Site İçi

Görüntü ve Yazılım

Sitenizde kullandığınız tema, script gibi şeyler çok önemlidir. Temalar ziyaretçilerin gözünü yormamalı, açık olmalı ve arama motoru dostu olmalıdır. Kod hatası, resim göstermeme, yorum yapamama hatası gibi insanları sitenizde kısıtlayan hatalara mahal vermemelidir. Yabancı kelimeler içermemelidir. Hızlı açılmalı, siteyi fazla yormamalıdır. Tabiki host sağlayıcınızında bunda büyük bir payının olduğununda altını çizmek gerekir.

Linkleme

Sayfa içi linkleme hem seo hem de kullanıcı deneyimi açısından oldukça yararlıdır. Sitenize giren kullanıcılar merak ettiği konuyu okurken şans eseri başka bir konu da dikkatini çekebilir. Aynı şekilde robotlarda sitenizde dolaşırken diğer yazıyı görüp ona gider ve indexler. Bundan dolayı yazı içine, altına veya yanına diğer/benzer/ilgili konular veya son yazılar gibi önemli sekmeleri eklemelisiniz.

İçerik

İnsanlar günümüzde girdiği sitede gereksiz bilgi olsun istemezler hatta çoğu yazının tamamını dahi okumaz sadece gerekli kısmı bulmaya çalışır. Sitenizde bilgi içermeyen veya çok az gerekli bilgi içeren yazılar paylaşmamaya özen gösterin. Bu kullanıcı deneyimini düşürür hemen çıkma oranını kötüler.
Yeni açtığınız site için ilk hafta günlük 1 konu sizin için yeterli olacaktır. İlk haftadan sonra günlük 3’ü geçmeyecek şekilde: h etiketlerine uygun, resim destekli, özgün ve uzun yazılar girerek sitenizi geliştirip besleyebilirsiniz. En önemlisi ise sitenize toplu değil sürekli içerik girin. Bir günde 100 tane yazı sonrasında içerik girmemek yerine, bir haftada 7 tane yazı girmeniz çok daha yararlıdır.

Etiketler

Daha yeni açılan sitede fazla etiketleme yapmamaya özen göstermelisiniz. İlk yazılarınızda 2-3 etiket sizin için yeterli olacaktır. Daha sonraki yazılarınzda da max 5 etiketi geçmemeye özen gösterin.

Kategori

Yazılarınızı düzenlemek, siteyi disiplinli yönetmek arama motorları açısından önemlidir. Yazıları belli kategorilere göre yerleştirirseniz hem ziyaretçilerin hem de Google’ın hoşuna giden bir iş yapmış olursunuz.

Sayfalama

Sitenizin ana sayfasına mutlaka sayfalama sistemi koyun (1 2 3 4) gibi. Bu arama motorlarının sitenizi taraması için vazgeçilmez bir zorunluluktur. Robotların işini kolaylaştırın.

Bunlar site içi yapmanız gereken optimizasyonlardır. Unutmayın: Girdiğiniz yazıları, etiketleri, resimleri silmemeye itina gösterini 404 hatalarından kaçının. Güvenilir bir hosting seçip sitenizi sürekli hızlı ve dimdik tutun.



Site Dışı

İmleme

Gereksiz sitelerde kendi sitenizi paylaşıp imlemeyin. Site ne kadar kaliteli olsa bile (***, wmaracı gibi) bunu asla yapmayın. Sizin yapmanız gereken ilk 1 ay sadece twitter, facebook ve tumblr kullanmaktır. Bazı yazılarınızın yalnız %20’sini bu sosyal medyada paylaşıp devamı için sitenize link verin.

Forum Tanıtımı

İlk 1-2 ay sitenize link inşasından ve forum tanıtımından uzak durmanızı tavsiye ederim. Siteniz daha yeni olduğu için bu tür uygulamalar sitenize çok fazla zarar verebilir. Siteniz biraz değer kazanıp kendi ayaklarının üstünde durmaya başladıktan sonra yavaş yavaş özgün linkler almaya başlayabilirsiniz.

Link ve Tanıtım Yazıları

Yukarıda da belirttiğim gibi ilk 2 ay sakın link almayın. Fakat siteniz belli bir ziyaretçiye hitap ettikten sonra link almanızda, tanıtım yazısı yayımlatmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Dikkat etmeniz gereken husus işe şudur “Linklemeleri çeşitlendirmeyi unutmayın” : X Hakkındaki Site – Site X veya X.Com gibi farklı farklı yazılarla link alın. En önemlisi alt sayfalara link almayı unutmayın.

Whois Backlink

Whois backlinklerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Bunların çoğu sitenize zarar verebilir. Bilmediğiniz, çöp, içerisinde binlerce link barınan sitelerden link almamaya özen gösterin.

Kaynak: SeoPuf - Yeni açılan siteler için SEO ve tavsiyeler