Yeni açılan üniversiteler 2018 yılında yeni yükseköğretim kurumları eğitim hayatına başlamış ve öğrencilerine ulaşmayı başarmıştır. LYS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gerçekleştirilen üniversite tercihleri, yeni açılan üniversitelerinde kayıt almasını sağlamıştır. Aynı zamanda öğrenciler, yeni üniversitelerde her bölümden yararlanma olanağına da sahiptirler. Öğrencilerin puanları doğrultusunda yapılan tercihlerde, bölüm kontenjanları da dikkate alınmaktadır.
Yeni açılan ve eğitim hayatına atılan üniversiteler arasında; Antalya AKEV Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Uluslararası Final Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi gibi üniversiteler yer almaktadır.
Üniversitelerin kontenjanları ise, eğitim olanakları kapsamında belirlenmektedir. Buna bağlı olarak İzmir Demokrasi Üniversitesi bölüm kontenjanları, alınan taban puana göre değişmektedir. Bu üniversitede yer alan puanlar taban puanı olarak 255 olarak belirlenmiştir.
Antalya AKEV Üniversitesi bölüm kontenjanları ise, taban puanlardan elde edilen başarı sırası bazında değerlendirilmektedir. Üniversitenin herhangi bir bölümünde yer almak isteyen öğrenciler; en az 196 puan almalı ve başarı sıralarında en fazla 26. sırada olmaktadır.