Yurtdışında Boşandım Ama Türkiye'de Evli Görünüyorum
Yurtdışında Boşanma İşleminin Ülkemizde Etkisi
Tanıma ve Tenfiz davası avukatı Ceren Sümer Cilli bu konuda uzmandır. Türk vatandaşları hakkında yurtdışındaki mahkemelerde verilen boşanma kararları ülkemizde tanıma ve tenfiz davaları açılmaması durumunda herhangi bir hüküm oluşturmamaktadır. Bu nedenden dolayı bu kararların Türk Mahkemelerince işlem yapılması gerekmektedir. Yurtdışında boşandım ama Türkiye'de evli görünüyorum diyen kişilerin evlilik işlemi ülkemizde yapılmıştır. Eşin Türk veya yabancı ülke vatandaşı olmasına bakılmaksızın evlilik birlikteliği Türk makamlarınca onaylanması durumunda boşanma işlemi de Türk Makamlarınca uygun görülen usullerde olması gerekmektedir. Avukat Ceren Sümer Cilli tanıma tenfiz davalarına bakmaktadır.
Yurtdışındaki yargı makamlarına başvurularak gerçekleştirilecek boşanma işleminin kararının ülkemizde tanıma ve tenfiz davası ile geçerli hale gelecektir. Bu sayede nafaka alma, mülkiyet paylaşımı, çocukların velayeti gibi evlilik ile ilgili konularda verilen kararlar ülkemizin kanunları önünde de geçerli olmaktadır. Davanın açılmaması durumunda nüfus kayıtları üzerinde evli görüleceğinden miras başta olmak üzere pek çok probleme neden olmaktadır. Yeniden evlenme düşüncesinde olan kişiler bu evliliği gerçekleştiremeyecektir. Davanın geç açılması durumunda ise dava için gerekli belgelerin toplanması, karşı tarafa tebligat yapılması, olası ölüm gibi durumlarda işler güçleşecektir.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Avukata Vekalet Vermenin Önemi
Yurtdışındaki boşanma işleminin hüküm doğurması için tarafların ülkemizde ikamet adresinin bulunduğu mahkemelerde Tanıma ve Tenfiz davası açmaları gerekmektedir. Elinde yurtdışındaki mahkemelerce verilen karar ile bu başvuru gerçekleştirilebilir. Ülkemizde herhangi bir ikamet adresi olmayan kişiler ise bu davaları Ankara, İzmir ve İstanbul’da bulunan mahkemelerden birisinde açmaları gerekmektedir. Tanıma ve tenfiz davaları taraflarca takip edilmesi, duruşmalarda bulunulması ve kararların tebliğ edilmesi gereken dava türlerindendir.
Ayrıca bu işlem mahkemelerdeki dava yoğunluğuna, karşı tarafa tebliğ edilme süresine göre çok uzun sürebilmektedir. Bu kadar işlem davanın takip edilmesi, duruşmalarda bulunma, karşı tarafa tebligatın yapılmasında yaşanacak güçlükler nedeniyle oldukça yüksek masraflı olmaktadır. Bazı durumlarda ise duruşmalarda bulunulamaması, tebligatın yapılamaması nedenleri ile başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Davalara katılma, davayı takip etme, tebligat işlemleri ile uğraşma işlerinin kolayca görülebilmesi için ülkemizdeki avukatlara vekâlet vererek davalardan kısa sürede sonuç alınmaktadır.
Dava İçin Gerekli Belgeler
Dava açmak için avukata; Yabancı ülke mahkemesinin verdiği kararın ve kesinleşme kararının aslı, pasaport ve kimlik kartı belgesinin fotokopisi, vekâletnamenin verilmesi yeterli olmaktadır.
https://www.cerensumer.av.tr/tanima-ve-tenfiz-davalari-turkiye-de-bosanma