Çocuk Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çocuk gelişimi, çocuğun doğumundan ergenliğinin sonuna kadar meydana gelen fiziksel, duygusal, bilişsel, sosyal, dil ve bilişsel gelişimlerini ifade eder. Çocuk gelişimi, genetik ve çevresel faktörler ile gebelik sırasında yaşanan durumlardan oldukça fazla etkilenir.

Erken çocukluk dönemi, yaşamın tümüne yön vermesi sebebiyle üzerinde düşünülmesi gereken oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemdeki çocukların gelişimi çevresel faktörlerden çok fazla etkilenir. Ve bu etki yaşamlarının geri kalanında onları yönlendirmeye devam eder.

Çocuk Gelişimi Neleri Kapsıyor

Bilişsel beceriler- öğrenme ve problem çözme yeteneği

Sosyal ve duyusal beceriler- çevresiyle etkileşime girebilme ve özdenetim

Konuşma ve dil becerileri- Dili anlayarak ve doğru kullanarak iletişim kurma

Fiziksel beceriler- ince motor (parmak) becerileri ve kaba motor (tüm beden) becerileri



Bebekler ve çocuklar ailelerini veya bulundukları ortamı tehdit eden etkenlerden olumsuz etkilenir.

Riske maruz kalmış gebelik ve erken çocukluk döneminde yaşanan olumsuzluklar, beyinde yaşam boyu devam edebilecek fiziksel ve kimyasal bozulmalara sebep olabilir. Bu olumsuzluklarla ilgili biyolojik değişimler birden fazla organ sistemini olumsuz etkileyebilir. Zihinsel sağlık sorunları, davranış bozuklukları, fiziksel gelişimde yetersizlik ve zayıf öğrenme kapasitesi gibi önemli gelişim alanlarını tehdit edebilir.

Gelişim süreci sadece genetik faktörler tarafından belirlenmez

Genetik faktörler çocuk gelişimi üzerinde güçlü etkiler sağlarken, çevresel faktörler bu kalıtımı değiştirme yeteneğine sahiptir. Örneğin bebekler, doğduklarında dürtüleri kontrol etme, odaklanma ve bilgiyi bellekte tutabilme becerilerini öğrenme kapasitesine sahiptirler. Ve yaşamlarının ilk yılları, bu ve diğer tüm becerilerin en üst düzeyde gelişmesini sağlayan bir temel oluşturur.

Doğumdan sonraki ilk üç yıl içinde pek çok beyin fonksiyonu gelişimini tamamlamış olur. Ancak gelişim ergenliğin sonuna kadar devam eder

Etkili görme ve duyma becerisi gibi beynin temel fonksiyonları, duygusal gelişimin bazı alanlarında olduğu gibi erken dönemde tamamlanmış olur. Ancak sosyal, duyusal ve bilişsel beceriler erken çocukluk döneminden etkilenerek yetişkinliğin başlarına kadar gelişmeye devam eder.

İhmaller çocuk gelişiminde fiziksel istismardan daha büyük bir tehdit oluşturur

Fiziksel şiddete maruz kalmış çocuklarla kıyaslandığında uzun süreli ihmallere maruz kalan çocuklarda daha ciddi bilişsel bozukluklar, odaklanma sorunları, dil ve konuşma becerisinde eksiklikler, akademik başarısızlıklar, içe dönük davranışlar ve akran etkileşimi ile ilgili problemler görülmektedir. Erken çocukluk döneminde bakım ve etkileşimlerin sürekli kesintiye uğraması gelişmekte olan beynin, yapısal ve işlevsel her türlü fonksiyonlarına, fiziksel travmadan daha çok zararlar verdiği uzmanlarca kanıtlanmıştır.


Çocuk gelişimi konusunda daha fazla özgün makaleler için sitemizi www.pedagojikanne.com ziyaret edebilirsiniz.