Bypass Ameliyatı Nedir? Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Son yıllarda hazır yiyeceklerin daha fazla tüketilmesi ve dengesiz beslenmenin artmasıyla birlikte kalp hastalıklarında ciddi artışlar oldu. Bypass cerrahi bir yöntemdir. Kalp rahatsızlığı olan kişilerde son çare olarak yapılır. Atardamarın belirli bir bölgesinde meydana gelen daralmalar ya da tıkanıkları açmak için uygulanan bir yöntemdir.
Bypass ameliyatı atardamarın tıkalı olan bölgesini vücudun başka bir bölgesinde yer alan damarlar ile değiştirme ameliyatı olarak da adlandırılabilir.
Koroner Bypass ameliyatı nedir ve nasıl yapılır?
Koroner Bypass ameliyatı 2 şekilde yapılıyor. Durdurulmuş kalpte ve çalışan kalpte olarak ikiye ayrılmış durumda.
İlk yöntem yani durdurulmuş kalp yönteminde adından da anlaşıldığı gibi kalp tamamen durdurulur. Bu biraz ürkütücü gibi gelse de cerrahi müdahalelerde bu son derece normaldir. Kalp tamamen durdurulur ve vücuttaki kan dolaşımı bir kalp pompası ile sağlanır. Ameliyat devam ederken bu kalp pompası, akciğerlerin ve kalbin görevini üstlenerek beyin ve diğer hayati organlara kan pompalamaya devam eder.
İkinci yöntemde kalp durdurulmaz ve kalp pompasına da gerek yoktur. Köprülüme işlemleri için bacaktan ya da ön kol arterinden alınan damarlar kullanılır. Alınan damarın bir ucu tıkanan bölgenin aşağısında olur ve koronere dikilir. Göğüs kemiği tellerle bağlanıp cerrahi müdahale sonunda dikilir.
Bypass ameliyatı ne kadar sürer?
Bypass ameliyatı için net bir süre verilmemelidir. Ameliyatın türü ya da ameliyat esnasındaki değişkenler ameliyatın süresini belirler. İki Bypass ameliyatı, arasında birkaç saat fark olması son derece normaldir.
Genel olarak Bypass ameliyatının süresi 3-6 saat olarak söylenebilir. Ancak yukarı da bahsettiğimiz nedenlerden dolayı net bir süre söylemek doğru olmayacaktır.
Ameliyat İçin Damarlar Hastadan Mı Alınmalıdır?
Bypass ameliyatında hastadan alınan damarlar kalp bölgesindeki damarla değiştirilir. Bu sayede kalbe giden tıkalı damarlar değiştirilir ve hasta sağlığına kavuşur. Ameliyat esnasında köprülüme yapmak için gereken damarların tamamı hastanın kendi vücudundan alınmalıdır.
Bypass kimlere yapılır?
Bypass sadece doktorun gerekli gördüğü durumlarda yapılmalıdır. Hastanın ben rahatsızım Bypass olmak istiyorum tarzında bir açıklaması ya da isteği olursa bu kabul edilmez. Sadece Uzman doktorun muayenesi sonucunda gerek görülürse son çare olarak Bypass ameliyatı yapılır.
Çoklu damar hastalıkları
Birden fazla koroner damarın ameliyatsız (balon ve stentleme) yöntemle açılamaması
Kalp kapak operasyonu gerektiren durumlar
Bir ya da birden fazla damarın ameliyatsız yöntemle açılmasına rağmen tekrar tıkanması
Ameliyat gerektiren başka bir kalp rahatsızlığının olması
Bypass riskli bir ameliyat mıdır?
Her ameliyat içerdiği zorluklara oranla bir risk taşır. En hassas ve önemli organlarımızdan olan kalbimiz söz konusu olunca ameliyatlar elbette daha riskli olabiliyor. Ancak belirtmekte yarar var ki artık ülkemizde bu tarz kalp ameliyatları çok ciddi başarı oranlarıyla yapılıyor.
Bypass ameliyatındaki risk hastanın yaşı, cinsiyeti ve yaşam tarzına oranla değişiklik gösterebilir. Yapılan bu operasyonda hayatını kaybetme riski çok çok azdır. Bypass ameliyatından sonra da hastanın kendisine iyi bakması gerekmektedir.
Bypass kesin çözüm müdür?
Bypass ameliyatındaki ana amaç tıkalı olan damarları değiştirmek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmektir. Ancak ameliyat tek başına bir çözüm değildir. Hastalar Bypass sonrasında yaşamlarına dikkat etmeli ve doktorların vermiş olduğu ilaçları aksatmamalıdır.
Ayrıca sağlıklı beslenme de Bypass sonrasında oldukça önemlidir. Operasyon sonrasında daha sakin bir yaşam uzun ömrün anahtarıdır.
Bypass sonrası tekrar ameliyat olmak gerekebilir mi?
Bazı durumlarda Bypass ameliyatının tekrar edilmesi gerekebilir. Yine son çare olarak doktorlar bu tarz bir ameliyatı tekrarlayabilir.
Hastanın damar yapısının kötü olması
İlk ameliyatın erken yaşlarda yapılması
Damar sertliği riski
İlk ameliyatta tüm damarlara köprülüme yapılmaması
Diyabet (şeker) ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklara sahip olunması
Sigara içilmeye devam edilmesi
Kolesterol ve trigliserid yüksekliğinin yeterli düzeyde tedavi edilmemesi
Bypass ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadardır?
Operasyon yapıldıktan sonra nefes egzersizleri ve yürüme tedavisi başlanacaktır. Bypass olan hastalar genel olarak 4-7 gün kadar hastanede kalırlar. Taburcu olan hastalar 1 hafta sonra doktora gelirler ve ilk kontrolde bu dönemde yapılır.
İyileşme süresi ise hastanın yaşına ve ameliyat sonrasında ki yaşam tarzına göre değişiklik gösterir. O yüzden net bir süre vermek doğru olmayacaktır. Ancak göğüs kafesi kemiğinin kesilmesi nedeniyle birkaç yıl dönem dönem göğüste ağrı olması normaldir.