Psikolojik danışmanlık merkezi Türkiye’de oldukça yaygın hale gelmektedir. Ülkemizde yeni yeni kabul görmeye başlayan psikoloji, bu alanda oldukça fazla mezun vermektedir. Danışmanlık merkezleri bünyelerinde klinik psikologlar, psikologlar ve alanlarında uzmanlaşan psikologlar çalıştırmaktadır. Çoğu zaman psikoloji yüksek lisans yapmış bireyler danışmanlık merkezi açabilmektedir tabi bunun için koşulların uygun olması ve kuralla uyulması gerekmektedir.

Psikolojik danışmanlık merkezi kurumları çeşitli psikolojik-nöropsikolojik testler yapıp raporlayabilmekte ve terapi yöntemleri kullanarak terapiler yapabilmektedir. Kurumlar bu hizmetler için bünyelerinde bu alanlarla ilgili olarak eğitimler almış uygulayıcı sertifikasına sahip psikologlar çalıştırmaktadır. Aksi bir durum kurumun kapatılmasına bile neden olabilir. Zaman zaman haberlerde ya da sosyal medyada karşımıza çıkan kimi kendini bilmezler olsa da mesleğimizi etik çerçeveler içerisinde yapmaya önem vermekteyiz. Teknoloji geliştikçe terapi hizmetleri de kendini geliştirmekte, web terapi ya da telefon üzerinden de terapi hizmetleri verilmektedir. Psikolojik danışmanlık merkezleri eğer kurum isminin içerisine eğitimi de alıyorsa kendi bünyesinde bu meslekte çalışan ya da bu meslekte öğrenci olan bireylere test ve terapi eğitimleri ve seminerleri verip bunları sertifikalandırabilmektedir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ise; gittiğiniz ya da gideceğiniz kurumun kimler tarafından idare edildiği, alanında uzman yetkinliklere sahip bireylerin çalıştırıldığı ve istenildiği koşullarda belgelerini ibraz edebilmeleri önem taşımaktadır. Karşılaşılan birçok vakada daha önceden gidilen ve kendine danışman diyen kişinin aslında psikolojiyle yakından uzaktan alakasının olmaması ve güzin ablacılık oynamasıdır. Bu gibi durumlardan kaçınmanız ruhsal sağlığınız açısından büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde bu denli çok psikolojik danışmanlık merkezi varken elbette gözden kaçanlar olacaktır. Bu durumda yapılabilecek en doğru şey gideceğiniz yeri iyi araştırmaktır.


Psikolog Feza OKTAY