Kürtaj kelime anlamı itibariyle kadın rahminden doku alınması demektir. Genel anlamda ise istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için kullanılır. Günümüzde kürtaj yaptırmak isteyen kadınların başvurabileceği çeşitli yöntemler vardır. Örneğin vakum aspirasyon yöntemi ile gebelik sonlandırma, küret ile gebelik sonlandırma, düşük hapı kullanılarak gebelik sonlandırma. Bu yöntemlerden en çok tercih edileni karmen kanülü vakum aspirasyon yöntemi (şırınga yöntemi) ile gebelik sonlandırılmasıdır. Çünkü bunun dışındaki yöntemlerde hastada oluşabilecek komplikasyon riski ve rahmin zarar görme ihtimali yüksektir. Vakum dışındaki yöntemler artık çok fazla tercih edilmeyen ve kullanılmayan yöntemlerdir. Kürtaja karar verildikten sonra kısa bir hazırlık evresinden geçilir.
Kürtaj öncesi hasta bir jinekolog tarafından muayene edilir ve transvaginal ultrasonografi ile değerlendirilmesi yapılır. Gebeliğin büyüklüğüne ve rahmin durumuna bakılır. Operasyonu geçirecek kişinin hastalıklarına ve kan grubuna bakılır. Özellikle çiftlerin kan grupları mutlaka bilinmelidir. Çünkü kürtaj öncesinde bir kan uyuşmazlığı tespit edildiyse işlem bittikten 72 saat sonra kişiye anti-D olarak adlandırılan bir uyuşmazlık iğnesi yapılır. Ayrıca hastadan işlem öncesi kusma meydana gelmemesi için 5 saat aç kalması istenir. Hasta işlem öncesi en az 1 gün cinsel ilişkiye girmemelidir. Bu enfeksiyon ve öncesi bir kanama ihtimaline karşı önemlidir. Ayrıca operasyonu gerçekleştirecek jinekologa anestezi öncesi kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerekir. Çünkü kürtaj öncesi verilen ilaçların bir kısmı kanamalara neden olmakta ve anesteziyi etkilemektedir.
Peki, vakum kürtaj nasıl yapılır?
Hasta jinekolojik masaya yatırılır ve rahim ağzının (serviks) görünebilmesi için hazneye özel bir vajinal spekulum yerleştirilir. Rahim ağzı ve vajina antiseptik bir solüsyon ile silinir. Kürtaj işleminin yapılabilmesi için rahim düz bir halde olmalıdır. Bu yüzden tek dişli olarak isimlendirilen bir alet ile rahim tutulup çekilir ve düz bir hale getirilir. Eğer hasta lokal anestezi yöntemini tercih ettiyse rahim düz bir hale getirildikten sonra anestezik ilaç rahim ağzına uygulanır ve bu bölge uyuşturulur. Genel anesteziyi tercih eden hastalar ise kürtaj masasına yattıktan sonra gerçekleşen işlemleri görmez ve hiçbir şey hissetmezler. Daha sonra operasyonu gerçekleştirebilmek için buji denilen aletler kullanılarak rahim ağzı gebeliğin büyüklüğüne göre açılır. Bu işleme dilatasyon denir. Dilatasyon işlemine daha önce doğum yapmış ve gebeliği 6 haftadan küçük olan kadınlarda gerek duyulmaz. Lokal anestezi tercih eden hastalarda kürtaj işleminin ağrılı ve sıkıntılı geçmesine de rahim ağzının açıldığı bu işlem neden olmaktadır.
Dilatasyon işlemi gerçekleştirildikten sonra yani rahim ağzı kürtajı gerçekleştirmeye uygun boyutlarda genişletildikten sonra steril olan özel plastik kanüller ile rahim içine girilerek gebelik materyali aspire edilir (dışarı çıkartılır). Rahim içi boşaltılıp temizlendikten sonra tek dişli aleti çıkarılır. İşlem sonrası hastada bir miktar kanama meydana gelebilir, bu durum normaldir. Kanama gazlı bir bezle tampone edilerek rahatlıkla durdurulur. Vajina bir kez daha antiseptik solüsyon ile silinir ve steril spekulum çıkarılır. İşlem bittikten sonra hasta jinekolojik masadan kaldırılmadan rahim içinde parça kalıp kalmadığı ultrasonografi ile kontrol edilir.
Kürtaj sonrası ağrı yarım saat içinde geçer, basit bir ağrı kesici yeterli olacaktır. Gebelik belirtileri yaklaşık 24 saat içinde kaybolur ve kişi yavaş yavaş normal haline döner. Kürtajdan bir hafta sonra hasta kontrole çağırılıp ultrasonografi ile rahmi kontrol edilir.
Kaynak: kurtajfiyat.net