İngilizcenin önemi her geçen gün artmaktadır. Dünya dili olması sebebiyle, bu dili öğrenmek isteyenlerin sayısını gün geçtikçe arttırmaktadır. İlkokula başlayan öğrenci de İngilizce öğrenmek istiyor, üniversitede öğrenim gören öğrenci de, iş adamı da İngilizceyi öğrenmek istiyor.

İngilizce eğitimi yaygınlaşmakta, ilkokuldan üniversiteye kadar öğrenciler okul müfredatlarında temel dersler ile birlikte en çok yoğunlaştıkları ders İngilizce dersi olmaktadır. Üniversiteye başlayacak öğrencilere İngilizce hazırlık şartı mecburi olup, yeterlilik sınavını geçmeden öğrencileri , bölümlere başlatmıyorlar. İş adamları ise, yurtdışına açılmak, yurtdışından müşteri bulmak, fuarlara gidebilmek için İngilizce kurslara yazılmaktadır

İlkokul, lise , üniversite ve işadamları olarak İngilizceye bu kadar zaman harcanmasına rağmen, geldiğimiz son nokta, “İngilizceyi, anlıyorum ama konuşamıyorum” oluyor. Bu kadar yatırım neticesinde, gelen bir turist ile çat pat da olsa konuşamamak ne kadar iç acıtıcıdır. Peki ingilizceyi nasıl öğrenebiliriz ve ingilizceyi nasıl konuşabiliriz.

İngilizce özel ders ilanlarına bakacak olursak, binlerce İngilizce özel ders veren kişinin olduğunu görürüz. Hepsinin çok iyi İngilizce bildiğini varsaysak bile, İngilizce konuşabiliyorlar mı ? Ya da İngilizce öğretebilme yetenekleri var mı ? Bizim ihtiyacımız olan bilgiyi bize verebilecek olan eğitimci kimdir ? Bu kişiyi nasıl bulacağız.

İngilizce özel ders ilanlarına bakarsak, hepsinin İngilizceyi öğretme iddiasında olduklarını göebiliriz. Ancak, durum bu kadar iç açıcı değildir. Birçoğunun İngilizce öğretme yeterliliği ve deneyimi yoktur. İngilizce eğitimi verecek kişinin yaklaşımı, öğretme teknikleri ve yaklaşımı çok önemlidir. Çünkü, zaman, para ve emeğin israf edilmesi öğrencilerde bıkkınlık meydana getirerek, öğrenmelerinin önünde en büyük engel teşkil etmektedir.

Sizlere, İngilizce eğitiminde istediğiniz hedefe sizi ulaştıracak ipuçlarını vereceğim. Bir kere İngilizceye öğrenmeye başlamak ile nasıl bir yola çıktığınızı çok iyi hesap edebilmelisiniz. Özel ders mantığı ile İngilizce öğrenmeye karar verdiysek, zaman, emek ve para harcamamız gerektiğini unutmayalım. İngilizce öğreneceğiz, zaman ayıracağız, para da ayıracağız ama İngilizce eğitim verecek öğretmeni nasıl seçeceğiz.

İngilizce öğretecek olan eğitimcinin öncelikle deneyimli olması gerekir. Deneyim, özel ders piyasasında usta öğretici öğretmenlerin diğer öğreticilerden ayrılmasına katkıda bulunan en önemli özelliktir. Neden İngilizce öğrenmek istediğinizi hemen kavrar, size yönlendirici sorular sorar ve sizi dogru yönlendirir. Konuşma İngilizcesi isteyen bir işadamına kalkıp da gramer yüklemesi yapmaz. Aynı bunun gibi, proficiency sınavına hazırlanan bir öğrenciyi de konuşma faaliyetleri ile zamanını geçirmez. Demeyimli İngilizce öğretmeni, öğrencisini en kolay ve en garantili yoldan hedefe kitler.

İngilizce özel ders öğretmeni, ingilizceyi kolaylaştırıcı özellikte olmalıdır. Zorlaştırmamalıdır. İlk dersten son derse kadar, İngilizcenin çok kolay bir dil olduğunu her vesile ile ortaya koymalıdır. İngilizce ile Türkçe nin ortak noktalarını iyi yakalayıp, bunu öğretme teknikleri ile öğrenciye çok basit şekilde ifade edebilmelidir. İngilizce özel ders öğretmeni, devlet okulunda eğitim veren öğretmen gibi dersi anlatıp geçmemelidir. Öğrencisini çok iyi tanıyıp , öğrencisine özel , ona has ders anlatabilmelidir.

Türklerin İngilizce konuşamadıklarını söyledik. Bu, Türklerin eksikliğinden kaynaklanmamaktadır. Bunun nedeni yanlış İngilizce eğitimidir. İngilizce eğitimi, ilköğretimden üniversiteye kadar yanlıştır. Akademik İngilizce adına, İngilizce öğrenimi bitirilmektedir. Okullardan mezun olan öğrenciler, İngilizce konuşamamakta. Neden İngilizce konuşamıyoruz ? Çünkü , aşırı gramer eğitimi verilmekte, pratiğe sıra gelmemektedir. Bu durum da öğretmenleri pek rahatsız etmez, çünkü onlar da gramer eğitimi ile İngilizce öğrendiler. Maalesef birçok İngilizce öğretmeni konuşamamaktadır. Bunun yerine, grameri azaltıp, ağırlık İngilizce konuşmaya verilmelidir.

