Seo denilince işe yeni başlayan arkadaşlarımız hemen kod falan düşünürler. Ama mühim olan koddan ziyade insana yani kullanıcıya güzel bir site sunabilmektir. Ben bu makalede sizlere nasıl bir internet sitesini hızlandırabileceğinizi elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. İlk olarak bir internet sitesini yavaşlatan etmenler nelerdir bunlardan bahsetmek istiyorum.
Seo - site hızlandırma
Bir Web Sitesini Yavaşlatan Etmenler
1. Optimize edilmemiş resimler
2. Biçim ayarları ayarlanmamış resimler
3. Boşuna sorgu sayısı
4. Sıkıştırma eklentisi kullanmamak
Optimize edilmemiş resimler;
Bunu şöyle açıklamak istiyorum herkesin anlayabileceği basit ve sade bir dil ile; Resim türleri vardır jpeg, png, gif gibi. Daha sonra png de içinde ikiye ayrılır. png-24 ve png-8 olarak. Bu 24 ile 8'in farkını anlatmak gerekirse eğer, png-24 içinde daha fazla renk tonu bulunur bu nedenle de daha fazla boyut kaplar. Png 8 ise içine daha az renk vardır diye düşünerek daha az yer kaplar diye düşünebilirsiniz. Normalde daha farklı açıklamalar yapmam gerekir fakat sizin anlayabilmeniz için bu şekilde anlatımı daha doğru buluyorum, seviyeniz arttıkça daha üst düzey açıklamalara geçebilirim. Diğer bir seçenek jpeg diğeri de gif. İsterseniz photoshop programını indirerek optimize edilecek resimi programın içine attıktan sonra " crtl alt shift s " bu 4 tuşa basarak resim küçültme sayfasından resmi istediğimiz türde, kalitede ve boyutta ayarlayabiliriz. Unutmayın burada önemli olan ihtiyacımız olan kadar büyüklükte ve kalitede resim kullanmak. Mesela bizim sayfamızın ana sayfasında resimlerimiz 500 x 600 olarak gözüküyor fakat resmimiz 1000x 1200 olursa boşuna fazladan 1 resim daha çekilmiş gibi olur ve sitemiz daha yavaş açılır bu 1 resimden ne olacak diyebilirsiniz tabi kide fakat 1 resim diye başlayarak tüm siteniz yavaşlayabilir. Şimdi sizlere program indirmek istemiyorsanız diye şuana kadar internette bulduğum en kaliteli resim optimizasyon siteleri şunlar:
Png için tinypng.com/
Jpeg için jpeg-optimizer.com/