kelimeleri girmek değildir. Önemli kriter kendi sahip olduğumuz , iş gücü ve mali gücün ne olduğunu görüp buna göre hedef kelimelerin belirlenmesidir. Çünkü çok yüksek aranmaya sahip bir kelimenin yüksek rekabeti sizi çok uzun,yorucu ve yüksek maliyetli bir yola sürükleyecektir. Eğer ki büyük bir proje içinde iseniz tabi ki bu doğru bir yoldur. Ama tek başına ve düşük bütçeye sahipseniz, google ilk sayfaları görmek inanılmaz zor olacaktır. Mantıklı olan gücümüz kapasitesinde özel kelimeler seçip buna göre başlık ve açıklamaları oluşturmaktır.
Site içi optimizasyonda sonraki işimiz ise yine hedefimize uygun heading tagların yazılmasıdır. Bu taglar ile google arama motoruna hedef kelimelerimiz arasında özellikle ön plana çıkarmak istediklerimizi bildirmiş olacağız.
Heading taglar kendi arasında 6 farklı kodlama ile ön plana çıkmaktadır.
H1,H2,H3,H4,H5,H6
Örnek kulanım:
< h1 >ANA HEDEF KELİMEMİZ
H1 kodlu 1 adet ana kelime kullanımı optimizasyon için en uygun olanıdır. Bu sayede ana kelimemiz açısından, seo çalışmalarımıza çok büyük güç katacaktır.
< h2 >YAN HEDEF KELİMELERİMİZ
H2 kodlu 4 adet yan kelime kullanımı optimizasyon için en uygun olanıdır.
Diğer kelimelerimizin ise h3 kodu ile kodlanması uygun olacaktır.
Bu yaptıklarımız genel anlamda web sitemiz için temel yapı taşı oluşturacak ilk çalışmalardır. Bu sayede google arama motoruna , önemli kelimelerimizin ne olduğunu ve özellikle sitemizin genel amacını kolaylıkla anlatmış olacağız.
Bundan sonraki başlangıç aşamasındaki site içi optimizasyon çalışmaları ise,
Meta kod oluşturarak google webmaster tools için doğrulama yapılması. Bu Google Analytics kodu yerleşimi yapılarak da yapılabilir veya ikisi aynı anda da yapılması uygundur.
Favicon kullanılması sitenin tanınması ve seo açısından avantaj sağlayacaktır.
Satın alınan alan adının kesinlikle 3 yıldan daha uzun süreli alınması tavsiyemizdir. Bu sayede google’un sitemize daha uzun süreli proje anlamında bakması sağlanmış olacaktır.
robots.txt oluşturarak gelen arama robotu botlarına uygun klasörlere erişim , uygun olmayanlara yasak getirilmesi uygun olacaktır.
Site haritası oluşturularak,google webmaster toolsdan sitemap bölümüne eklenmesi hızlı index ve seo açısından çok büyük avantaj sağlayacaktır.
Bütün bu çalışmaları yaptıktan sonra, google için özgün kaliteli içerik girerek siteyi güçlendirmek sürekli yapacağımız iş olacaktır. Makale yazımında özellikle site içi linkleme tekniği ile hem giriş yapan insanların daha fazla sitemizde kalmalarını ve farklı sayfaları dolaşmalarını sağlamış oluruz, bunun yanında seo için çok kaliteli bir yapı hazırlamış oluruz. Wikipedia.org içinde yazılan makaleler incelenirse, çok kaliteli bir site içi linkleme tekniği ile kullanıcıları konudan konuya atlattıkları görülebilir.
Bu anlattıklarım başlangıç için en önemli kriterler olup, ilk başta uygulandığında çok kaliteli bir seo çalışmasına ilk adımları atmış olacaksınız.Bundan sonrasında ise İlk başta anlattığımız ikinci ana grup çalışmaları olan site dışı optimizasyon çalışmalarına başlamak olacaktır. Bu konu hakkındad a yakın zamanda detaylı bir makale ile herkesin kendi başına temel seo çalışması yapacağı bir yazı yayınlayacağım. Herkese başarılar.
Y.Toker
Kaynak: http://www.onlinewebsatis.com/?pnum=77