İngilizce konuşma ile öğrenci, İngilizce düşünmeye başlayacak, kelime bilgisi oturacak, grameri hazmedecek ve en azından öğrenci iletişime geçecek. İletişime geçemeyen öğrenciyi istediğimiz kadar gramere boğsak, bu öğrenci zaten bir süre sonra grameri unutacak, ve bunca eğitim heba olacaktır.

Bu teknikleri özel ders mantığı ile birleştirecek İngilizce özel ders veren öğretmenlere ihtiyacımız var. Bu yüzden, özel ders ilanlarına bakarken, İngilizce öğretme tekniklerine dikkat etmelisiniz. Özel ders almadan önce, öğretmenden deneme dersi yapması isteyin.

Web sitemizde özel ders ilanı veren birçok öğretmen vardır. İngilizce özel ders arayanlar, İngilizce ücretleri, istanbulda İngilizce ders verenler, ankarada , izmirde ve diğer illerde İngilizce ders veren ve ders arayanlara ulaşabilirsiniz.

Sitemize de özel ders ilan veren profillerden size örnek vermek istiyorum. Serkan Hoca, Boğaziçi Üniversitesi mezunu 17 yıllık İngilizce eğitim veren öğretmendir. Sitemize üye olduktan sonra, birçok İngilizce öğrenmek isteyen kişi tarafından ingilizce ders talebi almıştır. Bunun en önemli sebebi, deneyimli olması ve profilini çok iyi hazırlamasıdır. Serkan Hocanın sayfasını incelediğinizde çok ayrıntılı bilgi verdiğini, iddialı olduğunu ve bolca referans verdiğini görebilirsiniz. Hatta İngilizce öğrenmek isteyen bir öğrenci, hazırlanan bu profilden etkilendiğini ve İngilizce derslerini Serkan Hocadan almak istediğini belirtmiştir.

İngilizce özel ders ilanlarında olması gerekenleri Serkan Hoca nın profilinde bulabilirsiniz. Özel ders profili oluşturan tüm öğretmen arkadaşları da özel ders profili nasıl açılır, öğrenmiş olur.

İngilizce öğrenmek isteyenler de, bir hocada olması gereken özellikleri, vasıfları bu şekilde öğrenmiş olur. Türklerin bir şekilde İngilizce konuşmaya başlaması gerekir. Bu uzun ve meşakkatli bir yol olabilir. Ancak, en azında İngilizce özel ders veren öğretmenlerin, klasik öğrenme ve öğretme metotlarını terk etmeleri gerekir. Mesela kelime ezberleme yöntemi mutlaka değişmeli.

Klasik İngilizce kelime öğrenimi, birçok kelimenin bir arada ezberlenmesi yöntemidir. Öğretmen 50 ingilizce kelime verir, bunları ezberleyin gelin der. Öğrenci saatlerini harcar ama yine de öğrenemez, bu tarz bir eğitim, öğrencinin İngilizceden nefret etmesi için zaten yeterlidir. Akılda kalıcı, çabuk öğrenilen ve beynin her iki lobunu da kullanan yeni İngilizce öğrenme teknikleri kullanılmalıdır. BU yeni yöntemlerden en önemlisi, hafıza tekniği ile İngilizce kelime öğrenme metodudur. Bir öğrenci, 50 kelimeyi ezberlemek için 2 saatini harcar ama yine de kelimeleri karıştırır. Fakat, hafıza teknikleri ile İngilizce kelime öğretimi çok daha basit ve unutulması neredeyse imkansızdır.

Bir örnek vermek gerekirse, shy ( şay ) kelimesi size neyi çağrıştırıyor. Çay kelimesini. Şimdi bu iki kelime arasında bir bağ kuracağız. Kız arkadaşı ile birlikte oturan utangaç kişiyi göz önüne getirin. İkisi de çay içiyor ama oğlan çay içerken utanıyor. Utangaç shy çay içiyor. Bu tarz bir öğrenmede, hem ses hem de görüntü hem de anlam zihne aynı anda yerleştiği için unutulmaz bir bilgiye dönüşür.

İngilizce özel ders ilanlarına bakarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini artık öğrendiniz. İngilizce öğrenmeye başlamadan önce, bu teknikleri kullanan öğretmeni arayın, bulun ve ondan ders alın. Bu şekilde bir öğrenme sizi hedefinize kısa sürede iletecektir. İngilizce öğrenmek için zamanınızı , emeğinizi ve paranızı gereksiz harcamayın .

İngilizce eğitim ile ilgili detaylı bilgi almak için Serkan Hoca’dan bilgi alabilirsiniz. http://www.hemenozelders.net/o9-serkan_hoca

Ek Olarak: ingilizce özel ders alırken nelere dikkat etmelisiniz ? Kısa bir süre sonra bunları yazacağım