Yirminci yüzyılın yalnızlığını, bireyciliğini, bencilliğin ıstıraplarını herhalde bu şekilde anlatan başka bir yazar yoktur. Farklı açılardan bakmanın, hayalle gerçeğin sınırlarında dolaşmanın, yapayalnız kalmanın, çırpınışın, arayışın sembolüdür Kafka... Ölüm karşısında bir bahse girmiştir. Şöyle der:
"Her şeye rağmen, ne pahasına olursa olsun yazacağım. Bu benim hayatta kalma savaşımdır."
Edebiyat tarihinin belki de en çok merak edilen, en çok saygı duyulan yazarı ve bunca sene, bunca kitap, makale, inceleme sonra bile bir yanıyla muamma. Hep muamma.Bir adam. İnce yapılı, uzun boylu, yakışıklıca. Bir adam, şık giyimli, bakımlı, atletik, zeki, duyarlı, meraklı, hem hayat hem ölüm dolu, mizah dolu, kasvet dolu, iyi bir yüzücü, vejetaryen. Ev ve iş yeri arasına sıkışıp kalmayan bir adam. Şehrin dar sokaklarına, karanlık yapılarına dalmayı seven, kapalı korunaklı bir kavanozda yaşamayı hiç beceremeyen. Fotoğraflarında hiç gülmeyen bir adam. Hepimiz gibi bencil, hepimiz kadar çelişkilerle yüklü 20. yüzyıl başında Prag'da bir yalnız adam.
Elif Şafak'ın dediği gibi,
Kronolojik bir seyir içine yerleştirip baktığımızda ardılı çok fazla ama öncülü yok. Kafka gibi yazmaya çalışan çok yazar çıktı hem Türkiye'de hem dünyada. Ama Kafka'yı önceleyen bir yazar yok ne içerik ne de üslupta. Bu yüzden hep az biraz "gökten zembille inmiş" addedilir. Diğer yazarların öncüllerini ve ardıllarını saptamak daha kolay iken o bir başına durur dikilir edebiyat haritasında, yalnız ve yabancı, daima yabani!
Âşıkları; Milena Jesenská, Felice Bauer, Dora Dymant,
Aklanmış ihanetiyle Dostu Max Brod,
Dönüşümü, Davası, Amerikası, Mektupları, Aforizmaları, Öyküleri,
Yazarların Kafka Makaleleri...
Daha fazlası www.franzkafkatr.com adresinde
İletişim için: franzkafkaturkiye@gmail.com
Gökhan Demir
Franz Kafka Türkiye