Spirulinanın Faydaları Nelerdir?



Yüksek besin değerine sahip olan spirulina, sağlığa olan faydalarından dolayı asırlardır tüketilen mikroskobik bir su yosunudur. Tarihi 1500'lü yıllara kadar dayanan bu bitki, 2000'li yıllardan itibaren Dünya Tarım Örgütleri ve Birleşmiş Milletler tarafından da herkes için çok faydalı olduğu kabul edilmiştir. Son zamanlarda "denizden gelen mucize" ve "süper besin" gibi tanımlarla öne çıkmıştır. En şifalı bitkilerden biri olarak görülmektedir. Üretimi ve tüketimi sürekli olarak artmaktadır. Bunun en büyük nedeni içerisindeki besin miktarının çok çeşitli olması ve mineral, protein, vitamin açısından zengin olmasıdır. Saymakla bitmeyen spirulinanın faydaları oldukça merak konusudur. Bu kadar çok faydalı olmasının sebebi içeriğinde yer alan minerallerin, vitaminlerin, proteinlerin kendiliğinden içinde olup, dışarıdan ilave edilmemesidir. Bu sayede de vücutta emilim miktarı %90'lara kadar varmaktadır.

Spirulina Bitki Sınıfında mıdır?

Hem bitki pigmentleri bakımından zengin hem de fotosentez kabiliyeti olması nedeniyle önceleri bitki olarak sınıflandırılmıştır. Her ne kadar hala bitki olarak anılsa da fizyolojik, genetik ve biyokimyasal özelliklerine bakıldığı zaman bakteri sınıfına dahil olması daha uygun görülmektedir. Çok sayıda türü bulunmaktadır. Ancak üç türü, besin değeri açısından çok daha yüksektir. Su yüzeyindeki yosun tabakasından ibaret olan Spirulina, türlerine göre okyanus ya da tatlı sularda yaşarlar. Genellikle tropikal iklimlere yakın bölgelerde rastlanmaktadır. Bakteriye benzerler ve mavi-yeşil canlılardır. Büyüme biçimleri mikroskobik spiraller şeklindedir. Bu spriraller ise birbirlerine yapışma eğilimi gösterirler. Bu sayede hasadı da kolay olmaktadır. Rengi koyu mavi-yeşildir. Tat olarak da oldukça yumuşaktır. Besin takviyesinin yanı sıra şeker, sakız ve diğer ambalajlı yiyecek ürünlerinde gıda boyası olarak da kullanılır.

Spirulina Faydalarında Yetişme Şekli ve Yeri Neden Önemlidir?

Spirulina, gıda takviyesi olarak kullanıldığı için özel olarak yetiştirilmektedir. Bu şekilde yetiştirildiği zaman zehirli atıklar gibi sağlığa zararlı maddelerle kirlenmeden kullanılabilmesi garantiye alınmış olmaktadır. Spirulina yetiştirilebilmesi için başlıca şartlar gerekmektedir. En başta tropikal iklim, güçlü bir güneş ışığı, kirlenmemiş çevre ve saf su kaynağı gereklidir. Güneşin kendini göstermediği ve soğuk bölgelerde ne yazık ki spirulina yetişmemektedir. Sürekli güneş istemektedir. Çünkü güçlü güneş ışınları spirulinanın daha fazla besin maddesi üretmesini sağlamaktadır. Yalnızca güneş ışınlarını emmekle kalmayan spurilina, sudaki maddeleri de kolayca emmektedir. Bu yüzden suda yer alan ağır metal ve zehirli atıkları da çekmektedir. Bu şekilde temiz olmayan sularda yetişmiş spirulinanın faydaları değil zararları daha etkili olacaktır. Bu yüzden yetiştiği su ve ortamın temiz olması çok önemlidir. Temiz sularda yetiştirilen spirulinalar, özel bir teknoloji ile kurutulurlar. Bu sayede oksitlenmesi önlenir. Daha sonra ya toz haline getirilir ya da tablet şeklinde preslenir ve böylece kullanıma hazır olur.

Spirulinanın Bilinen En Önemli 15 Faydası


  1. Vücudu iyi besler. Bu sayede vücut direncini artırır ve enerji seviyesini olumlu yönde etkiler.

  2. Hücrelerin yenilenmesinde ve çoğalmasında destekleyici bir etkiye sahiptir.

  3. Düzenli olarak kullanıldığı zaman vücudun genel dayanıklılık ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

  4. Şeker, tansiyon, kolesterol, kansızlık, sindirim, gastrit, kemik erimesi, ülser ve kilo problemi gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.

  5. İştah problemini yaşayan çocuklara da fayda sağlayarak gelişimlerini olumlu yönde etkilemektedir.

  6. Antioksidan özelliği de bulunmaktadır. Bu sayede vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

  7. Kas gelişimini destekleyerek sporcular için de büyük fayda sağlar. Birçok olimpiyat ve dünya şampiyonu sporcunun spirulina kullandığı öğrenilmiştir.

  8. Başta sivilce ve aknelerin giderilmesine yardımcı olarak cilt güzelliğine fayda sağlar.

  9. Saç dökülmesi problemi yaşayanlar için çok faydalıdır. Saç için gerekli olan hayati önemde besinleri içermektedir.

  10. Yaraların daha hızlı kapanmasına destek verir.

  11. Sürekli hastalananlar için düzenli kullanıldığında büyük fayda sağlamaktadır.

  12. Sigara, alkol, stres ve hava kirliliği gibi vücudu olumsuz yönde etkileyen dış etkenlere karşı vücudu korumakta ve temizlemeye yardımcı olmaktadır.

  13. Bilimsel araştırmalar sonucunda sindirim sistemini desteklediği ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağladığı tespit edilmiştir.

  14. İçerisinde en az yağ içeren bitkilerden biri olduğu için kilo kontrolüne de yardımcı olmaktadır.

  15. Vejetaryenler için son derece önemli olan B12 vitamini bakımından son derece zengin olması da spirulinanın faydaları arasında sayılmaktadır.



Kaynak: https://www.mutlucilek.com/spirulina-faydalari/