Yusuf Tokmuç’un kaleme aldığı “Ebru’nun Renkli Dünyası”, engellilik farkındalığı ve empati üzerine odaklanan içeriğiyle çocuk okurlardan büyük ilgi gördü. MYTHOS Kitap etiketiyle, Yol Akademi Yayınları’nın düzenlediği Edebiyat Yarışması’nda basılmaya değer bulunan eser, Aralık 2024’te raflardaki yerini aldı. Kitap; farklılıklara saygı, hoşgörü ve toplumsal duyarlılık gibi evrensel değerleri, renkli hikâyesi aracılığıyla çocukların dünyasına taşıyor.

Yüzde 85 görme engeli bulunan ve Kuşadası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şef olarak görev yapan Tokmuç, kendi yaşam deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı bu eserle genç kuşaklara erken yaşta empati duygusunu aşılamayı amaçlıyor. Yayınlandığı günden bu yana 16 farklı okulda, 1.000’den fazla öğrenciyle buluşan yazar, düzenlediği okur-yazar etkinliklerinde hem kitabını tanıtıyor hem de öğrencilerle birlikte engellilik konusundaki farkındalık atölyeleri gerçekleştiriyor.

Tokmuç, çocukların aktif katılımı ve samimi geri dönüşleri karşısında duyduğu mutluluğu sık sık dile getiriyor: “Toplumun en önemli meselelerinden biri olan engelliliği, çocukların yüreğine bu kadar doğal ve içten bir şekilde yerleştirebilmek, geleceğe dair umutları artırıyor.” sözleriyle, kitabın yarattığı etkiyi ve kendisine olan motivasyonu özetliyor. “Ebru’nun Renkli Dünyası”, yalnızca bir masal kitabı olmanın ötesinde, sosyal sorumluluk bilinciyle yazılmış; minik okurlara hem eğlenceli vakit sunan hem de onlara farklılıkların zenginliğini öğreten değerli bir eser olarak öne çıkıyor.

780657136.jpg

Yusuf Tokmuç Kimdir?

1986 yılında Adana’da doğan Yusuf Tokmuç, çocukluk ve ilk gençlik yıllarında ne kendini tanıyabilmiş ne de hayatla ilgili net bir hedefe sahip olabilmişti. Lise birinci sınıfın yaz tatilinde tüpçüde çalışmaya başladığı sırada gözlerinde başlayan görme kaybı, hayatının seyrini tamamen değiştirdi. Uzun süren hastane süreçlerinin ardından, genetik bir rahatsızlık sonucu kalıcı görme engeline sahip olduğunu öğrendi. Bu zorlu deneyim, onun hayata bakışını kökten dönüştürdü.

Görme kaybı, Yusuf’un içsel bir farkındalık kazanmasına ve hayatı daha derin sorgulamasına vesile oldu. Önceden hiç ilgi duymadığı kitaplara yöneldi, özel bir tiyatro ekibinde sahneye çıktı, üniversitede arkadaşlarıyla birlikte tiyatro yaptı ve radyo programcılığına adım attı. Mezuniyetin ardından Alanya’da bir otelde çalıştı, sonrasında ise memurluk sınavını kazanarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev almaya başladı. Yıllar içinde başarıyla girdiği sınavlarla şef kadrosuna kadar yükseldi. Bugün, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şef olarak görev yapıyor. Bunun yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunda da aktif rol aldı.

Yusuf Tokmuç, yaşadığı bu kırılma noktasını bir dönüm noktası olarak görüyor. "Hayat bu kadar hızlı akarken insan yerinde saymamalı" düşüncesini kendine ilke edinen Tokmuç, her ne işle uğraşırsa uğraşsın o işe mutlaka değer katmaya odaklanıyor. Araştırmayı, öğrenmeyi ve gelişim içinde üretmeyi yaşam biçimi haline getiren biri olarak, çevresine ilham vermeye devam ediyor.

Kitabı edinmek için hemen tıklayın ► https://www.kitapyurdu.com/kitap/ebrunun-renkli-dunyasi/702797.html