Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2016 yılı için hazırladığı boşanma verileri korkuttu !
Ülkemizde son zamanlarda artış gösteren boşanma davalarının tavan yaptığı şehirlerin arasında hiç şüphesiz başkent Ankara geliyor. TÜİK'in Ankara için yaptığı araştırmalar sonucu boşanma avukatı arayanların en çok başvurduğu yöntem ankara avukat kelimesi olarak göze çarpıyor. Sağdan soldan çevreden aldıkları duyumlarla yola çıkan bireyler, bilgi almak ya da danışmak için çaldıkları avukatların kapısına bir süre sonra boşanma davası açmak için dayanıyor. TÜİK'in yaptığı araştırmalar sonucunda ise göze çarpan en önemli detaylardan birisi hiç şüphesiz aldatma nedeniyle açılan boşanma davaları. TÜİK'in çarpıcı araştırmasında kadına şiddet nedeniyle açılan boşanma davalarının 2015 ve 2014'e oranla %8 oranında azaldığı görülürken, aldatma nedeniyle açılan boşanma davalarının %22 oranında artış gösterdiği ifade ediliyor.
Boşanma davası açmak için internetten avukat arayanların sayısı da TÜİK'in verilerine yansımış. Birçok aile ferdi internetten ankara boşanma avukatı gibi kelimeler sayesinde boşanma avukatlarına ulaşıyor, dertlerini anlatıyor ve çözüm üretmeye çalışıyor. TÜİK, boşanmalarda yaşanan artışın genç yaşta evlenmenin azalmasıyla ilgili olduğunu da verilerine ekledi. 18-22 yaaş aralığında evlenen çiftlerin ilk 5 yıl içerisinde boşanma oranları %44 olarak istatistiklere yansırken, 23-28 yaş arası evlenen çiftlerin boşanma oranları %26'larda seyrediyor. Yaş sınırı arttıkça boşanmalar azalırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın lise ve dengi okullarda 2016'nın Eylül ayından (okulların açıldığı tarihten itibaren) çocuklar üzerinde evlilik ve evlilik süreci hakkında rehberlik derslerinde yapılan eğitimlere ağırlık verdiği de belirtiliyor.
Yurtdışında gerçekleşen boşanma davaları ile ilgili olarak ise TÜİK, en çok boşanmanın yurtdışında en çok gurbetçimizin yaşadığı Almanya'dan geldiğini belirtti. Almanya'da boşanıp Türkiye'de tanıma tenfiz davası açanların sayılarına da dikkat çeken TÜİK, boşanmaların genel itibariyle yabancı eşten olduğunu kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise "Yurtdışında yaşayan gurbetçilerimiz için doğrusu hali hazırda pek birşey yapamıyoruz. Elimizden geldiğince konsolosluklarımız vasıtasıyla iletişime geçerek onlara yardımcı olmaya, dertlerini dinlemeye ve sorunlarını çözmeye çalışıyoruz". diye konuştu.